Blíží se léto a provozovatelé restaurací, kempů nebo sportovních areálů se připravují na sezonu. Doufají, že bude bez covidových omezení, a čekají, že se jižní Čechy zaplní turisty. Proto musí posílit týmy svých zaměstnanců – hledají servírky, pracovníky na úklid, správce nebo animátory.
Pokud však po podobné brigádě toužíte, bude odkázáni zejména na vlastní přičinlivost a dobré kontakty. Inzerce na vlastních webech, papír na recepci nebo ve výloze a šuškanda mezi blízkými zaměstnanců, tak provozovatelé sezonních pracovišť nejčastěji shánějí zaměstnance.
Spolupráce s úřadem práce nebo s online inzercemi je u nich spíše výjimkou. První krok je tak často na samotném zájemci, který musí podnik cíleně navštívit a požádat o brigádu. To potvrzuje i Jiří Beran, ředitel oboru zaměstnanosti na úřadu práce v Českých Budějovicích.
„Sezonní práce zaměstnavatelé hledají většinou prostřednictvím sociálních sítí či vlastních stránek a zaměstnanců, proto se jejich nabídka objevuje v naší evidenci v menší míře,“ potvrzuje a dodává, že nyní je sice možné zaznamenat na úřadech práce nárůst nabídky sezonních prací, ten je ale srovnatelný s minulými roky.
Podle Berana mají uchazeči největší zájem o pozice uklízeče, pokojské nebo pomocníka v obchodech. Rostoucí poptávka je ale patrná i v zemědělství, lesnictví nebo stavebnictví. Tradičně je velká poptávka i po kuchařích, číšnících či servírkách.
Právě v gastronomii je potenciál pro letní brigádu obrovský. Nejenže restaurace a hotely nabírají před každou sezonou pravidelně několik brigádníků, aby zvládly letní příval zákazníků, navíc je celé odvětví po pandemii covidu výrazně oslabené.
To potvrzuje i Darina Malá, provozní hotelu a restaurace Zlatý Anděl v Českém Krumlově. „Teď nesháníme jen sezonní pracovníky, ale i lidi na stálý pracovní poměr. Ovšem celkově pociťujeme, že zájem o práci v gastru nebo ve službách obecně je výrazně menší, než býval,“ upozorňuje.
Najdou se však i restaurace, kde o personál nouzi nemají. Například v krumlovské restauraci Leylaria. „Většinou bereme před sezonou dva až tři lidi na plac i do kuchyně. Letos jsme je sehnali rychle, takže už můžeme být v klidu,“ sdělil Marek Vomáčka, šéfkuchař restaurace.
Přijdou v pátek a už se jim nechce
Nicméně nedostatek zájemců o práci není jediný problém, který musí provozovatelé restaurací řešit. „Často se stane, že se domluvíme a brigádník má chuť, pak je najednou pátek večer a už se mu nechce a vymlouvá se. Nebo když je hezké počasí, to je pak podobné,“ popisuje své zkušenosti Petr Brom z pizzerie Fontana v centru Českých Budějovic s tím, že nejtěžší je najít někoho spolehlivého.
Podmínky pro brigádníky v restauracích, hotelech i stáncích přitom nejsou tak špatné. Zaměstnavatelé zohledňují současnou situaci a ve všech oslovených zařízeních se hodinová mzda zvedla oproti minulým letům přibližně o 20 až 30 korun. Obecně se dá říci, že brigádníky v restauracích čeká hodinová mzda v rozmezí 120 až 200 korun. K ní si navíc mohou přičíst spropitné a peníze ušetřené za stravování, které mají většinou zdarma.
Dalším sektorem, kde letní brigádníky nabírají ve velkém, jsou kempy a sportovní či rekreační areály. Místa bývají často rychle obsazená, protože se jedná o oblíbené brigády, které nabízejí mladým lidem možnost vydělat si peníze a zároveň si užít pěkné léto.
„Většina sezonního personálu se k nám každoročně vrací, bývají to převážně studenti. Doplňujeme tedy jen ty, kterým se mění životní rytmus a nechtějí dál pracovat jen sezonně,“ sdělil Ivo Bednář, mluvčí kempu a půjčovny lodí Kanak.
Podobných areálů a pracovních pozic je však v Jihočeském kraji dostatek, proto si zájemci ještě mohou vybírat. Výše mzdy se pohybuje od 100 do 180 korun za hodinu. Nové brigádníky hledá například Park Frymburk, rekreační zařízení Počta u Otavy poblíž Zvíkova nebo koupaliště v Hluboké nad Vltavou. Velký počet letních brigád nabízí i společnost Conduco, která sdružuje několik rekreačních areálů v Lipně nad Vltavou.