Hasiče potrápily bouřky s kroupami, na Strakonicku vykolejil vlak

  • 7
Kolem 35 zásahů měli v neděli jihočeští hasiči kvůli silným dešťovým přeháňkám a bouřkám. Na Strakonicku u Nišovic vykolejil osobní motorový vlak, nehoda si vyžádala tři lehká zranění a více než milionovou škodu. Výluka na trati Volyně - Čkyně potrvá podle odhadů až do úterý 29. srpna dopoledne.

Pro cestující zajistily České dráhy (ČD) náhradní autobusovou dopravu. Menší krupobití potrápilo i návštěvníky českobudějovického agrosalonu Země živitelka. Energetická společnost E.ON žádné výpadky proudu kvůli bouřkám v jižních Čechách nemá, řekl mluvčí E.ON Vladimír Vácha.

„Bude tam problém dostat to zpátky na koleje, hlavně ten motorový vůz, takže teď je odhad úterý dopoledne, že by se tam zítra (28. srpna) nejezdilo,“ řekl po 21:00 mluvčí Správy železniční a dopravní cesty (SŽDC) Pavel Tesař.

Osobní motorový vlak vykolejil krátce po 16:00 na železničním přejezdu Nišovice u Volyně na Strakonicku. Příčinou byl sesuv půdy sedm krát pět metrů. Šlo o soupravu se dvěma vagony. „První vagon vykolejil, druhý zůstal na kolejích. Vlak vyjel z kolejí vlivem sesunutí hlíny. Jsou tam tři lehká zranění, modřiny a naraženiny,“ uvedl odpoledne policejní mluvčí Jiří Matzner. Mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal večer sdělil, že při nehodě vznikla na vlaku škoda zhruba milion korun a na železniční trati asi 30 000 korun.

Na místě zasahovali hasiči i zdravotnická záchranná služba. Sesuv pravděpodobně zavinila bouřka. Podle mluvčí ČD Moniky Bezuchové funguje na trati náhradní autobusová doprava.

Krupobití zasáhlo agrosalon

Jihočeští hasiči zasahovali na 35 místech, především v Českých Budějovicích, dále na Strakonicku a Českokrumlovsku. „Máme nějaké čištění kanálových vpustí, popadané stromy a jedno volání na tísňovou linku bylo, že je poškozená střecha,“ řekl operační důstojník hasičů. Voda vnikla i do jedné z prodejen v českobudějovickém obchodním centru Globus.

Krupobití se silným deštěm zasáhlo po 15:00 i areál českobudějovického Výstaviště, kde pokračuje agrosalon Země živitelka. Návštěvníci se schovávali především uvnitř výstavních pavilonů. „Teď jsem prošla celým areálem a o škodách zatím nic nevím,“ řekla mluvčí Výstaviště Michaela Čeňková.

Podle Českého hydrometeorologického ústavu se na jihu Čech vyskytly velmi silné bouřky doprovázené kroupami o průměru dva až tři centimetry. V přívalových srážkách spadlo od 15 do 20 litrů vody na metr čtvereční za 15 minut. Bouřky byly na Prachaticku, Českokrumlovsku, Českobudějovicku, Strakonicku a Jindřichohradecku. Postoupily na Vysočinu a na jihovýchod Moravy.