Audit hospodaření správy šumavského parku za vedení bývalého ředitele Krejčího vyvolal velký rozruch. (Ilustrační foto)

Audit hospodaření správy šumavského parku za vedení bývalého ředitele Krejčího vyvolal velký rozruch. (Ilustrační foto) | foto: Martin Polívka, MF DNES

Audit hospodaření šumavského parku je problém, myslí si dál starostové

  • 1
Náměstek ministra životního prostředí Tomáš Tesař se snažil na jednání zástupců šumavského parku přesvědčit starosty, že ministerstvo nezametlo pod koberec audit podivného hospodaření parku v době ředitelování Františka Krejčího. Z dokumentu například vyplývá, že se správa parku vyhýbala výběrovým řízením.

Místo zklidnění situace náměstek ministra životního prostředí Tomáš Tesař prohloubil nedůvěru, kterou teď starostové k resortu mají.

Ve Vimperku zasedal ve středu výkonný výbor rady parku a na jeho neveřejné jednání přijel i náměstek Tesař. A měl jediný úkol: vysvětlit starostům, že ačkoliv audit dosud neviděli, ministerstvo jej prý nijak netajilo a podle jeho závěrů přijalo taková opatření, aby se hospodaření rezervace zprůhlednilo.

Audit, o kterém první informovala MF DNES a o kterém neměli starostové do té doby ani ponětí, popsal rozdělování zakázek, přihrávání obchodů vybraným firmám nebo neprůhledný prodej dříví za stovky milionů korun.

"Doložil jsem konkrétní údaje a data, jaká opatření jsme udělali. Nikdo si nemůže dovolit říct nahlas, že jsme něco uložili do šuplíku a snažili se to zamaskovat. Předali jsme jej Nejvyššímu kontrolnímu úřadu, který řekl, že naše kroky jsou v pořádku," popsal náměstek Tesař.

Starosta Modravy: Audit je problém

Šumavské starosty ovšem nepřesvědčil. Nejhlasitější kritik, starosta Modravy Antonín Schubert, dával své rozčarování celou dobu najevo. "Snažil se obhájit, že v auditu není nic, co by mělo kohokoliv kriminalizovat. Nicméně, já jsem z té emotivní řeči pochopil jen to, že audit je problém. Nás neuspokojil. To, že jsme se o auditu nedozvěděli, rozhodně nepřidá na naší důvěře vůči ministerstvu," komentoval Schubert.

Po Tesařových slovech, že v auditu jsou popsány nestandardní postupy například při prodeji dříví, ale žádné důkazy, že by se někdo dopustil trestného činu, požádal předseda Svazu šumavských obcí a starosta Horní Plané na Českokrumlovsku Jiří Hůlka, aby tato slova byla doslova zanesena do zápisu z výkonného výboru rady parku.

"To je pro mě podstatné. Musím to brát za bernou minci a nezbývá mi, než věřit," prohlásil Hůlka.

O podivných praktikách budou dál jednat

Audit šumavského parku bude řešit i rada národního parku. Zároveň se o jeho výsledky zajímají policisté z hospodářské kriminálky, kteří jeho závěry studují.

Správa šumavského parku už kvůli zjištěním společnosti PricewaterhouseCoopers, jež audit zpracovala, přijala některé změny. "Například v prodeji dříví prodáváme deset až patnáct procent dřeva přes aukce, abychom si ověřili cenu na trhu," řekl ředitel šumavského parku Jan Stráský.

Právě prodej dříví byl jedním z nejzásadnějších zjištění auditu. Podle PricewaterhouseCoopers jej měl od roku 1993 na starosti jeden jediný zaměstnanec, který rozhodoval o cenách dříví i o tom, kdo a jaké množství si koupí.

Bývalý ředitel šumavského parku František Krejčí říká, že se nebojí jakéhokoliv vyšetřování hospodaření parku v době, kdy stál v jeho čele. Když prý bude potřeba, všechny pochybnosti vyvrátí.

"Závěry auditu mě nepřekvapily. Není tam nic, co by bylo překvapivé nebo absolutně nepravdivé, ale ani nic, co by ukazovalo na porušení zákona. Navíc 90 procent nesrovnalostí je ve fázi potenciálních nesrovnalostí. Běžná praxe je, že audit najde díry v systému, ty se zalepí a pak se ověří, jestli jsou zalepeny správně," poznamenal Krejčí.