V polovině ledna 2013 nainstalovali na budově táborského G-Centra babybox. V březnu 2017 ho někdo poprvé využil.

V polovině ledna 2013 nainstalovali na budově táborského G-Centra babybox. V březnu 2017 ho někdo poprvé využil. | foto: František Panec, MAFRA

Do babyboxu v domově důchodců někdo dal chlapečka. Má číslo 150

  • 1
Do babyboxu umístěného na budově domova pro seniory G-centrum v Táboře někdo vložil v úterý večer dítě. Chlapečka jen v plenkových kalhotkách a zabaleného v dece vyjmula chvíli na to sestřička Ivana. Stal se 150. novorozencem umístěným do babyboxu v Česku a vůbec prvním v Táboře.

„O umístění dítěte do babyboxu se dozvídám ihned z SMS zprávy a mailu, včetně obrázku. Jenže tentokrát byla na obrázku jen deka, takže jsem si nebyl úplně jistý. Můj nejbližší spolupracovník Zdeněk Juřica měl ale to štěstí, že byl u mailu ve chvíli a viděl dokonce i ruce. Potvrdil mi, že tam určitě někdo děťátko vložil. Dal jsem mu jméno Jaroslav Kotalík po ředitelce G-centra Jaroslavě Kotalíkové. Právě ona má největší zásluhu na tom, že je babybox umístěný jako jediný v Česku na domově důchodců,“ řekl zakladatel babyboxů Ludvík Hess.

V současné době je malý Jaroslav na dětském oddělení táborské nemocnice. „Váží dva a půl kilogramu, při prvním vyšetření nebyly shledány žádné problémy. Chlapec je v pořádku, donošený,“ řekla lékařka Jana Chocholová.

Otázku jeho dalšího osudu převezme táborské oddělení sociálně právní ochrany dětí. „Postup je stejný, jako v případech, kdy matka zanechá dítě v porodnici. To znamená, že se podává návrh k soudu, aby bylo někam umístěno. V současné době se všechny novorozené děti umísťují do pěstounské péče na přechodnou dobu. Vždycky se tak děje co nejdřív po vyřízení administrativy. Pokud bude dítě v pořádku po zdravotní stránce, je to v řádech dní,“ vysvětlila sociální pracovnice Světluše Fialová.

Jméno, se kterým vstoupil chlapec do života, mu bude nejspíš změněno. Rozhodne o tom soud. „Kdybych mu vymyslel nějaké, které je dnes moderní, možná by mu zůstalo. I to už se stalo. S největší pravděpodobností ho v tuto chvíli zdravotní pojišťovna a opatrovničtí pracovníci oddělení sociálně právní ochrany dětí pod tímto jménem zaevidují, ale adoptivní rodiče mu pak dají jiné,“ podotkl Hess.

Dodal, že 150. miminko v babyboxu ho dojalo o trochu víc, než 149. Tím byl 24. února chlapec v Rychnově nad Kněžnou. „Je to přece jen zaokrouhlené číslo. Tušil jsem, že bude v jižních Čechách, ale představoval jsem si ho spíš v Písku. Dojetí se samozřejmě neubráním nikdy. Mám informace o řadě dětí, některé z nich vídám, od adoptivních rodičů dostávám vánoční cukroví, fotografie a podobně,“ naznačil Hess.

A dojatá byla i ředitelka G-centra Jaroslava Kotalíková. „Jsem ráda, že nezůstalo někde bez pomoci a lidé, kteří dítě nechtějí, přemýšlejí jinak. Měla jsem smíšené pocity, sestřičky z toho byly vyplašené. Klienti našeho domova by malého rádi viděli, ale to samozřejmě není možné. Tento týden mám narozeniny a tak se dá říct, že to byl takový dárek,“ podotkla Kotalíková.

Chlapec je letošním čtvrtým miminkem umístěným v babyboxu a současně čtvrtým celkem v Jihočeském kraji. Právě v jižních Čechách mění Hess v letošním roce dosavadní babyboxy za vylepšená zařízení nové generace. Modernější schránku už má Jindřichův Hradec, v plánu je výměna v Písku a Strakonicích. Jihočeský kraj stojí na posledním místě v počtu odložených dětí, zatímco Středočeský drží se zhruba 50 dětmi prvenství.