Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Michal Sváček, MAFRA

Nejlepší české cyklistické týmy míří do jižních Čech

  • 0
Nejlepší tuzemské cyklistické týmy i zahraniční soupeři. Zajímavé startovní pole nabídne o víkendu závod Českého poháru dospělých i mládeže v Popelíně a Žirovnici.

V sobotu a v neděli se uskuteční závody Velká cena Popelína a O pohár hotelu Artaban – Memoriál Jiřího Hudínka. Na starty se postaví okolo 150 závodníků z celé střední Evropy.

„Účast cizinců dodává na atraktivnosti a zvyšuje kvalitu startovního pole,“ doplňuje organizátor akce Jan Hájek z Cyklistického klubu Jindřichův Hradec.

V rámci své letní přípravy se ale zúčastní například i cyklokrosový ČEZ Team Tábor, který postaví několik svých závodníků. Na jih Čech se navíc v tomhle týdnu cyklisté vydají už podruhé, protože v úterý se v Táboře jely Táborské okruhy.

V sobotu začne závodní víkend Velkou cenou Popelína. Pojede se na 16,3 kilometru dlouhém okruhu, který muži obkrouží desetkrát a ujedou tak 163 km. Start i cíl budou mít před Obecním úřadem v Popelíně a okruh povede obcemi Popelín, Horní Olešná, Zahrádky, Bořetín, Česká Olešná a zpět do Popelína. První mládežnické kategorie odstartují v 10 hodin a budou to mít jako volný závod. Účastníci Českého poháru mužů pak vyrazí na trať ve 13 hodin.

V neděli si dospělí i mládežníci role vymění. Závod O pohár hotelu Artaban – Memoriál Jiřího Hudínka bude mít start i cíl v Žirovnici. V 9 hodin dopoledne odstartuje Český pohár mládeže v silniční cyklistice, v pravé poledne pak začnou soutěžit muži a junioři do 23 let ve volném závodu. Znovu se pojede na okruhu, který je tentokrát o sto metrů delší než ten popelínský. Závodníci ho objedou osmkrát a ujedou tak 131,2 kilometru. Povede obcemi Žirovnice, Cholunná, Jakubín, Ctiboř, Častrov, Metánov a vrátí se do Žirovnice.

Závody omezí dopravu

Na obou trasách čekají řidiče kvůli bezpečnosti určitá dopravní omezení. Ve směru závodu bude stanoven jednosměrný provoz.

Silnice před Obecním úřadem v Popelíně bude pak uzavřena pro veškerý provoz. Omezení by měla začít 21. května v 9 hodin ráno a skončit nejpozději v šest hodin večer. V Žirovnici bude Havlíčkovo náměstí průjezdné kyvadlově a navazovat na něj bude krátká objížďka. Omezení by mělo začít v neděli v půl deváté ráno a končit nejpozději v pět hodin večer.

„Naší snahou je minimalizovat omezení, proto trasu neuzavíráme úplně, ale pouze jednosměrně. Kvůli bezpečnosti závodníků jsou však tato opatření bezpodmínečně nutná. A to platí obzvláště při závodech mládeže,“ dodává Jan Hájek.

Závody Českého poháru v Popelíně nejsou jedinými, které v tomto roce tým kolem Jana Hájka pořádá. V září mají v plánu další ročník mezinárodního etapového závodu Okolo jižních Čech, který slibuje ještě lepší podívanou. Centrum budou mít v Jindřichově Hradci, ale zavítají do většiny větších měst v celém kraji.