Většina ježků nalezených v Českých Budějovicích skončila v ZOO v Hluboké nad Vltavou. Ilustrační foto.

Většina ježků nalezených v Českých Budějovicích skončila v ZOO v Hluboké nad Vltavou. Ilustrační foto. | foto: Archiv MF DNES

Strážníci pomáhají i ježkům, většinu odvezou do ZOO

  • 6
Celkem deset ježků zachraňovali během října strážníci z Českých Budějovic. Jednoho pak vypustili do přírody, dva ježci uhynuli, zbytek skončil v rukou odborníků v zoologické zahradě.

„Ze sedmdesáti případů týkajících se zvířat zaměstnali českobudějovické strážníky v měsíci říjnu i malí hmyzožravci s bodlinami. Strážníci s nimi měli co do činění hned desetkrát,“ popsala mluvčí strážníků Věra Školková.

„Nejlepší osud měl ježek nalezený v pátek 26. října krátce před osmou hodinou ráno v ulici V. Talicha na sídlišti Máj. Ježka, který se zasekl při průchodu plotem, vzápětí strážníci vyprostili. Ježek se zjevně těšil dobrému zdraví, proto ho strážníci vypustili do volné přírody v blízkosti Českovrbenských rybníků,“ uvedla Školková.

Takové štěstí bohužel neměli všichni ježci, kteří se vydali hledat úkryt v zákoutích krajského města. „Ve dvou případech ježek v důsledku svého zranění uhynul. Ostatní nalezenci, kteří by nebyli schopni ve volné přírodě přežít, strážníci převezli do ZOO v Hluboké nad Vltavou,“ doplnila mluvčí.