U piva a kolem hospod se v posledních týdnech stále častěji mluví o Masných krámech. Vzhledem k tomu, jak je tato českobudějovická restaurace slavná, nemuselo by to být tak divné. Jenže teď se spekuluje o jejím prodeji.
MF DNES opakovaně zjišťovala, co přesně se děje. Ještě v únoru zaznělo z Budějovického Budvaru, který je provozovatelem a spolumajitelem, ujištění: „V této chvíli nemáme ani žádné konkrétní plány na změnu způsobu provozování ze strany Budějovického Budvaru,“ oznámili tehdy zástupci pivovaru.
V dubnu už je situace jiná. „Abychom byli schopní nadále udržovat a zvyšovat kvalitu tohoto podniku a poskytovat stále náročnějšímu zákazníkovi skvělý zážitek, rozhodli jsme se najít ve výběrovém řízení nového strategického partnera a provozovatele této restaurace s vizí dalšího rozvoje a posílení kvality servisu v tomto podniku,“ informovala Veronika Pauknerová, specialistka HR marketingu.
Vedení pivovaru také zdůraznilo, že tvrzení, že Budvar opouští Masné krámy, je mylné. Mimo jiné tím chce utišit spekulace z posledních týdnů.
„Masné krámy patří mezi jednu z nejvyhlášenějších restaurací na Českobudějovicku, jsou stěžejní hospodou v našem městě a náš pivovar je s nimi spojen od samého začátku,“ pokračovala Pauknerová.
Masné krámyZa svůj vznik vděčí Karlu IV., který v roce 1364 zakázal městským řezníkům prodávat maso v boudách na náměstí. Dnešní dům v Krajinské ulici pochází zřejmě z roku 1554. Původně sloužil, jak název napovídá, k prodeji masa. Na pivnici byl přestavěn v roce 1953 a rychle získal značnou popularitu díky pivu z Budějovického Budvaru a výborné kuchyni. Po ničivých povodních v roce 2002, kdy se voda z řek dostala až do centra města, musely být Masné krámy uzavřeny. Hosté je znovu zaplnili až v prosinci 2007. Rekonstrukce stála 31 milionů korun. |
Důležité také je, že vlastnická struktura ani počet majitelů Masných krámů, jichž je celkem patnáct, se nemění. Stejně tak tomu bude i s dosavadní velikostí podílu Budvaru. Dalším významným podílníkem je například město České Budějovice.
„Zástupci národního podniku nás o svém záměru informovali a my nemáme nic proti tomu, že chtějí vylepšit dosavadní provoz. Vysvětlovali nám, že oni jsou odborníci na vaření piva a chtějí stejnou kvalitu i na provoz restaurace,“ komentoval záměr náměstek primátorky pro majetek Tomáš Bouzek.
MF DNES také mluvila s několika hosty v Masných krámech. Někteří potvrdili, že se v poslední době o změnách v restauraci opravdu mluvilo.
„Šuškalo se o prodeji, ale tomu se mi nechtělo věřit. Proto jsem rád, že pro nás, co sem chodíme na pivo, se nic nezmění,“ reagoval Pavel, jeden ze včerejších návštěvníků pivnice.
Budvar ujistil, že se v hospodě stále bude čepovat právě jejich pivo. „S novým provozovatelem uzavřeme takzvanou pachtovní smlouvu. Náš pivovar i nadále zůstane nájemcem vůči majitelům budovy, což bude garantovat rozvoj Masných krámů jako vlajkové lodi Budvaru. Pro zákazníka se v tomto směru nic nezmění,“ potvrdila Veronika Pauknerová.
Výběrové řízení chtějí zástupci národního podniku vyhlásit v horizontu několika týdnů, podmínky nejsou veřejné a budou je individuálně projednávat s uchazeči o pacht. „Hledáme profesionálního gastronomického partnera, který bude podnik provozovat,“ dodal Budvar.
Podle jeho vedení je toto cesta, jak zlepšit fungování Masných krámů. Nedávno slavily 15 let od svého znovuotevření, restaurace má zhruba dvě stovky míst a patří mezi hlavní turistické cíle ve městě.