Lidé brání historickou alej ve Velenicích, kterou chtělo město vykácet

  • 13
V masivní protest proti kácení stromů se změnila veřejná diskuse kolem revitalizace více než stoleté kaštanové aleje v Českých Velenicích na Jindřichohradecku, kterou naplánovala radnice příhraničního města.

Je to více než 500 metrů dlouhé stromořadí vzrostlých jírovců. Svou velikostí a umístěním nemá v jižních Čechách obdoby. Také svou historií. Vysadili ho ještě za Rakouska-Uherska a procházel se v něm třeba místní rodák, malíř a ilustrátor Adolf Born.

Podle projektu města se mají staré stromy plošně vykácet a místo nich zasadit nové, ovšem v menším počtu. Kolem záměru vznikla bouřlivá diskuse a v posledních dnech i petice. Dosud ji podepsalo více než 1200 lidí. Radnice proto projekt zastavila. Nově ho bude posuzovat zastupitelstvo města.

„Dáváme prostor názorům obyvatel. Petici jsme zatím nedostali, počítám, že se jí budeme zabývat koncem září,“ uvedl starosta Českých Velenic Jaromír Slíva.

Výsledkem by měl být podle starosty kompromis, protože město už má zpracovanou projektovou studii na revitalizaci celého prostoru, který slouží jako průjezd osou města na státní hranici s Rakouskem.

Vede Revoluční třídou kolem vlakového nádraží. Lemuje ji právě alej se vzrostlými jírovci a lipami, chlouba města. Několikrát byla vyhodnocena jako Alej Jihočeského kraje a její symbolika, list jírovce, je i součástí městského znaku.

Podle spoluautorky petice Ireny Šefčíkové ze spolku Domovina je sice chvályhodné, že radnice dává obyvatelům prostor k diskusi, ale ten se otevřel až na poslední chvíli. Revitalizace měla začít už letos.

„Radní nejdříve postrašili obyvatele dendrologickým posudkem, podle něhož je alej v tak havarijním stavu, že hrozí úrazy z padajících větví. Veřejnost se ale probudila, až když jsme dostali oponentní znalecký posudek, který říká něco jiného. Většina stromů může po ošetření růst dál,“ tvrdí Šefčíková.

Město plánuje obchodní centrum a bytové domy

Oponenti dokonce obviňují radnici ze záměru využít volné pozemky jinak a postupně je nechat zastavět nemovitostmi. To se naznačuje i ve studii zpracované projektovou pražskou firmou City Upgrade, jež ji zveřejnila na svých webových stránkách.

Podle ní se má alej po vykácení sice obnovit, ale už ne na tak velké ploše. Místo současných až pěti řad stromů podél ulice budou ve finále pouze dvě. Mezi nimi zpevněné chodníky a cyklostezka.

Výrazně se podle představ radnice změní lokalita, kde alej začíná, to je mezi křižovatkou se třídou Čsl. legií a vlakovým nádražím. Některé místní pozemky dostalo město od Českých drah a chce je využít k rozvoji. Teď tu stojí nevyužité nádražní budovy, vietnamská restaurace a domov mládeže.

Celé území, kde až do roku 2014 fungovaly železniční opravny, je vlastně nevyužitým brownfieldem. Výhledově tu má být obchodní centrum s parkovištěm, plánují se i bytové domy s komerčními prostorami v přízemí. Podle starosty Slívy leží tato část už mimo alej a město ji chce zvelebit pro občanskou vybavenost.

Někteří obyvatelé města a ochránci přírody uspořádali koncem minulého měsíce v aleji happening se sběrem podpisů a plakáty s nápisy jako Nechte nás žít, dobře vám sloužíme. Vycházejí z nových znaleckých posudků, podle nichž je až osmdesát procent stromů z celkových 340 ve střednědobé až dlouhodobé dobré kondici.

Dendrologové a zahradní architekti jako například Zdeněk Tesař nebo profesor Zdeněk Fránek proto doporučují ošetřit stromy a obnovovat alej postupně a na etapy.

Na rozdíl od prvního posudku zadaného radnicí doporučují tito odborníci ošetřit i celý park, to znamená nahradit dlažbu mlatovým povrchem, jako je to nově v třeboňském zámeckém parku, a provzdušňovat kořeny stromů. „Je škoda, že tato diskuse nepředcházela zadání projektu,“ poznamenal arborista David Hora.

Alej vznikla v letech 1910 až 1915, tedy ještě v době, kdy České Velenice tvořily jeden celek se sousedním rakouským Gmündem. Postupně se stala ikonou centra města.

Podle aktivistky Ireny Šefčíkové utrpěly v posledních letech některé stromy stavbou chodníku při silnici, kdy výkopy přerušily jejich kořeny, zámkovou dlažbou mezi nimi a také necitlivými vjezdy aut do parku.

Odborníci zároveň připomínají, že původní výsadba je hustá a dnes již mohutné stromy rostou příliš blízko sebe. Rozestupy nově vysazených stromů by měly být sedm až devět metrů.

Alej v Českých Velenicích

Alej v Českých Velenicích

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz