Začátek kácení stromů v šumavské lokalitě Na Ztraceném (25.6.2012)

Začátek kácení stromů v šumavské lokalitě Na Ztraceném (25.6.2012) | foto: Ladislav NěmecMF DNES

Levné dřevo táhne do ztrát i Národní park Šumava, dostane víc od státu

  • 12
Šumavský národní park se kvůli poklesu ceny dřeva dostal do finančních potíží a chybí mu peníze na mzdy pro zaměstnance. Zřizovatel parku, ministerstvo životního prostředí proto správcům parku poskytne mimořádný příspěvek 30 až 40 milionů korun.

Národní park Šumava je v hospodaření z největší části závislý na výnosu z prodeje dřeva. Jeho cena však v následku kůrovcové kalamity klesla až o 50 procent.

ČTK požádala o vyjádření k ekonomické situaci i šumavský park, ten však odkázal na stanovisko ministerstva životního prostředí (MŽP) jako svého zřizovatele.

Podle Dominiky Pospíšilové z tiskového oddělení MŽP ministerstvo poskytuje příspěvkovým organizacím částku na pokrytí rozdílu mezi náklady a výnosy.

„Letos jsme správě šumavského parku vyplatili 169 milionů korun, do konce roku jí podle odhadů poskytneme ještě extra příspěvek cca 30 až 40 milionů korun,“ uvedla Pospíšilová. V minulých letech to podle ní bylo v minulých letech 110 až 170 milionů korun.

S ohledem na nastalou situaci park nemá podle informací ČTK zajištěný rozpočet na příští rok. Na provoz mu chybí částka v řádu desítek milionů korun.

Národní park Šumava ke konci roku 2018 zaměstnával 287 lidí. Loni na mzdy vynaložil 103 milionů korun. Průměrný plat zaměstnance v parku činil 30 110 korun. Všechny údaje vyplývají z výroční zprávy zveřejněné na webu organizace.

Z těžby dřeva park loni získal 313 milionů korun, když v průměru prodal metr krychlový za 1219 Kč.

Národní park na letošek plánoval těžbu 140 tisíc krychlových metrů dřeva. Loni pokácel 250 tisíc krychlových metrů dřeva, víc než v předchozích letech.

,