Architekti, kteří navrhují domy na míru majitelům i pozemkům

  1:00aktualizováno  1:00
Tentokrát jsme pro vás vybrali na první pohled tři rozdílné domy. Každý z nich pro jiného klienta, s jinými vstupními podmínkami a na jiném místě. Co je spojuje? Osobitý přístup k potřebám klienta a moderní myšlení architektů z ateliéru Labor 13.

Dům ve Pstruží má neobvyklý půdorys, který vybíhá do tří paprsků. | foto: Jiří Vaněk, studio Flusser a Labor 13

Na otázky odpovídá Ing. arch. Martin Vomastek ze studia Labor 13:

Rodinný dům Pstruží

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Domov.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopisu Domov.

Komu je určený dům tento rodinný dům?
Rodinný dům ve Pstruží jsme navrhli pro mladou rodinu se třemi dětmi. Klienti na nás dostali doporučení od stavební firmy, se kterou spolupracujeme. Navíc naši práci znali, nedaleko Pstruží stojí hotel v Čeladné, který jsme dokončili v roce 2011.

V ateliéru domu přezdíváme Mercedes, díky jeho neobvyklému půdorysu, který vybíhá do tří paprsků a rozčleňuje pozemek do stejného počtu účelově odlišných zahrad: technické zahrady s garáží a skladem dřeva, intimní zahrady propojené s kuchyní a hlavní otevřené zahrady s výhledem do krajiny…“

Při pohledu na půdorys domu člověka upoutá jeho tvar. Jak vznikl?
Tvar domu jsme uzpůsobili specifické­mu sklonu a položení pozemku. Hlavní hmota je zalomená podle vrstev­ni­ce tak, abychom co nejvíce omezili zemní práce.

Fotogalerie

K domu je přičleněn ne­zateplený zahradní domek, kam ro­di­na ukládá kola, lyže, zahradní náčiní a další věci, které není nutné sklado­vat přímo v domě. Budova sa­motná se člení na tři části, vstupní část s tech­nickým zázemím a dvě obytná křídla, z nichž jedno patří rodičům a druhé dětem.

Obě obytné části jsou rozděleny patrem…
To ano, jedna přechází v druhou skrze hlavní prostor umístěný ve středu domu. Ten je otevřený do krovu a spojuje v sobě obývací pokoj s kuchyňským koutem. Jídelní stůl jsme umístili do samého středu domu: myslíme si, že je symbolickým středem rodinného života, kde se scházejí rodiče s dětmi a hosté. (Více o tomto domě se dočtete zde.)

Obývacímu pokoji s krbem vévodí velké fixní okno s výhledem na Beskydy. Úplně zde chybí televize. Pro ni jsme vyhradili otevřený tele­vi­zní koutek na galerii nad kuchyní, od­kud se vchází do pracovny. Pod ní je umístěna ložnice rodičů a na opač­ném konci mezonetový dětský pokoj.

Obývacímu pokoji s krbem vévodí velké fixní okno s výhledem na Beskydy.

Obývacímu pokoji s krbem vévodí velké fixní okno s výhledem na Beskydy.

V převýšeném prostoru využíváte horního osvětlení. Děláte to záměrně?
Se světlem pracujeme rádi. Zvláště v obytných prostorech se vždycky snažíme, aby byly osvětleny z různých stran. Interiéru to dodává atmosféru a obyvatelům domu zase příjemný po­cit.

Tento princip se snažíme aplikovat u všech domů. Najdete jej například i u rodinného domu v Chomutově, kde jsme nad zapuštěným obývacím po­kojem vytvořili světlík.

Vizitka domu

Dispozice: 6 + kk

Užitná plocha: 140 m2

Stavební konstrukce: dřevostavba

Stěny: dřevěné s modřínovým obkladem

Střecha: plechová krytina

Podlahy: v centrálním prostoru a v koupelnách z vinylu, v ložnicích dřevěné lepené podlahy

Stropy: v hlavním prostoru ze dřeva s bílou lazurou, jinde bílý sádrokartonový podhled

Vytápění: podlahové

Realizace: 2011

Rodinný dům Chomutov

Po zvážení všech okolností a jejich benefitů jsme navrhli dům, který z nich přímo vychází, přijímá je a dále rozvíjí. Představuje jej geometricky jednoduchá jednopodlažní stavba obdélníkového půdorysu, kterou jsme umístili na severní hranu parcely. Účel je jasný: maximálně uvolnit nezastavěnou část pozemku pro velkou zahradu a podpořit nabízející se možnost výhledu.

Dům v Chomutově představuje geometricky jednoduchá jednopodlažní stavba...

Dům představuje geometricky jednoduchá jednopodlažní stavba obdélníkového půdorysu.

Návrh odráží i požadavek investora, jenž si přál prostornou garáž, kterou jsme tedy zapustili do terénu pod obytnou část domu.

Celkové působení hmoty domu výrazně umocňuje velkoryse pojaté betonové schodiště, jež vede přes celou zahradu kolmo pod hranu stavby, odkud pokračuje ve své odlehčené variaci na pobytovou terasu, ze které se vchází do domu.

Více se dočtete o tomto domě zde.

Vizitka domu

Dispozice: 4 + kk

Užitná plocha: 450 m2

Stavební konstrukce: zděná

Stěny: betonový suterén, zděné stěny patra

Střecha: betonová deska + fólie

Podlahy: dřevěné lepené, v koupelnách dlažba, v suterénu betonová stěrka

Stropy: omítané / sádrokartonové

Vytápění: podlahové

Realizace: 2015

Chata působí jako jeden celek. Toho se dosáhlo pomocí dvou do sebe zaklesnutých...

Chata působí jako jeden celek. Toho se dosáhlo pomocí dvou do sebe zaklesnutých pultových střech.

Rodinný dům Řevnice

Rekreační objekt v Řevnicích vznikl na základě touhy investora nahradit původní dosluhující chatu za komfortnější objekt, kam by mohl nezávisle na sobě jezdit investor s rodinou a zároveň jejich babička. Tvar pozemku, jeho sklon a plánovaný způsob využití chaty zásadně ovlivnily celkový koncept domu.

Chata je navržena jako dřevostavba půdorysného tvaru „L“. Dispozičně jsme objekt rozdělili na dvě části: nižší, přízemní část je umístěna podél severní hranice pozemku. V této části najdete obytný prostor pro babičku s veškerým příslušenstvím, je koncipován jako bezbariérový.

Chata v Řevniccíh je navržena jako dřevostavba půdorysného tvaru „L“.

Chata je navržena jako dřevostavba půdorysného tvaru „L“.

Vyšší část domu jsme navrhli pro čtyřčlennou rodinu. Tato část kopíruje terénní nerovnost pozemku, což v interiéru umožňuje výškové členění prostoru na přízemí, mezipatro a podkroví.

Přestože je chata navržena jako dva samostatně fungující objekty včetně veškerého příslušenství, dohromady působí jako jeden celek. Toho se dosáhlo pomocí dvou do sebe zaklesnutých pultových střech.

Vizitka domu

Dispozice: 1 + kk a 3 + kk

Užitná plocha: 105 m2

Stavební konstrukce: dřevostavba z panelů

Stěny: dřevěné panely s modřínovým obkladem

Střecha: plechová krytina

Podlahy: ve všech obytných prostorách opatřeny dřevěnou masivní nášlapnou vrstvou z kouřového dubu

Vytápění: krb, objekt se nevytápí celoročně

Realizace: 2015

Labor 13

Architektonické studio Labor 13 založila v Praze v roce 2007 trojice architektů – Martin Vomastek, Albert Pražák a Jiří Bardoděj. Kancelář poskytuje kompletní architektonický a stavebně technický servis a při návrzích projektů úzce spolupracuje s klienty s cílem nalezení inovativního a nákladově efektivního řešení.

Další zajímavé návštěvy a rozhovory najdete v časopise Domov.

Autor:

Nejčtenější

Na předražený nájem neměli. Levný rodinný dům si postavili za dva měsíce

Novostavba stojí na okraji ekvádorského hlavního města Quito.

Ekvádorská tříčlenná rodina každý měsíc finančně krvácela. Manželé zaplatili přemrštěný nájem v hlavním městě Quito a...

Pro sebe a manželku postavil dům. Na focení si přizval svůdné krásky

Elegantní řadovou novostavbu si postavil pro sebe a svou manželku brazilský...

Elegantní řadovou novostavbu si postavil pro sebe a svou manželku brazilský architekt Carlos Café v hlavním městě...

Rodinný dům se obejde bez klimatizace. Před vedrem jej chrání žaluzie

Hliníková pergola zastiňuje a chrání prostornou terasu, u oken byly využity...

Rodinný dům podle vlastních představ je splněním snu čtyřčlenné rodiny v malebné vesničce na Valašsku. Rodina dříve...

Deset let šetrných budov v Česku: podívejte se na ty nejlepší

2015 - LIKO-Noe: projekt ve Slavkově je ukázkou kancelářské budovy budoucnosti....

Před deseti lety byla otevřena centrála ČSOB v Radlicích, první certifikovaná šetrná budova. Ve stejném roce vznikla z...

Rodina s dětmi utíká před horkem do domu na pláži. Má fasádu z cedru

Střecha domu připomíná tvarem surfovací prkno.

Uběhlo sedm let, co severovýchod Spojených států ochromila tropická bouře Sandy a zpustošila rozsáhlé oblasti včetně...

Další z rubriky

Rodina s dětmi utíká před horkem do domu na pláži. Má fasádu z cedru

Střecha domu připomíná tvarem surfovací prkno.

Uběhlo sedm let, co severovýchod Spojených států ochromila tropická bouře Sandy a zpustošila rozsáhlé oblasti včetně...

Dřevo může být všude, nejvíce zabrat dostane v dětském pokoji

Dubová podlaha je dostatečně odolná i do dětského pokoje.

Byt či dům s jedním typem dřevěné krytiny, která přechází z místnosti do místnosti, je dnes výrazným trendem. Dřevo se...

Kombinace japonské zahrady a čistírny odpadních vod občas nevoní

Jezero nahrazuje v zahradě oceán, ostrovy v něm symbolizují mytologické...

Takovou kombinaci jinde na světě nenajdete: na jedné straně komplexu je čistírna fekáliemi znečištěné vody, na druhé...

Najdete na iDNES.cz