Devatenáctiletý Abdulah Mohamed Al-Tashi žije v Českých Budějovicích čtyři roky.

Devatenáctiletý Abdulah Mohamed Al-Tashi žije v Českých Budějovicích čtyři roky. | foto: Marek Podhora, MAFRA

Teroristé záměrně špiní jméno islámu, tvrdí mladý muslim z Budějovic

  • 35
Devatenáctiletý student Abdulah Mohamed Al-Tashi žije v Českých Budějovicích čtyři roky, předtím s rodiči pobýval v Hradci Králové a Olomouci. V květnu bude skládat maturitní zkoušku na gymnáziu. Tvrdí, že islám s terorismem nijak nesouvisí. Radikálové podle něj záměrně špiní jméno tohoto náboženství.

Mladého muslima přivedla do Evropy touha jeho rodičů po lepším vzdělání. „Otec získal stipendium na olomoucké univerzitě, kde vystudoval medicínu. A já jsem se v Olomouci narodil. Potom jsme žili v Hradci Králové. Na pár let jsme se vrátili s celou rodinou do Jemenu. Zpět do České republiky nás přivedly až zdravotní problémy maminky, otec se navíc rozhodl, že zde budeme společně s bratrem studovat,“ popisuje Abdulah.

Na jihu Čech se už mladý student společně se svou rodinou natrvalo zabydlel. Kromě studia se jako nejstarší syn také stará společně se svou matkou o rodinný bufet, který se zaměřuje na arabské speciality. „Hrozně si vážím zdejšího života. Lidé u nás v zemi žijí ve strašné bídě, zde máte opravdu všechno,“ srovnává.

Boj je až poslední varianta, jen jako obrana proti napadení

Jediné, co mladého studenta mrzí, je spojování islámu a terorismu. „V Koránu je napsáno, že boj je až poslední varianta. Je to obrana, když někdo začne válčit proti tobě. Tohle, co se stalo, je ohavné a nelidské a rozhodně to nemá s islámem nic společného. Ti lidé záměrně špiní jméno islámu,“ domnívá se Abdulah.

Během svého pobytu v Česku se nikdy nesetkal s radikálním odsouzením jeho náboženského vyznání. Věří, že se situace nezmění ani po teroristických útocích v Paříži.

„Matka se sestrami chodí zahaleny a zatím se nikdy nesetkaly s nějakým odporem, ani já ne. Zde jsou lidé hodně otevření, umí se na situaci podívat více pohledy. Možná někteří po útoku v Paříži budou na nás muslimy nahlížet špatně, ale celkově si myslím, že pohled na naši komunitu se příliš nezmění,“ míní.

Často se mu stává, že se musí legitimovat českým policistům. Jako hlavní důvod většího počtu kontrol vnímá především příliv migrantů do Evropy.

„V Praze se nám porouchalo auto a museli jsme čekat, než přijedou známí. Matka pobíhala kolem auta zahalená a vzápětí ihned dorazili policisté. Pravděpodobně jsme vypadali jako uprchlíci. Ale nemám s tím jediný problém, je to logické. Také se stalo, že když lidé slyšeli, jak si s bratrem povídáme v parku arabsky, zavolali policisty,“ líčí zážitky.

Svou budoucnost hodlá spojit se studiem na univerzitách. O svém zaměstnání zatím jasno příliš nemá, ale hlavní zálibu má především v automobilech. „Na škole mě baví fyzika a především automobily, možná tím směrem bych se chtěl ubírat,“ dodává.