Na půdě azylového domu v Políkně vznikl po přestavbě prostor pro dílnu, krizové lůžko, sklad i šatnu pro zaměstnance. Na snímku vedoucí zařízení Radka Plucarová. | foto: Ladislav Němec, MAFRA

Azylový dům v Políkně je větší, na půdě má čtyři nové místnosti

  • 0
Maminky s dětmi mohou využívat v azylovém domě v Políkně u Jindřichova Hradce čtyři nové místnosti. Domov totiž za téměř 830 tisíc korun opravil půdní prostory. Funguje už sklad, pracovna a šatna, místnost s krizovým lůžkem by měla začít sloužit v druhé polovině roku.

"Domov pro matky s dětmi v Políkně funguje v budově bývalé školky od roku 1998. Podstatná rekonstrukce sociálního zařízení se zde udělala předloni a stála 647 tisíc korun. Současné úpravy se plánovaly přibližně od té doby. Jelikož je ve sklepě značná vlhkost, navrhl projektant levnější verzi rozšíření našich prostor na půdě. Od 1. do 16. prosince se tu vybudovaly za 828 tisíc korun čtyři nové místnosti díky investici města Jindřichův Hradec," vypočítala vedoucí azylového domu Radka Plucarová.

Domov je nyní naplněn, bydlí zde kvůli nelehké životní situaci šest maminek a 15 dětí. Sociální pracovnice však myslí ještě na složitější situace, které mohou nastat.

"Důležité je, že nyní v domově máme místnost s krizovým lůžkem pro těhotné ženy nebo maminky s dětmi, ale i pro děti, které třeba utečou. Mohla by začít sloužit někdy od druhé poloviny roku. Až se vyřeší potřebné náležitosti, bude uvedena do provozu," objasnila Plucarová.

V domově, kde je k dispozici sedm pokojů, uvítaly klientky i novou pracovnu. Například 38letá Monika Jeřábková, která se zde ocitla podruhé, se svěřuje: "Důvodem, proč jsem se sem v polovině listopadu vrátila, je opakující se násilí ze strany partnera. Je dobře, že máme novou místnost na rukodělné práce. V domově se účastníme kurzů, často šijeme nebo se učíme plést košíky a vaříme."

Jeřábková je spokojená, že její pětiletá dcerka není ve stresu. "S ostatními dětmi si ráda společně hraje. Starší, patnáctiletá dcera si zde našla kamarádku, se kterou se může v klidu učit," dodala.