Deseti až čtrnáctidení holčičku odložil někdo v neděli večer do babyboxu v jindřichohradecké nemocnici. Na snímku o Adélku pečuje sestra Jana Batóková. Tvář holčičky se ale nesmí fotografovat kvůli utajení totožnosti.

Deseti až čtrnáctidení holčičku odložil někdo v neděli večer do babyboxu v jindřichohradecké nemocnici. Na snímku o Adélku pečuje sestra Jana Batóková. Tvář holčičky se ale nesmí fotografovat kvůli utajení totožnosti. | foto: Slavomír Kubeš, MAFRA

Adélka z babyboxu se stala miláčkem zdravotníků, jméno jí vybraly sestřičky

  • 0
Miláčkem dětského oddělení jindřichohradecké nemocnice je od nedělního večera holčička Adélka. Zdravé čisté miminko oblečené v košilce a bílé kombinéze vytáhla sestřička dětského oddělení přesně v 17:20 z babyboxu namontovaného v areálu jindřichohradecké nemocnice.

Jméno Adélka pro holčičku vymyslely sestřičky, příjmení by mohla mít podle místa nálezu Hradecká.

"Obsluha babyboxu uviděla dítě uložené do babyboxu na videotelefonu. Okamžitě dala zprávu dětskému oddělení, které tam ihned poslalo sestru a ta zavolala mě, protože jsem právě sloužil," popsal primář dětského oddělení Miroslav Toms.

Lékaři ihned holčičku prohlédli a zvážili. Zjistili, že má ještě maličko žlutou barvu po novorozenecké žloutence, ale jinak je úplně v pořádku. Její věk odhadli na deset až čtrnáct dní.

"Udělali jsme jí krevní testy a také doplníme preventivní testy na vrozené vady. A hlavně si pro ni budeme přát, aby se dostala co nejdřív do fungující rodiny," podotkl Toms.

Schránka je v jindřichohradecké nemocnici dva roky

Babybox v jindřichohradecké nemocnici byl vůbec prvním zařízením svého druhu na jihu Čech. Funguje od 22. prosince 2008 a propagátorovi schránek na odložené děti Ludvíku Hessovi se jeho umístění vůbec nelíbí. Člověk s dítětem musí projít kolem vrátnice a pak několik metrů ke schránce umístěné vpravo u hlavních dveří na pavilonu akutní medicíny.

"Při své návštěvě v hradecké nemocnici jsem vybral spolu s jejími pracovníky místo přístupné zvenku. Jenže když pak přijel můj technik namontovat babybox, našel pro něj nachystanou díru úplně jinde. A to mě zneklidnilo, protože toto místo nezaručuje člověku moc soukromí. Proto jsem rád, že se mé obavy nyní nepotvrdily," řekl Hess.

Další babyboxy jsou v Jihočeském kraji ještě v nemocnicích ve Strakonicích a v Písku. Ačkoli babybox v písecké nemocnici začal sloužit jako poslední teprve od 11. ledna, už o dva měsíce později tam někdo odložil asi dvouměsíční zdravé děvčátko. To dostalo jméno Gabriela Písecká a dnes už je v náhradní rodině.