Eva Fialová, která podle obžaloby zavraždila svého manžela. Hrozí jé 18 let...

Eva Fialová, která podle obžaloby zavraždila svého manžela. Hrozí jé 18 let vězení. | foto: David Veis, ČTK

Osm let za vraždu je málo, řekl odvolací soud a přidal ženě ještě dva

  • 0
Vrchní soud zvýšil o dva roky trest pro čtyřicetiletou Evu Fialovou, kterou českobudějovický soud v květnu potrestal osmi lety za vraždu manžela. Žena podle obžaloby loni na podzim bodla manžela po hádce nožem. Muž na následky zranění zemřel.

Žena nicméně trvala na tom, že manžele nebodla úmyslně, ale srazili se. Zvýšení trestu potvrdil mluvčí pražského vrchního soudu Jan Fořt. "Osm let za vraždu bylo pod základní sazbou, takže byly obžalované přidány další dva roky," konstatoval.

Obžalovaná se hájila tím, že manžel byl agresivní a ona si vzala nůž, aby jí neublížil. Muž pak prý na zbraň sám naběhl. Soudy ale jejímu popisu střetu neuvěřily.

"Naopak to byla ona, kdo aktivně vedl ránu," řekl už v květnu v Budějovicích soudce Michal Kubánek.

Senát zároveň zpochybnil i to, že by byla žena fyzicky týrána ze strany manžela. K jejímu napadení prý došlo i před osudným okamžikem, po němž Václav Fiala zemřel. Sousedi však shodně vypovídali, že muž byl spíše klidnější a při hádkách byla vždy slyšet spíše jeho manželka. Ta byla podle všeho žárlivá.

Fyzické napadání navíc vyvrátilo i to, že žena na sobě neměla jedinou stopu po násilí. Zato její manžel měl kromě bodné rány několik škrábanců.

Obžalovanou nejdříve poslal v květnu českobudějovický krajský soud na osm let do vězení. Hrozil jí až osmnáctiletý trest, ale soud se rozhodl pro mírnější sazbu na základě toho, že nešlo o předem připravenou vraždu. Žena prý jednala v afektu. Podle vrchního soudu byl ale trest uložený krajským senátem příliš mírný.

,