Tomáš Pintér

Tomáš Pintér | foto: Petr Lundák, MF DNES

Jihočeský krajský fotbalový svaz mění šéfa, Jílka střídá Tomáš Pintér

  • 1
Po osmi letech má Jihočeský krajský fotbalový svaz nového šéfa. Dvě volební období vládl bývalý ligový sudí Jan Jílek, na nedělní valné hromadě ho o post předsedy připravil Tomáš Pintér.

Starosta obce střídá jiného starostu. Novým předsedou jihočeského fotbalu se stal dvaačtyřicetiletý starosta Plané u Českých Budějovic Tomáš Pintér. Střídá bývalého ligového sudího Jana Jílka, který starostuje v Jankově.

Dlouho očekávané krajské volby se konaly v budějovickém hotelu Clarion. Za plné účasti všech zástupců klubů i okresních svazů Pintér dostal 40 hlasů ze 70 možných, Jílek 28 a třetí kandidát Vladimír Karmazín obdržel dva hlasy.

„Těší mě, že to tak dopadlo,“ oddechl si Pintér, který ve volbách kandidoval za hnutí Čistý hattrick, které bylo jednou z iniciativ bojujících za očistu fotbalu.

Kromě Čistého hattricku to byl i Čistý fotbal a Fevoluce, za kterými stály velké české fotbalové osobnosti Jan Koller, Tomáš Sivok či David Lafata.

Iniciativy se spojily a úspěch zaznamenaly už v předchozích okresních volbách, kdy ovládly šest ze sedmi jihočeských okresů.

„Věnovali jsme tomu dost času, a to už vloni v létě i na podzim. Jsem rád i za ta jednání v průběhu deseti dní, při kterých jsme se spojili s jednotlivými okresy a kluby. Mé zvolení vnímám jako relativně silný mandát a také signál, že změna je ve fotbale možná,“ doplnil starosta Plané.

Na šéfa jihočeského fotbalu kandidoval Pintér s tím, že chce zlepšit komunikaci uvnitř svazu, a také proto, aby zkvalitnil podmínky v mládežnickém fotbale. 

„U nás na jihu Čech potřebujeme rovněž najít důvěryhodnou osobu, která bude předsedou komise rozhodčích a bude mluvit s kluby. I to je můj cíl,“ přidal Pintér, jenž nyní musí časově skloubit práci starosty obce, předsedy svazu a v neposlední řadě své zaměstnání. 

„Nejsem uvolněný starosta, proto mám na to prostor. Budu také muset ukončit svou kariéru fotbalisty. Jednak přeci jen mám nějaký věk, a i když fotbal mám pořád nejradši z hřiště, teď se musím přesunout do kanceláře a pracovat pro něj odtud,“ usmál se nový předseda.

Tomáš Pintér bude mít ve výkonném výboru pod sebou osm členů. Zvoleni byli Karel Musil, Jan Jílek, Petr Mach, Karel Vácha, Zdeněk Kemény, Roman Šimek, Marek Černoch a Jan Dvořák. 

Členy odvolací a revizní komise se pak stali Ilona Řimnáčová, Ladislav Novotný, Josef Žižka, Ondřej Flaška a Jiří Kubeš.

,