Vedení Českého Krumlova chystá vyhlášku, která má omezit žebrání ve městě. (Ilustrační foto)

Vedení Českého Krumlova chystá vyhlášku, která má omezit žebrání ve městě. (Ilustrační foto) | foto: AP

Český Krumlov chce z ulic vymýtit žebráky a alkohol. Chystá vyhlášky

  • 3
Partičky mladíků popíjející víno v parku nebo žebráky obtěžující turisty už po prázdninách možná lidé v Českém Krumlově neuvidí. Vedení města chce prosadit nové vyhlášky, které omezí provozní dobu některých nočních podniků, zakážou pití alkoholu na veřejnosti nebo žebrání v ulicích.

Krumlov tím reaguje na narůstající výtržnosti a kriminalitu v centru a na sídlištích. Hlavním viníkem je podle radních alkohol.

 "Vycházíme ze svodek městské a státní policie, z podnětů obyvatel i našich vlastních zkušeností. Krumlov v kriminalitě výrazně nevybočuje z běžného českého průměru, ale je dobré mít v ruce určité nástroje, které v tuto chvíli nemáme," řekla místostarostka Jitka Zikmundová.

Dodala, že s právníky v tuto chvíli ladí, jaké úpravy zákony umožňují. Vyhlášky chtějí radní připravit na srpnové zastupitelstvo.

Nové předpisy vítají krumlovští strážníci. "Už delší dobu jsme upozorňovali na to, že na zákroky proti některým jevům nemáme páky. Rozhodně přivítáme vyhlášku o omezení otevírací doby nočních podniků. Vždyť lidé tu mohou pít 24 hodin denně. Byli bychom také rádi za regulaci konzumace alkoholu na veřejnosti," naznačil šéf krumlovských strážníků Jan Šítal.

V uplynulých týdnech řešili policisté zvýšený počet výtržností. Na předminulém zastupitelstvu vystoupil Stanislav Trnka s tím, že jej osobně oslovilo několik místních, aby město začalo něco dělat s partami mladíků a bezdomovců.

"Žádám tvrdší přístup strážníků," hřímal Trnka. V závěru poslední schůze zastupitelů se navíc rozbouřila diskuse kolem zvyšujících se problémů s partičkami mladých Romů na sídlišti Mír.

Radnice chce vyhláškami také jasně vymezit rozdíly mezi žebráním bezdomovců a pouličním vystupováním za odměnu od kolemjdoucích. Ještě před lety bylo hraní "do klobouku" v Krumlově zakázané. V posledních letech však žádné omezení neplatí.

"Inspirovali jsme se Prahou. Tam vytvořili určitá doporučení, stanovili doby a místa, kde se busking může provozovat. U nás teď nemá pouliční umělec žádné omezení. Nemusí nic hlásit, neplatí za zábor veřejného prostranství. Když k nám někdo zavolá, že tu chce hrát na ulici, tak jen dáváme doporučení, ať není celý den na jednom místě," podotkla Zikmundová. Dodala, že klasické žebrání, které se v poslední době v Českém Krumlově hodně rozmohlo, chce město vymýtit úplně.