Bobří kolonie se po Vltavě blíží k Českým Budějovicím

  • 9
Ještě před třemi staletími byl bobr nejen na jihu Čech přemnoženým hlodavcem, který se běžně lovil pro výjimečně kvalitní kožešinu. Dnes je zde velkou vzácností bobra vůbec spatřit. Před pár dny se ale následky práce bobří kolonie objevily nedaleko Českých Budějovic.

Řeka Vltava je pro bobry tak dobrým místem k životu, že už se začínají zabydlovat i na okraji Českých Budějovic. Práce vodních hlodavců je k vidění na levém břehu řeky asi kilometr po proudu od železničního mostu v Boršově nad Vltavou.

„A ve středu zdolal další kus cesty směrem na Budějovice. Tentokrát se činil na pravém břehu Vltavy, u mostu před Planou je celá skupina poražených listnáčů. Myslím, že už je možná v nejjižnější části krajského města v Rožnově,“ popsal boršovský starosta Jan Zeman s tím, že místní myslivci odhadují v tomto úseku minimálně deset bobrů a jejich populace se může dál rozrůstat.

Zdatní vodní hlodavci, kteří mohou vážit až 40 kilogramů, žijí už minimálně deset let především na úseku Vltavy mezi Vyšším Brodem a Zlatou Korunou a teď jejich potomci postupují dál po proudu. 

„Před deseti lety byl počet bobrů v Česku odhadovaný na dva tisíce a dnes jich tu žije trojnásobek,“ dodal Zeman s tím, že tito živočichové se k nám dostali přirozenou migrací z Horního Rakouska a Bavorska. 

Zoolog budějovické pobočky Agentury ochrany přírody a krajiny Tomáš Bodnár potvrdil, že už několik let je vitální bobří populace na Šumavě. 

„Bobr není soustavně monitorován, čísla jsou orientační. Přes zimu se to dá poznat i podle množství okusů na dřevinách. V jihočeském regionu v povodí Vltavy s přítoky Malší, Stropnicí a Otavou spolu s Blanicí žijí desítky jedinců,“ odhadl Bodnár.

Tito velcí vodní hlodavci dávají podle zoologa primárně přednost tekoucím vodám a jejich břehovým porostům, k rybníkům míří až poté, když jsou tato teritoria obsazena. „Od rybářů tak zatím žádnou reakci na soužití s bobry a případné škody, které by jim způsobili, nemáme,“ řekl Bodnár.

V jižních Čechách jsou bobři chráněni na území šumavského parku, ostatní území regionu je zařazeno do zóny, kde je jejich regulace možná. Obávají se jich například správci vodních toků nebo rybáři.

„Historicky bobři do naší krajiny patří. Už Rožmberkové založili v parku v Červeném Dvoře u Českého Krumlova v roce 1598 bobrovnu. Jenže za třicetileté války byla rozbita a bobři expandovali do Českého království. Okolo roku 1700 jich byly přes dva miliony, a tak je kvůli cenné kožešině i masu lovili, až nezbyl žádný,“ připomněl Zeman.

Na jihu Čech jsou bobři chráněni na území šumavského parku, zbytek regionu je zařazen do zóny, kde je jejich regulace možná.