Oprava hráze u zámku Červená Lhota se znovu vzdaluje, návštěvníci ubývají

  8:55
Turisté, kteří se těšili, že si užijí romantický pohled na Červenou Lhotu z vodní hladiny, mají i letos smůlu. Rybník u zámku na Jindřichohradecku je už dva roky bez vody a nic se na tom v nejbližší době nezmění.
Červená Lhota je renesanční vodní zámek ve východní části jižních Čech na...

Červená Lhota je renesanční vodní zámek ve východní části jižních Čech na severu Jindřichohradecka. | foto: Petr Lundák, MF DNES

Problémy trvají s přestávkami už od roku 2019 kvůli protékající hrázi. „Půl roku byl rybník napuštěný, ale pak začaly problémy. Podařilo se ho provizorně utěsnit a byl zase čtvrt roku napuštěný. A tak to bylo opakovaně,“ popisuje vleklé komplikace kastelán zámku Tomáš Horyna.

Nejen že se na rybníku už několik let nehospodaří, místo ztrácí i zájem turistů. Zatímco před covidem a vypuštěním rybníka navštívilo zámek více než 74 tisíc lidí, loni klesla návštěvnost na 42,4 tisíce.

Zámek Červená Lhota před i po vypuštění rybníka

„Návštěvníci ho chtějí vidět na ostrově uprostřed vody s romantickou atmosférou. Dostáváme desítky rozhořčených dotazů, proč je rybník bez vody,“ smutně konstatuje Horyna. Na jihu Čech lidé o problému vědí. Návštěvníci z jiných koutů jsou ale nemile překvapení například až na místě.

„Byli jsme tam loni na kolech s kamarádem. Zámek a jeho okolí jsou i tak moc pěkné, ale bez vody takové smutné. Místo tím trochu ztrácí své kouzlo. Pamatuji si, jak jsme tam jako malí kluci jezdili na lodičkách s rodiči a byl to krásný zážitek,“ popisuje 27letý Vlastimil z Českých Budějovic.

Letošní sezona by ale mohla být díky opravám hráze svým způsobem atraktivní, pokud ji stihnou.

„Bude to výrazná věc, kterou budou moci lidé sledovat z mostu. Udělat řez hrází bude i pro nás velké překvapení. Například to, jakou technologií ji postavili. To pro nás bude určitý objev,“ věří Kastelán. Nikdo totiž přesně neví, z čeho je hráz postavená.

Tím ale letité problémy a smůla kolem její opravy nekončí. V tuto dobu už měl projektant dokončovat dokumentaci. Vše bylo naplánované tak, aby na sebe jednotlivé kroky navázaly a v létě mohla firma pracovat. Nyní je to v ohrožení.

Projektanta musí najít znovu

„Nejde nám to vůbec podle plánu. Vysoutěžili jsme projektanta, který nás tak trochu vodí za nos. Dlouho nekonal a teď zjistil, že má mít projekt hotový, ale nestíhá,“ vysvětluje Horyna.

„Začal klást důvody, proč to nejde. Podle něj jsme mu to špatně zadali a nesplnili požadavky, které potřebuje. V podstatě prý nemůže projektovat, protože od nás nemá dostatek podkladů, a tak dále,“ konstatuje kastelán.

S celou situací byl ale podle něj projektant seznámený už v prosinci. Smlouvu podepsal začátkem ledna, aniž by si problémy ověřil přímo na místě.

„Uvědomili jsme si, že to vypadá na začátek poměrně dlouhých potíží, které by se dlouho vlekly. Proto spolupráci ukončíme a vypíšeme novou soutěž na projektanta,“ plánuje. 

Doufá, že časová ztráta nebude tak hrozná, jako by byla případná další spolupráce. „Nemůžeme zakázku zadat jen tak z volné ruky. Oprava bude hrazená z dotace ministerstva kultury. Takže to musí být vše podle smluv,“ uvědomuje si. 

Tím pádem se odkládá začátek plánovaných prací. O jak dlouho, zatím není jisté. Na včasný začátek opravy tlačí jak počasí, tak i čerpání dotace.

„Některé práce musíme dělat v sezoně, kdy bude teplo a zároveň poteče méně vody. Na druhou stranu ale dobrou zprávou je, že i přesto, že ministerstvo pracuje s podstatně menším rozpočtem než v předchozích letech, je pro ně oprava naší hráze prioritou,“ cení si. Na letošní rok mají tedy peníze jisté. Musí je ale začít čerpat do konce roku.

„Pokud nebudeme schopní letos začít, tak je to naše hloupost, protože příští rok bude peněz ještě méně a nemuselo by se na nás dostat,“ uvědomuje si Horyna. Novou soutěž na projektanta by mohli zahájit za týden. Ale soutěž na dodavatele prací až v září. 

„Klíčové je pro nás letos začít. Kdybychom to nestihli do konce roku, tak jsme v koncích,“ potvrdil. Projektanta také překvapilo, že nemůže dělat sondy na hrázi pomocí těžké techniky, stroje neprojedou bránou u domečku. Na druhé straně zase padá most nad stavidlem.

Rybník také nejde zcela vypustit. Je na potoce a nemá odtokovou strouhu. Pořád z něj tedy vytéká voda. „Předem jsme upozornili i na to, že se projevují netěsnosti nejen v hrázi, ale voda mizí i do dna. Patrně někde mizí do podloží a vyvěrá na druhé straně,“ dodává.

Podle Horyny to vypadá, jakoby se hráz odlepila od podloží v místě, kde bylo původní řečiště potoka. Projekt bude muset počítat i s opravou této části.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

  • Nejčtenější

Za smrt narkomanky žádá rodina přes milion. Je to nemorální, řekl obhájce

18. dubna 2024

Nemorální, ostudné. Takovými slovy označil obhájce ve své závěrečné řeči finanční nároky příbuzných...

U Budějovic boural autobus s lidmi. Řidička byla pod vlivem omamných látek

17. dubna 2024  18:33

U Lišova na Českobudějovicku dnes odpoledne havaroval autobus, když jeho řidička sjela ze zatím...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Sníh zasypal Šumavu. Na Lipensku uvázla nákladní auta, silnice byla nesjízdná

18. dubna 2024  9:37,  aktualizováno  10:54

Šumavu v noci na čtvrtek zasypal sníh, který komplikoval dopravu. V jihočeské i západočeské části...

Bojuje proti developerům u Lipna a říká, že ho nelze rovnat s jezery v Rakousku

14. dubna 2024  12:05

Pavla Setničková založila spolek Lipno pro život, jehož úlohou je hájit Lipensko před projekty...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Jednasedmdesátiletý řidič předjížděl, zabil ho náraz do protijedoucího vozidla

17. dubna 2024  19:38,  aktualizováno  20:14

Při tragické dopravní nehodě na silnici 2/37 ve směru z Tábora na Slapy ve středu po čtvrté hodině...

Za smrt narkomanky dostal muž 7,5 roku. Soud uvěřil, že jí chtěl opiáty pomoci

19. dubna 2024  13:39

Trest 7,5 roku vězení uložil dnes českobudějovický krajský soud muži obžalovanému ze zavinění smrti...

Krabička jako lék na smutek za ztracené dítě. Usnadňuje truchlení, říká lékařka

19. dubna 2024

Premium Vzpomínkové krabičky jako lék na smutek. I tak lékařka Šárka Pfauserová z českobudějovické...

Opilá řidička nabourala v noci do domu, část zdi museli hasiči strhnout

19. dubna 2024  9:39

Opilá řidička narazila ve čtvrtek v noci do domu v Chlumanech na Prachaticku. Byla opilá a nemá...

Hokejová reprezentace se bude vracet na jih Čech další čtyři roky

19. dubna 2024  8:02

Nejen světový šampionát žen, ale minimálně čtyřletá spolupráce Jihočeského kraje s Českým svazem...

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...