Takový pohled bude mít díky výrobku posádka letadla. | foto: Rohde & Schwarz Vimperk

Senzor nahlásí rozepnutý pás v letadlech, vymysleli ho ve Vimperku

  • 18
Drobný senzor ukrytý v přezce bude dávat posádce na palubě letadla zprávu o sepnutí a rozepnutí bezpečnostních pásů na jednotlivých sedadlech. Nová technologie vznikla v jihočeském závodě společnosti Rohde & Schwarz a cestování letadlem nebo autobusem by díky ní mělo být zase o něco bezpečnější.

Elektroniku v novince navrhli, vyrobili a naprogramovali technici z Vimperka.

„Chytré řešení urychluje proces kontroly před vzletem a přistáním, zároveň upozorňuje na možné porušení bezpečnostních nařízení v době, kdy je aktivována výstraha nutnosti zapnutí pásu a uchovává záznam o porušení těchto pravidel,“ popisuje mluvčí společnosti Lucie Laštíková.

Senzor je ukrytý v přezce bezpečnostního pásu.

Díky technologii a na první pohled nenápadnému výrobku uvnitř přezky tak bude mít posádka přehled o jednotlivých místech.

„Jedná se o posun v bezpečnosti letecké dopravy. Palubní personál je rychle a přesně informován o stavu bezpečnostních pásů v letadle. Díky komunikaci senzorů se sítí přijímačů a naší aplikací pro chytrá zařízení mohou letušky bez zdlouhavého procházení letadlem zkontrolovat pasažéry přímo na obrazovce tabletu,“ vysvětluje vedoucí realizačního týmu firmy Miroslav Stružinský, který se na vývoji prototypu podílel. Senzor je možné využít i v autobusech.

O zakázku požádala závod zahraniční firma. V současné době má již technologii k dispozici. O jakého klienta jde, Lucie Laštíková neuvedla, protože si nepřál být jmenován.

Při výrobě byl kladen důraz na správnou volbu přenosové technologie mezi senzorem a koncovým zařízením. „Zásadním aspektem je také životnost baterie, která je srdcem senzoru a musí zároveň splňovat váhový limit,“ dodává Laštíková.

Vimperský podnik je součástí koncernu Rohde & Schwarz, který sídlí v Mnichově. Na trhu působí ve více než stovce zemí a zaměstnává přes devět tisíc lidí. Jen ve Vimperku jich pracuje více než 700. Většinu produkce vyváží.