Českobudějovická radnice nabídla HC Mountfield 200 tisíc eur. Hokejový klub ale musí splnit několik podmínek.

Českobudějovická radnice nabídla HC Mountfield 200 tisíc eur. Hokejový klub ale musí splnit několik podmínek. | foto: Ladislav Němec, MAFRA

Budějovice nabízí hokejistům peníze, chtějí ale město v názvu klubu

  • 7
Českobudějovická radnice chce pomoci extraligovému HC Mountfield v jeho tíživé finanční situaci. Nabízí klubu neinvestiční dotaci ve výši 200 tisíc eur, což je v přepočtu necelých pět milionů korun. Hokejový klub se ale musí zavázat ke splnění několika podmínek.

Vedení HC Mountfield považuje nabídku radních za pozitivní krok, přestože původně požadovalo po městu dvojnásobnou částku.

Co je podpora de minimis

Podpory de minimis svojí podstatou připomínají "blokové výjimky", neboť se právně nejedná o veřejnou podporu. De minimis představuje takovou podporu, která nesmí spolu s ostatními podporami de minimis poskytnutými jednomu příjemci za dobu předchozích tří let přesáhnout výši 200 tisíc eur.

Podle ekonomického náměstka primátora Miroslava Jocha oslovil radní s žádostí o finanční pomoc majitel HC Mountfield i manažeři. "Vypočítali dluhy na platech hráčů, dodavatelům výstrojí i městu za pronájmy ledů ve výši 10 milionů korun," řekl Joch.

Na posledním jednání radních se rozpoutala okolo pomoci hokejistům dlouhá diskuse. Někteří je chtěli podpořit tím, že klubu odpustí nájem za led. Nakonec se shodli, že město pošle na účet společnosti neinvestiční dotaci.

"Společnost chtěla 10 milionů, ale my jsme se domnívali, že je to moc. Navíc, město nemůže poslat peníze obchodní společnosti. Proto jsme rozhodli, že jim pošleme podporu de minimis v horní hranici 200 tisíc euro," vysvětlil náměstek primátora Petr Podhola.

O uvolnění peněz z městské kasy rozhodnou příští týden zastupitelé. Smlouvu ale radní podmiňují několika pojistkami. Jde jim o zachování sportovní úrovně hokejového klubu za podmínky, že nedojde k prodeji licence. Zároveň požadují v názvu klubu České Budějovice.

O vstupu města do hokejového klubu radní neuvažují, nechtějí přistoupit ani na slevu nebo odpuštění nájmu za led v městské Budvar aréně.

,