Budějovické školy jsou jako pevnosti. Hlídají je vrátní i kamery

  16:36
Městské základní školy v Českých Budějovicích jsou dnes pro nezvané návštěvníky nedobytnou pevností. MF DNES vyzkoušela zabezpečení všech čtrnácti budov během výuky a zjistila, že je bezchybné. Magistrát dává na platy vrátných dva miliony korun ročně.

Redaktorka MF DNES se zkouší dostat do Základní školy L. Kuby v Českých Budějovicích. | foto: Petr Lundák, MF DNES

Návštěvní smršť, při níž objedeme za necelé tři hodiny s fotografem čtrnáct škol po celém krajském městě, začínáme v ZŠ L. Kuby v okrajové čtvrti Rožnov. Prosklený hlavní vchod střeží kamery, přes zamčené dveře s koulemi nemáme šanci projít.

Třeba se nám podaří do budovy vstoupit nedalekým vedlejším vstupem. Má sice elektronický zvonek, ale možná tam nebudou tak bedliví. Jenže jsou. Hned za dveřmi nás zastaví sekretářka Gustava Suchanová, která vyjde z kanceláře za rohem.

„V osm se venku zamkne hlavní vchod a rodiče i návštěvy chodí vedlejším. Musí si zazvonit, navíc je vidím na kameře. A když je to někdo, kdo budí pochyby, vyjdeme mu vstříc i s ředitelem,“ vysvětluje.

Sekretářka sledující návštěvy je spíš výjimkou. Ve většině budějovických škol přibyla nová profese - vrátný nebo vrátná. Mají na starosti pohyb lidí z ulice v budově od rodičů dětí přes očekávané návštěvy až po nezvané příchozí.

Návštěvy zapisují do knihy a dávají jim cedulky

Vrátní sedí většinou v blízkosti hlavního vchodu do školy a na monitoru počítače mohou sledovat případné další vstupy, ale i důležité chodby, šatny či družinu. A jsou přísní, když příchozího do školy pustí, často vyžadují služební průkaz, zapíší ho do návštěvní knihy, případně vybaví cedulkou „návštěva“ a ohlídají si celou jeho cestu po škole.

„Ani rodiče nepouštíme jen tak. Když přijdou dopoledne, musí nahlásit jméno a třídu žáka, já to zkontroluji a pak je pustím. A odpoledne si zvoní na jednotlivá oddělení družiny,“ uvedla vrátná Marie Kubišová ze ZŠ Matice školské, která sídlí v historické budově z roku 1900.

Podobných škol vlastní budějovický magistrát několik a na rozdíl od pavilonů mají výhodu, že nemají tolik vstupů. Za příznivého počasí nechávají klidně otevřené masivní vchodové dveře. Za nimi ale následuje několik schodů do mezipatra a dál už se lidé zvenčí nedostanou.

Stejně jako u modernějších školních budov narazí na zamčenou hradbu dalších, často automatických dveří pod dohledem kamery a vrátného, který si může návštěvu důkladně prohlédnout. Ta si volí na zvonku, zda vejde dovnitř přes vrátnici, nebo kancelář.

Podle ředitele velké sídlištní školy Máj I Luboše Staňka se rodiče museli smířit s tím, že škola omezila i jejich vstup k šatnám.

„Uvítali jsme, že magistrát nám platí stejně jako dalším vrátného. Kamery a vstup na fotobuňky už jsme měli dřív. Situace se změnila, hlavně rodiče se dnes bojí o děti až přehnaně, proto musíme školu chránit,“ popsal Staněk s tím, že když není ve škole vrátný, lidé zvoní na kancelář. Stejná praxe funguje i v ostatních budějovických městských školách.

Čtrnáct budějovických škol navštěvuje 8 885 žáků

Rodiče většinou ředitele za ochranu školy chválí. Jako maminka prvňačky Aničky ze ZŠ Kubatova Marie Chýňavová. „Myslím si, že to je super. Sama mám někdy problém se sem dostat. Jsme velice spokojení s tím, že jsou tu děti v bezpečí,“ libuje si.

Za toto bezpečí vydává budějovický magistrát, který je zřizovatelem čtrnácti devítiletek a dvou malotřídek s celkem 8 885 žáky, ročně zhruba tři miliony korun. Z toho jdou přes dva miliony z rozpočtu krajského města na platy vrátných a další peníze na dovybavení kamerových systémů.

„Velmi podstatné je, že se nám podařilo z rozpočtu uvolnit peníze na vrátné. Myslím si, že dnes jsou naše školy zabezpečeny nadstandardně. Budovy jsou zamčené po celou dobu výuky a chrání je několik kombinovaných systémů ostrahy,“ řekl náměstek primátora Petr Podhola, který má školství na starosti.

Magistrát se začal větší ochranou svých škol zabývat po tragédii ve Ždáru nad Sázavou, kde před třemi lety přišel po útoku schizofreničky o život jeden z žáků hotelové školy.

Například v ZŠ Bezdrevská na sídlišti Vltava mají čipy i příbuzní školáků, kteří jsou zapsaní ve školní družině. „Rodiče vejdou do vestibulu, přiloží čtečku ke snímači a v příslušném oddělení školní družiny se objeví jméno a ona pošle dítě sem k tomu rodiči. Dítě jde přes šatnu s dozorem,“ popsal její ředitel Pravoslav Němeček.

Některé rodiny si pořídí i pět čipů, aby mohli dítě vyzvedávat z družiny i další příbuzní, a škola má jistotu, že jsou to lidé, které pověřili rodiče. Čipy, co mají žáci, zase slouží i jako elektronická peněženka či ve školní jídelně. Nový čip stojí 200 korun, čip do družiny vyjde na 65 korun.

Ostraha školy je spolehlivá, do budovy nikdo zvenčí nepronikne. Ale má to i své minusy. „Před lety jsme propagovali otevřenou školu. Chtěli jsme, aby rodiče co nejvíc spolupracovali, chodili do hodin, podíleli se na všem. Dnes je to úplně opačně, i když nebráníme rodičům, aby se s učiteli domlouvali a chodili do školy,“ dodává Němeček.

  • Nejčtenější

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Za smrt narkomanky žádá rodina přes milion. Je to nemorální, řekl obhájce

18. dubna 2024

Nemorální, ostudné. Takovými slovy označil obhájce ve své závěrečné řeči finanční nároky příbuzných...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Popsané zdi a špína. Chatka byla odříznutá od města, o dětech v ní nikdo nevěděl

23. dubna 2024

Popsané zdi a napůl rozbitá okna, pár matrací na spaní a jedna malá kamna s hrncem na plotně....

U Budějovic boural autobus s lidmi. Řidička byla pod vlivem omamných látek

17. dubna 2024  18:33

U Lišova na Českobudějovicku dnes odpoledne havaroval autobus, když jeho řidička sjela ze zatím...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Sníh zasypal Šumavu. Na Lipensku uvázla nákladní auta, silnice byla nesjízdná

18. dubna 2024  9:37,  aktualizováno  10:54

Šumavu v noci na čtvrtek zasypal sníh, který komplikoval dopravu. V jihočeské i západočeské části...

Psa nechali v rozpáleném autě, po vysvobození uhynul. Majitelé dostali podmínku

24. dubna 2024  13:19

Muž a žena, kteří vloni v létě nechali psa v autě před Jihočeskou zoologickou zahradou Hluboká nad...

Letní tábory se rychle plní i přes zdražení, některé se vyprodaly hned

24. dubna 2024  9:01

I když do hlavních prázdnin zbývají ještě necelé dva a půl měsíce, rodiče mají nejvyšší čas si...

Na sídlišti v Písku někdo zastřelil ročního psa, majitel se teď bojí o děti

23. dubna 2024  16:15

Neznámý člověk za bílého dne střelil vzduchovkou mladou fenku na zahradě na píseckém sídlišti...

K dálnici D3 u Budějovic staví přivaděč, pak ho prodlouží na obchvat Srubce

23. dubna 2024  14:25

Bude to další silnice do skládačky, která má ve výsledku výrazně pomoci dopravě v Českých...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...