Vrbenské rybníky v Českých Budějovicích jsou odbahněné.

Vrbenské rybníky v Českých Budějovicích jsou odbahněné. | foto: Petr Lundák, MF DNES

Z Vrbenských rybníků u Budějovic odvezli 126 tisíc tun bahna

  • 7
Vrbenské rybníky na severozápadním okraji Českých Budějovic, to je oblíbené místo lákající k procházkám, ale také domov více než 90 druhů ptáků. V posledních měsících však patřilo také bagrům a nákladním autům, které odvážely bahno ze dvou rybníků Domin a Bažina.

Bahna bylo nakonec přes 126 tisíc tun. Nyní už je hotovo, a tak lokalita opět naplno patří přírodě a lidem na výletech. 

Práce na obnově Vrbenských rybníků začaly už na podzim roku 2019 a tak dlouho trvaly i proto, že se tam nedělalo v době hnízdění ptactva. Investorem akce za 109 milionů korun byl Jihočeský kraj.

Vrbenské rybníky v Českých Budějovicích

Celou sumu však získal jako dotaci evropského programu Životní prostředí. Součástí projektu bylo také obnovení 21 ostrůvků, nově jsou tam i čtyři nová stanoviště pro ptáky či tři mělké tůňky pro obojživelníky.

„Podařilo se dát dohromady další kousek jihočeské krajiny. A to je zásadní nejen pro živočichy, kteří tam žijí, ale také pro lidi, kteří mají zase kam chodit do přírody na procházky,“ zmínil náměstek hejtmana František Talíř. Drobnější práce ještě pokračují.

Hotovo bude nejpozději do konce března. V lokalitě žijí například vzácní ptáci – kvakoš noční, rybák obecný, husice liščí, ale také rackové, kolpíci a volavky. Přírodní rezervace Vrbenské rybníky má rozlohu 245,8 hektaru.