Vánoční strom v Českých Budějovicích

Vánoční strom v Českých Budějovicích | foto: Petr Lundák, MF DNES

Nejhezčí je vánoční jedle v Budějovicích, rozhodli čtenáři v anketě

  • 25
Vítězem ankety iDNES.cz o nejkrásnější vánoční strom se letos stala jedle obrovská na náměstí v Českých Budějovicích. Do zlatých odstínů laděný strom získal od čtenářů takřka dvojnásobný počet hlasů než druhý plzeňský smrk - celkem jich obdržel 4226. Třetí je Hradec Králové.

Nejlépe tvarovaný a současně nejvkusněji ozdobený strom čtenáři iDNES.cz vybírali od 11. prosince. Jehličnanům v krajských městech a v Kladně celkem přidělili 16 159 hlasů.

Jak jste hlasovali

České Budějovice: 4226
Plzeň: 2155
Hradec Králové: 1598
Olomouc: 1388
Pardubice: 1251
Ústí nad Labem: 1118
Brno: 804
Zlín: 796
Ostrava: 647
Liberec: 563
Kladno (Střední Čechy): 513
Karlovy Vary: 460
Jihlava: 345
Praha: 295

Celkem: 16 159

Vítězství jihočeské metropoli vybojovala na zhruba patnáct metrů zkrácená jedle obrovská ze zahrady rodinného domu na Zavadilce. Majitelé měli strach, že se zlomí, trvalo však poměrně dlouho, než se rozhodli, nechat strom pokácet.

„Sázeli jsme ji v době, kdy se nám narodil syn. Je to pro nás srdeční záležitost, takže mi z toho je trochu smutno,“ uvedla při kácení stromu Jana Bušková, na jejíž zahradě strom dosáhl výšky osmnácti metrů.

Jedle s příběhem září na českobudějovickém náměstí Přemysla Otakara II. v odstínech zlaté barvy. Výzdobu doplňuje modro-stříbrná hvězda na špici a blikající „rampouchy“.

„Mám samozřejmě velkou radost. Zdá se, že České Budějovice svým stromem vždy dokážou zaujmout širokou veřejnost. Loňský vánoční strom se dostal i do hlavních vysílacích časů celoplošných televizí s tím, že by mohl být rovnější a že by snad stačil i jeden kmen. Tak jsme si letos řekli, že to dokážeme i z opačné strany pomyslného pořadí, a to se nám povedlo,“ říká s úsměvem primátor Jiří Svoboda.

Vánoční stromy v pořadí, jak se umístily v anketě

Vítězný českobudějovický strom zvítězil nad všemi ostatními jehličnany s drtivým náskokem. Získal 4226 hlasů, tedy takřka dvakrát víc než druhý plzeňský smrk ztepilý. Třetí příčku vybojoval se 1598 hlasy smrk na Velkém náměstí v Hradci Králové.

V minulých letech v anketě opakovaně vítězil plzeňský vánoční strom. Zlatou příčku obsadil v letech 2011, 2012, 2013, 2014 a 2016. 

V roce 2015 "utrhla“ první místo douglaska z Horního náměstí v Olomouci (psali jsme zde). Plzeň tehdy v anketě chyběla, kraj reprezentoval strom ve Stříbře. Jednotlivé krajské redakce totiž výjimečně mohly do ankety nominovat jako zástupce regionu i jiný strom než ten v krajském městě.

Rozsvícení vánočního stromu v Českých Budějovicích:

4. prosince 2017