(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Martin Stolař, MAFRA

Éra telefonních budek končí, letos jich na jihu Čech zruší desítky

  • 1
Pomohly zachránit životy a přivolat sanitku, pro jiné zase znamenaly jediné spojení s rodinou při odloučení. Teď jsou v Jihočeském kraji poslední stovky telefonních automatů. Jejich význam s nástupem mobilních telefonů opadl.

V celé České republice je v tuto chvíli 7 439 veřejných telefonních automatů, z toho 617 v jižních Čechách. „Letos jich budeme v kraji rušit 46, z toho dva v Českých Budějovicích,“ upozornila Jitka Pajurková, mluvčí společnosti O2, která síť provozuje.

Dále sdělila, že rostoucí trend se zastavil na počátku tisíciletí a od té doby počty budek klesají. Automaty jsou využívané podle velikosti města, čím větší, tím častější je frekvence použití. Nejvytíženější jsou obecně v turisticky vyhledávaných místech a na nádražích.

„Při rozhodování o tom, zda bude některý z automatů zrušen, přihlížíme i k dalším kritériím, například jestli jsou s jeho provozem spojené nějaké zvýšené náklady, třeba kvůli vandalismu. Nejčastěji se setkáváme s utrženými sluchátky,“ vysvětlila Pajurková.

Upřesnila, že k 30. červnu letošního roku zachová O2 v Jihočeském kraji 571 veřejných telefonních budek. Údržba napříč republikou stojí řádově desítky milionů korun ročně.

Zcela však budky z měst a obcí v jihočeském kraji v dohledné době nezmizí. „Musíme dodržovat takzvanou univerzální službu, podle které držíme určité veřejné automaty podle rozhodnutí Českého telekomunikačního úřadu,“ konstatovala mluvčí.

Vzhledem k aktuální šíři používaných komunikačních technologií však využití dál klesá. „Proto ty málo využívané postupně demontujeme nebo nabízíme zájemcům budky pro další využití, třeba jako knihobudky,“ zmínila Pajurková.

Například v Českých Budějovicích je aktuálně v provozu více než šedesát automatů, mezi nejvyužívanější patří ten na náměstí Přemysla Otakara II., dále pak na Lannově třídě a na vlakovém nádraží.