Park Dukelská by se příští rok měl upravit do této podoby.

Park Dukelská by se příští rok měl upravit do této podoby. | foto: Rusina Frei architekti

Rekordní budějovický rozpočet počítá s parkovacím domem i zlepšením dopravy

  • 6
Skoro miliardu korun příští rok investují v Českých Budějovicích do stavby parkovacího domu, parku nebo lepšího řízení dopravy. Připravovat se také bude rekonstrukce KD Slavie či Domu umění. Lepšího zázemí se dočkají také městští policisté.

Pokud něco obyvatelé Českých Budějovic nejčastěji kritizují, tak je to doprava, pravidelně ucpané město a nedostatek parkovacích míst. V tomto ohledu se může příští rok situace alespoň trochu zlepšit.

V pondělí večer po dlouhém jednání zastupitelé schválili rozpočet pro rok 2022 a v něm jsou mimo jiné připravené peníze i na stavbu parkovacího domu u sportovní haly. Vejít se tam má minimálně 450 vozidel. 

V Budějovicích plánují téměř miliardové investice

Dále je v plánu také zprovoznění centra pro řízení dopravy ve městě a další modernizace křižovatek a semaforů za desítky milionů korun.

Město bude i s ohledem na tyto velké investice pracovat se schodkem více než půl miliardy korun. Aby byl rozpočet vyrovnaný, pokryje to z rezerv. Do investic a staveb dá vedení radnice necelou miliardu korun.

Radní plánují také přípravu rekonstrukce KD Slavie, Domu umění, zateplování škol i výrazné úpravy veřejného prostranství. Historicky rekordní rozpočet zastupitelé nakonec schválili.

Předcházela tomu dlouhá debata. Jako výrazně proinvestiční označil rozpočet náměstek primátora Petr Holický, který návrh zastupitelům prezentoval. „Je tam řada položek na projektovou přípravu a také na akce, na které můžeme potenciálně získat dotaci,“ uvedl. Celkový souhrn investic je oproti letošnímu roku o 236 milionů korun vyšší.

Významnou položkou je příprava rekonstrukce KD Slavie, za jejíž projektovou dokumentaci a potřebná povolení město v příštím roce zaplatí 16,3 milionu korun. Na 18 milionů vyjde úprava náměstí před KD Vltava. Dalších 20,4 milionu město vyčlenilo na stavbu nízkoprahového denního centra a noclehárny s kapacitou 20 klientů.

Na parkovací dům bude třeba 90 milionů, což je zhruba o osm více, než je třeba na modernizaci systému řízení křižovatek. Za dalších 122 milionů pak radní pořídí zařízení pro kamerový systém a pro poskytování informací o provozu ve městě. Příští rok začnou také stavební úpravy budovy městské policie v Haškově ulici, které budou stát celkem 96 milionů.

Součástí propojení ulic Branišovská a Na Sádkách za 73 milionů budou také cyklostezka, křižovatky a zastávky MHD. Změnit by se měla také podoba parku Dukelská. Nově bude možný přístup k vodě, odstraní se zábradlí a celé to bude stát 32 milionů korun.

Investice ve výši 939 milionů korun tvoří třetinu celkových výdajů města, které jsou vyčíslené na 2,94 miliardy. V přehledu běžných výdajů jsou také dotace určené pro Dopravní podnik a Jihočeské divadlo. Ty budou v příštím roce činit 282 a 142 milionů korun. Co se týká příjmů, město počítá s 2,44 miliardy korun, přičemž jejich největší část tvoří peníze z daní.

Hejtmanovi chybí rozvoj města

Schvalování rozpočtu předcházela tříhodinová diskuse. Ta potvrdila nespokojenost většiny opozičních zastupitelů. Komunisté i zástupci ODS se shodli na tom, že je zarážející, že rozpočet historicky poprvé neschválil finanční výbor.

„Pro nás tento rozpočet nemá tvář. Není v něm nic, co bychom za posledního tři čtvrtě roku neslyšeli. Nová je pouze výše investic,“ řekl Michal Šebek (ODS) a upozornil na 80milionové pohledávky města, které jsou po splatnosti.

Podle Jana Pikouse z KSČM je rozpočet pro běžného občana nečitelný. „Chybí také vysvětlení, které ze záměrů jsou předvolebními sliby a jakými položkami rozpočtu k nim město přistupuje,“ zmínil a měl na mysli mimo jiné slibovanou sportovní halu. 

Rozpočet byl zklamáním také pro Jana Piskače z Pirátů. „Údržbářský rozpočet, který vypadá každý rok stejně,“ okomentoval. Zároveň podle něj prý dokument moc nezohledňuje kandidaturu na evropské hlavní město kultury.

Podle jihočeského hejtmana Martina Kuby (ODS) rozpočet téměř nepočítá s rozvojem města. „Když se člověk projde po městě, tak nenajde moc změn v porovnání s obdobím před třemi roky, kdy koalice začala vládnout,“ řekl. 

I přes opoziční kritiku se rozpočet nakonec podařilo schválit a z 37 přítomných pro něj hlasovalo 24 zastupitelů.