Obnovený rybník Za vodárnou leží ve vojenském prostoru Boletice. | foto: Vojenské lesy a statky

Lesníci obnovili v Boleticích druhý rybník. Sloužil zaniklé německé vsi

  • 3
Do Vojenského újezdu Boletice se po desetiletích vrátil další rybník. Malé vodní dílo s názvem Za vodárnou ležící u zaniklé německé osady Otice obnovily blízko Horní Plané na Českokrumlovsku Vojenské lesy a statky. Rybníček dříve sloužil právě německé vsi, která ležela na Olšinském potoce.

„Obec Otice měla ještě v roce 1921 podle sčítání obyvatel v prvorepublikovém Československu devět domů, ve kterých žilo pětašedesát lidí. Německé rodiny však byly po roce 1945 na základě Benešových dekretů odsunuty, na území obce vznikl vojenský újezd Boletice a osada zanikla. A s ní i rybník,“ připomněl mluvčí Vojenských lesů a statků (VLS) Jan Sotona.

Tak vypadal rybník Za vodárnou před obnovou.

Nyní se rybník s rozlohou 0,3 hektaru do šumavské krajiny vrátil díky dvoumilionové investici vojenských lesníků. Akce je součástí programu Živá voda, kterým se státní podnik snaží zvýšit ekologickou stabilitu krajiny.

„Tuto investici jsme pojali jako příležitost, jak se částečně vrátit ke krajině našich předků. Už předloni jsme obnovili 2,5hektarový rybník na úpatí boletického Špičáku u Maňávky, který byl součástí zaniklé sklářské osady Skelná huť. Dokončený rybník Za vodárnou je druhou z pěti akcí, které ve vojenském újezdu Boletice a jeho okolí plánujeme,“ přiblížil ředitel divize VLS v Horní Plané Petr Král.

Po dvojici rybníků nad Horní Planou se teď vojenští lesníci pustili do obnovy půlhektarového Černého rybníka u Arnoštova.

O něco hlouběji v lesích Lesní správy Arnoštov na Puchárenském potoce pod Rysím vrchem pak čeká na svůj návrat Puchárenský rybník.

Kdysi rybníky sloužily jako plavební nádrže, tedy zásobárny vody pro plavení dříví na řece Blanici. Oba jsou v srdci boletického újezdu a jsou pro veřejnost nepřístupné.