Vánoční strom dorazil do Budějovic. O víkendu se otevře kluziště

  • 0
Jedenáctimetrová jedle korejská už stojí na českobudějovickém náměstí Přemysla Otakara II. Řada kolemjdoucích si ji fotí a natáčí na telefony. Poprvé se rozzáří v sobotu 1. prosince. O tomto víkendu už vyrazí na ledovou plochu u stánků první bruslaři.

Letošní vánoční strom v Českých Budějovicích se „pojistil“ proti velkému suchu, a proto zplodil víc šišek. Jedli korejskou, která jehličkami spíš připomíná smrček, darovala krajskému městu rodina z Dobré Vody u Českých Budějovic.

Samotný převoz jedenáctimetrového stromu tak nezabral tolik času. V sobotu před desátou hodinou dopoledne vyjelo nákladní auto s naloženým stromem ze Sadové ulice a přes Srubec, Novohradskou ulici a Senovážné náměstí po půl jedenácté dorazilo před budějovickou radnici.

„Líbí se nám moc, a navíc pochází ze stejné vesnice jako já, z Dobré Vody. Předloni byl šišatý, loni už jsme měli pěkný strom a letos tedy vypadá taky moc dobře. Ale když jsem okolo něj na Dobré Vodě chodil, nedokázal jsem si ho představit jako vánoční strom,“ usmál se David Doucha, který teď bydlí přímo v Budějovicích.

Advent na náměstí Přemysla Otakara II. začne v sobotu 24. listopadu a vánoční jedle se poprvé rozsvítí o týden později v 16.30 hodin.

Českobudějovický advent letos nabídne téměř 300 akcí, z toho 134 koncertů, 33 divadelních vystoupení nebo 21 tvůrčích dílen.

Hlavním tahákem je stejně jako loni kluziště, na které mohou zájemci vyrazit až do 6. ledna. Má přes 600 metrů čtverečních. Letos je o něco širší. Otevřené bude zdarma každý den od 10 do 22 hodin.

„Zájemci na něj mohou vyrazit také na Štědrý den, kdy bude jen přestávka na večeři a rozbalení dárků od 15 do 19 hodin,“ podotkla Lenka Střítecká z pořádající agentury Art4promotion.

Novinkou je také vyhlídková věž u ledové plochy. Měří dvanáct metrů. Zájemci si z ní mohou s punčem v ruce užít výhled z ptačí perspektivy na kluziště i trhy.

,