Radnice se brání tím, že zakázka byla natolik složitá, že ji nemohla provádět jiná firma. To však podle ÚOHS rozhodnutí nevypsat výběrové řízení neospravedlňuje. (Ilustrační snímek)

Radnice se brání tím, že zakázka byla natolik složitá, že ji nemohla provádět jiná firma. To však podle ÚOHS rozhodnutí nevypsat výběrové řízení neospravedlňuje. (Ilustrační snímek) | foto: Jiří Benák, iDNES.cz

Budějovice dostaly pokutu 1,3 milionu, nevypsaly výběrové řízení

  • 7
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže uložil českobudějovické radnici pokutu 1,3 milionu korun. Město podle něj nedodrželo postup při zadávání veřejných zakázek, když v jednacím řízení bez uveřejnění "přikleplo" zakázku na outsourcing serverové firmě, se kterou spolupracovalo už dříve.

Postup zvolený českobudějovickou radnicí mohl podle úřadu ovlivnit výběr nejvýhodnější nabídky.

"Město uzavřelo s vybraným uchazečem, společností BIT SERVIS spol. s r. o., smlouvu na plnění této veřejné zakázky v listopadu 2007," informoval předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Rafaj. Rozhodnutí zatím nenabylo právní moci.

Primátor Juraj Thoma uvedl, že město podá proti rozhodnutí úřadu rozklad. "Už se tím zabývají právníci, víc k tomu zatím nemohu říct," řekl primátor.

Někdo mohl nabídnout výhodnější cenu

Radnice tvrdí, že zakázka byla natolik složitá, že ji v podstatě nemohla provádět jiná firma než BIT SERVIS, s níž magistrát dlouhodobě spolupracoval. Případná změna dodavatele by podle města zakázku prodražila.

To sice ÚOHS nezpochybnil, ale upozornil, že složitost systému nemůže být podkladem pro tvrzení, že jiný dodavatel není schopen systém provozovat. "Podobně ani dosavadní dobrá spolupráce není zákonným důvodem pro zadání veřejné zakázky stávajícímu dodavateli," napsal dále ve vyjádření ÚOHS.

Při uzavření dodatku navíc podle úřadu došlo k podstatné změně v předmětu plnění veřejné zakázky. A nelze tak vyloučit, že v případě řádného zadání veřejné zakázky by někdo nenabídl výhodnější nabídku.