Běkaři za stopy na Šumavě platit nebudou. Ještě vloni se plánovalo, že za den

Běkaři za stopy na Šumavě platit nebudou. Ještě vloni se plánovalo, že za den běžkování zaplatí 20 korun. | foto: Jan Schafhauser

Za běžkařské stopy na Šumavě se platit nebude. Novinkou je magistrála

  • 1
Až pojedete letos na Šumavu na běžky, nemusíte si brát drobné na poplatek za stopy. Přitom na konci loňské zimní sezony se začalo mluvit o tom, že by běžkování přestalo být zadarmo. S financováním úprav stop pomůže nový sponzor.

Kvalitní údržba tras stojí každou zimní sezonu zhruba 2,5 milionu korun. Největší část nákladů nesly šumavské obce a správa parku. Po změně rozpočtového určení daní a ukončení finanční podpory z programů EU neměly na projekt Bílá stopa dostatek peněz.

Od letošní sezony na sebe vezme zásadní podíl nákladů nový partner. "Tím je Česká spořitelna. Díky němu se nebude muset za běžkařské stopy na Šumavě platit," uvedl Tomáš Fait, náměstek ředitele správy parku.

Rolby na Šumavě upravují zhruba 600 kilometrů stop.

"Tíživá ekonomická situace správy národního parku nás nutí hledat nové cesty. Sponzoring je jednou z nich. Již v létě se nám to dařilo v projektu Zelená Šumava," upřesnil ekonomický náměstek Jiří Kvapil.

Celková délka strojově udržovaných šumavských lyžařských tras je zhruba 600 kilometrů, z toho na území národního parku je to asi 380 kilometrů. Pravidelně se stopy udržují od 15. prosince a podle sněhových podmínek až do 15. března.

Šumavská magistrála spojí Železnou Rudu s Lipnem

Letos bude hlavní novinkou pravidelné protahování 140 kilometrů dlouhé Šumavské magistrály, která propojí Železnou Rudu s Lipnem. Dvakrát týdně se budou upravovat i nástupní místa v jednotlivých obcích a magistrála se stane páteří všech šumavských lyžařských stop, na niž budou navazovat další místní okruhy.

Trasa Šumavské magistrály

Železná Ruda - Prášily - Modrava - Horská Kvilda - Kvilda - Bučina - Strážný - České Žleby - Stožec - Nová Pec - Pestřice

"Oficiální zahájení zimní sezony v Národním parku Šumava a otevření Bílé stopy včetně akcí pro veřejnost bude ve čtvrtek 27. prosince," doplnil mluvčí parku Pavel Pechoušek.

Letos mohou na provoz stop přispět i návštěvníci prostřednictvím zakoupení skleněného těžítka s logem Bílé stopy, které bude pro každou sezonu barevně odlišné a může se stát zajímavým sběratelským artiklem. Přispět lze i dárcovskou SMS ve tvaru - DMS BILASTOPASUMAVA na číslo 87777. Odesílatel za ni zaplatí 30 korun.