Na českobudějovickém sídlišti bourají zničený přístřešek, ohrožoval chodce

  • 2
Českobudějovická radnice se rozhodla strhnout přístřešek v ulici J. Opletala na sídlišti Šumava, který v posledních letech chátral. Dělníci se pustili do práce v úterý. Práce potrvají celý květen.

„Je to pro mě nostalgie, ale vypadalo to strašně,“ řekla seniorka, která se přišla na bourání podívat.

Konstrukce patří radnici. Rozhodla se ji strhnout kvůli špatnému technickému stavu, který ohrožoval chodce.

„Z pohledu bezpečnosti je to určitě dobře. Nevěděli jsme, kdy to na někoho spadne. Osobně jsem se tomu spíš vyhýbala,“ potvrzuje 45letá Dagmar Souhradová, která pracuje nedaleko odtud.

„Už dlouho to vypadalo ošklivě. Navíc už ta konstrukce nesloužila ani k ochraně před deštěm jako dřív. Když přestalo pršet, na některých místech pak ještě dlouho crčela voda,“ přidává.

Přístřešek by se mohl vrátit v nové podobě

O bourání v posledních týdnech a měsících obyvatelé města vášnivě diskutovali na sociálních sítích. Někteří z nich byli pro zachování a rekonstrukci, další bourání schvalují.

„Nejednou jsem přístřešek použil jako úkryt před náhlou prškou. V létě, když pražilo slunce, byl pod ním stín. S odstraněním vzhledem ke špatnému stavu souhlasím, ale zajímalo by mě, jestli se na jeho místě v budoucnu postaví něco podobného,“ líčí 24letý Jiří Vobr, který žije na nedalekém sídlišti Máj.

Úkryt před deštěm by tam mohli lidé najít i v budoucnu. V únoru MF DNES informovala o záměru investora, kterému patří přilehlá budova. Společnost Western Company chce z domu služeb udělat bytový dům s některými službami, jako je prodejna potravin.

„Měla by tam být občanská vybavenost a parkování. Zároveň jsme se dohodli, že při výstavbě investor vybuduje přístřešek v nové podobě znovu,“ uvádí náměstek primátora Ivo Moravec.

„Celý objekt je zastaralý. Kolem něj je problém s parkováním. Proto bude mít nový dům podzemní parkoviště, a to i pro zákazníky,“ přiblížil na začátku roku autor projektu, architekt Jiří Brůha.

Demolice čeká i další přístřešky

Stavební firma, která v těchto dnech stavbu bourá, by měla na sídlišti Šumava pracovat celý květen.

„Demolice by měla být hotová na konci tohoto měsíce,“ dodává náměstek Moravec. Bourání se týká pouze nejdelšího přístřešku. K zemi by ale měl jít i kratší, který je směrem k Jihočeské univerzitě. Přístřešek na protější straně, kde je mimo jiné pošta, radnici nepatří.

V nadcházejících týdnech či měsících by mělo dojít také k demolici přístřešků na českobudějovické Pražské třídě.