Myslivci našli u dálnice mrtvého vlka. Zřejmě ho srazilo auto.

Myslivci našli u dálnice mrtvého vlka. Zřejmě ho srazilo auto. | foto: Jiří Neudert

U dálnice na Táborsku našli myslivci mrtvého vlka, nejspíš ho srazilo auto

  • 22
Mrtvého vlka objevili ve středu myslivci nedaleko obce Řípec na Táborsku. Zvíře našli u vozovky v místě, kde se dálnice D3 kříží se silnicí, která přivádí auta od Jindřichova Hradce. Čtyři kilometry odtud je hranice Chráněné krajinné oblasti Třeboňsko. V okolí lidé několikrát samotářského vlka spatřili.

Šelma se dostala k dálnici v místech, kde částečně chyběl ochranný plot. Proluka v něm vlka patrně svedla přímo pod kola projíždějícího vozidla.

Pracovníci Agentury ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK) zvíře převezli k odborníkům, kteří ho budou pitvat, aby zjistili přesnou příčinu smrti a jeho věk. Vše však nasvědčuje tomu, že vlka srazilo auto.

„Odebrané vzorky necháme podrobit genetické analýze, aby se zjistilo, z jaké populace pochází. Na základě získaných informací a místních znalostí se přikláníme k domněnce, že vlk byl zdejší, ale mohl také krajinou jen procházet při hledání nového teritoria,“ vysvětluje Jindřiška Jelínková z AOPK ČR.

Vlci putují na velké vzdálenosti a za noc dokážou uběhnout až několik desítek kilometrů. Krajina hustě osídlená lidmi a protkaná silnicemi pro ně vytváří mnoho bariér.

Doprava je jedním z podstatných faktorů, které limitují pohyb velkých savců. Tento sražený vlk není prvním v jižních Čechách v posledních letech, v prosinci 2019 došlo k podobnému střetu na Kaplicku.

V Chráněné krajinné oblasti Třeboňsko a jejím okolí se vlci znovu nepravidelně vyskytují od konce roku 2017.

„Před třemi lety zde pár dokonce odchoval při hranici s Rakouskem čtyři vlčata. Sporadická pozorování samotářských jedinců máme hlášená z rozsáhlých lesů Jemčinské a Kolenecké obory,“ upřesňuje Ladislav Rektoris z AOPK ČR.

Odborníci upozorňují, že se nejen v lesích aktuálně vyskytuje nepřirozeně vysoké množství zvěře. Vlci proto plní důležitou roli, protože pomáhají snižovat počty přemnožených jelenů, srnců a divokých prasat, kteří působí velké škody v lesích a na polích. Lákadlem jsou však pro vlky i nedostatečně zabezpečená stáda ovcí.

Mrtvého vlka našli poblíž obce Řípec.

Mrtvého vlka našli poblíž obce Řípec.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz