Rakušané postavili na hranici lékařský dům, využijí jej i Češi

  9:02
U Českých Velenic otevřou Rakušané zdravotní středisko, kde bude dětský lékař i porodní asistent. Poslouží také Čechům. Provoz objektu, který stojí ve městě Gmünd, odstartuje letos na podzim a zvýší kvalitu života v regionu.

V novém zdravotnickém domě na hranicích budou pracovat lékaři z Rakouska i Česka. | foto: Manfred Mayer

I na mapě je vidět, jak moc jsou České Velenice odtrhnuté od zbytku jižních Čech. Projevuje se to na složitém zařizování některých služeb včetně těch zdravotnických, což se má nyní zlepšit. Jen pár metrů od hraničního přechodu před časem skončila stavba lékařského domu.

„Samozřejmě to vítáme. Velenice jsou odtržené od zbytku republiky, nejbližší české nemocnice jsou v Českých Budějovicích a Jindřichově Hradci, tedy 60 a 90 kilometrů,“ přiznává místostarosta Pavel Chabiniok.

Lidé z tříapůltisícového města sice mohou využívat služeb nemocnic v sousedním Gmündu, ale některé zdravotnické služby jim stále chybí.

„Místní by tady uvítali především fyzioterapii, za kterou je nutné dojíždět docela daleko. Kromě toho tady chybí gynekologie, dosavadní doktor praxi ukončil, protože to časově nezvládal. Zubaře tu naštěstí máme, toho využívají i Rakušané. Určitě tento projekt považujeme za velký přínos,“ líčí místostarosta.

Zbývá nainstalovat lékařské vybavení

„Budou tam pracovat lékaři specializovaní na oblasti pediatrie, ortopedie, chirurgie či neurologie. Počítáme také s fyzioterapeuty, porodní asistentkou či dietologem,“ počítá Helga Rosenmayerová, starostka Gmündu s více než pěti tisíci obyvateli. Podle ní začne provoz nové služby na podzim.

„V nadcházejících týdnech nainstalujeme lékařské vybavení, všechno ostatní je hotové. Zdravotní středisko by se mělo otevřít v říjnu,“ vzkazuje Rosenmayerová.

Starostka upřesňuje, že bude v domě část doktorů, kteří mají smlouvy se zdravotními pojišťovnami, ale i ti bez nich. Právě to velenické zajímá nejvíc. Místní totiž mají díky pojišťovnám hrazené služby v tamní nemocnici, případné rozdíly pomáhají krýt peníze z evropských fondů.

„Podle těch původních informací, které jsme měli k dispozici, by mělo středisko sloužit i pro Čechy. Jestli se ale nepletu, tak by se tak mělo stát od příštího roku. Vítáme to, pokud to budou moci naši obyvatelé bezproblémově využívat, protože si uvědomujeme, jak složité je dostat do periferií zkušené odborníky,“ naznačuje místostarosta Velenic.

„Není to náš projekt, ale rakouská strana nám pravidelně dává zprávy, dokonce jsme se tam byli před časem podívat. Kromě toho, že nám dům ukázali, jsme se bavili i o využívání služeb pro naše obyvatele. Nad přesnou podobou se ještě musíme pobavit, ale mělo by se tak stát,“ přidává starosta Českých Velenic Jaromír Slíva, podle kterého celý projekt zkomplikovala koronavirová pandemie.

Pracovat tam budou i čeští lékaři

Kvůli přísným opatřením nebylo možné v některých obdobích překračovat hranice tak, jak byli dříve místní obyvatelé zvyklí. Nový lékařský dům přitom stojí kousek od řeky Lužnice, která obě města rozděluje a tvoří hranici. Z centra Velenic je to jen pár metrů.

V zařízení má pracovat přibližně 25 lidí. Autor záměru, kterým je město Gmünd, začal personál shánět už před lety. Letos na jaře bylo 11 ordinací obsazených.

„Jsme obzvlášť hrdí, že v novém středisku nabídneme komplexní nabídku služeb pro mladé rodiny, tedy dětského lékaře či porodní asistentku,“ těší Rosenmayerovou.

Stejně jako v gmündské nemocnici by měli v novém zařízení pracovat i Češi. „Čeští lékaři ve zdravotnickém centru budou nabízet své služby. Mimo jiné tam budou český ortoped, neurolog či fyizioterapeut,“ popisuje Manfred Mayer, manažer zdravotnického centra. I ten potvrdil, že budou službu využívat Češi, přesné podmínky se však ještě musí dohodnout.

„Nové zdravotní středisko v Gmündu je milníkem péče v regionu. V budoucnu budou moci lidé z Waldviertelu (historické území Dolních Rakous, pozn. red.) i z jižních Čech těžit z lékařských, ošetřovatelských a terapeutických služeb. Přeshraniční spolupráce je jádrem tohoto projektu, protože jde o poskytování služeb lidem na obou stranách hranice,“ dodává starostka Gmündu. Projekt stál přibližně 2,5 milionu eur a financovaly ho peníze z Evropské unie.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

Autor:
  • Nejčtenější

Za smrt narkomanky žádá rodina přes milion. Je to nemorální, řekl obhájce

18. dubna 2024

Nemorální, ostudné. Takovými slovy označil obhájce ve své závěrečné řeči finanční nároky příbuzných...

U Budějovic boural autobus s lidmi. Řidička byla pod vlivem omamných látek

17. dubna 2024  18:33

U Lišova na Českobudějovicku dnes odpoledne havaroval autobus, když jeho řidička sjela ze zatím...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Sníh zasypal Šumavu. Na Lipensku uvázla nákladní auta, silnice byla nesjízdná

18. dubna 2024  9:37,  aktualizováno  10:54

Šumavu v noci na čtvrtek zasypal sníh, který komplikoval dopravu. V jihočeské i západočeské části...

Bojuje proti developerům u Lipna a říká, že ho nelze rovnat s jezery v Rakousku

14. dubna 2024  12:05

Pavla Setničková založila spolek Lipno pro život, jehož úlohou je hájit Lipensko před projekty...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Jednasedmdesátiletý řidič předjížděl, zabil ho náraz do protijedoucího vozidla

17. dubna 2024  19:38,  aktualizováno  20:14

Při tragické dopravní nehodě na silnici 2/37 ve směru z Tábora na Slapy ve středu po čtvrté hodině...

Za smrt narkomanky dostal muž 7,5 roku. Soud uvěřil, že jí chtěl opiáty pomoci

19. dubna 2024  13:39

Trest 7,5 roku vězení uložil dnes českobudějovický krajský soud muži obžalovanému ze zavinění smrti...

Krabička jako lék na smutek za ztracené dítě. Usnadňuje truchlení, říká lékařka

19. dubna 2024

Premium Vzpomínkové krabičky jako lék na smutek. I tak lékařka Šárka Pfauserová z českobudějovické...

Opilá řidička nabourala v noci do domu, část zdi museli hasiči strhnout

19. dubna 2024  9:39

Opilá řidička narazila ve čtvrtek v noci do domu v Chlumanech na Prachaticku. Byla opilá a nemá...

Hokejová reprezentace se bude vracet na jih Čech další čtyři roky

19. dubna 2024  8:02

Nejen světový šampionát žen, ale minimálně čtyřletá spolupráce Jihočeského kraje s Českým svazem...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...