Horská kola - ilustrační foto

Horská kola - ilustrační foto | foto: ČTK

Novosedly si daly na závěru poháru horských kol hodně záležet

  • 0
Vyšňořená obec na Strakonicku Novosedly pořádala poslední závod Jihočesko-bavorského poháru horských kol. Byla to i příležitost pro startující získat body do žebříčku UCI ve druhé kategorii a také ke slušnému zisku.

Vítěz závodu mužů Škarnitzl dostal 600 eur (zhruba 15 tisíc korun). Vítězka kategorie žen Kateřina Nash získala i 350 eur (8 500). Junioři měli za 1. místo 200 eur (téměř 5 tisíc), juniorky polovinu.

Celkem se na cenách rozdělovalo pět tisíc eur, zhruba 123 tisíc korun. Takové peníze nejsou v tuzemsku na závodech horských kol vůbec k mání.

Na start i proto přijeli nejlepší bikeři z Česka. Chybělo jen pár jezdců. "S Kulhavým jsem jednal, ale nakonec se omluvil," uvedl šéftrenér vimperského klubu Česká spořitelna Specialized Junior MTB Team Jiří Lutovský.

Kulhavý tedy nepřijel, ale závod byl pěkný i tak. V souboji juniorek vyhrála jeho svěřenkyně Markéra Drahovzalová. "Nemám moc starty, tak to bylo ze začátku horší," kála se vítězka, která je z Kolína, ale startuje za jihočeský tým.

Měla by se od koho učit, ale tentokrát to okoukat nešlo. V čele závodu byla záhy Kateřina Nash, která brzy ostatním odjela. "Moc jsem ji neviděla," pousmála se Drahovzalová.

Sama byla také suverénní, ale od druhého ze čtyř kol. Jede na mistrovství světa ve Švýcarsku, byť je mezi juniorkami prvním rokem. "Přála bych si být do desátého místa, ale to půjde těžko,"míní. "Tak do patnáctky." Bude mít zhruba 30 soupeřek.

Martin Stošek z vimperského týmu byl v závodě juniorů druhý. Před ním byl jen mistr republiky Radim Kovář. "Je silnější ve sjezdu, tam mi ujel," říkal o vítězi Martin Stošek. "Do kopců jsem se cítil docela dobře. Sjezd mi moc nejde." I on se letos chystá na mistrovství světa, také jako prvoročák.

"Nejlépe jsem ve Světovém poháru dojel dvacátý," odhadoval svoje šance. "Takže bych byl hodně spokojený, kdyby se mi to povedlo znova. Když budu do třicítky, bude to taky dobrý," dodal.

Je z Blatné a neměl to do Novosedlel daleko. Dva dny před závodem si trať projel. Ale podmínky potom byly jiné. Část závodu juniorů a mužů skrápěl prudký liják.