Malý Marťan Jaroslava Róny se rozbrečel přímo před radnicí na chodníku. Nejspíš

Malý Marťan Jaroslava Róny se rozbrečel přímo před radnicí na chodníku. Nejspíš se ztratil. | foto: Ladislav Němec, MAFRA

ANKETA: Nejhezčí sochou v Budějovicích zvolili lidé Marťana

  • 9
Socha Malého Marťana se líbila nejvíce čtenářům iDNES.cz v anketě o nejhezčí sochu, která zdobí centrum Českých Budějovic. Výstava Umění ve městě tady představuje celkem šest děl různých výtvarníků. Druhá skončila v hlasování chobotnice Eliška.

Jako úplně první se na náměstí Přemysla Otakara II. objevila obří hlava nazvaná V-myšlení výtvarníka Michala Trpáka, který je také iniciátorem výstavy Umění ve městě.

Výsledky ankety o nejhezčí sochu najdete zde

Je to více než čtyři metry vysoká hlava, do které je možné vstoupit, "vmyslet se" a ocitnout se tak v myšlení. Díky skleněným průzorům z lahví je navozena iluze malého katedrálního prostoru s vitrážemi.

Přímo před radnicí pak mohou návštěvníci i obyvatelé Budějovic obdivovat Malého Marťana od Jaroslava Róny. Marťan, který se ztratil a pláče, je přímo na chodníku, jako by zde zrovna usedl.

Další sochou na náměstí je Archimedon od Lukáše Raise. Organická socha svými křivkami v kontrastu s industriálním materiálem trubek vytvoří zajímavé napětí.

Další tři sochy lidé najdou poblíž Sokolského ostrova. Drapák Jaroslava Koléška je odvozen svým významem, ale i formou od stroje. Je otázkou, zdali je to spíše stroj z počátku 20. století, nebo z budoucnosti.

Ve slepém rameni Malše je k vidění pětimetrová chobotnice Eliška od Viktora Palúše. V jejím sousedství na hotelu Budweis nelze přehlédnout práci Jakuba Flejšara - Sedící figuru, která je složená z dřívek.

,