Pátek 18. června 2021, svátek má Milan
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pátek 18. června 2021 Milan

Ze starých domů dokážou vykouzlit nové, nebojí se ani radikálních změn

Návrhy interiérů, projekty rodinných domů i studie větších urbanistických celků a obytných souborů, to vše stojí za brněnským ateliérem ARCHANTI. Prohlédněte si tři ukázky jeho různorodé práce.

Rekonstrukce v Rozdrojovicích: nepůvodní přístavby ve dvoře byly odstraněny ve prospěch zvětšení zahrady a přímého kontaktu s ní z místností hlavního křídla. | foto: Archiv ateliéru

„ Měřítko projektů pro nás není rozhodující, hlavní důraz klademe na kvalitu a nalezení správného řešení daného problému v konceptuální a funkční jednotě. Zajišťujeme kompletní projektovou činnost od studie přes dokumentaci pro stavební povolení až po autorský dozor při realizaci.

Kliknutím na titulní stránku se dozvíte více o časopise Domov.

Kliknutím na titulní stránku se dozvíte více o časopise Domov.

Od založení ateliéru v roce 2008 se také pravidelně účastníme architektonických soutěží. Ze tří vybraných projektů byly první dva realizovány (oba v roce 2018 v Brně a okolí), ve třetím případě jde o návrh novostavby rodinného domu pro zcela konkrétní prostředí, nicméně dosud nerealizovaný,“ vysvětluje architekt Martin Daněk ze studia ARCHANTI.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Domov.

Rekonstrukce v Rozdrojovicích

V tomto projektu hrál významnou roli terén, je to tak?

Rekonstrukce v Rozdrojovicích: delší uliční trakt byl rozdělený na dvě části,...

Rekonstrukce v Rozdrojovicích: delší uliční trakt byl rozdělený na dvě části, obytnou se třemi původními místnostmi a průjezdnou stodolu.

Ano, velmi významnou. Rozdrojovice jsou vesnice vzdálená dva kilometry severně od brněnské přehrady, která je charakteristická dramatickou morfologií terénu a liniovou zástavbou. 

Tyto dva aspekty byly nejzásadnější při řešení daného prostoru: jednopodlažní stavba rodinného domu navazuje svými štíty na sousední objekty a ze dvora za domem se zvedá prudký svah s celkovým převýšením 13 metrů.

Samotný dům byl tvořen dvěma původními trakty na půdorysu L, doplněném o pozdější přístavbu ve dvoře. Delší uliční trakt byl rozdělený na dvě části, obytnou se třemi původními místnostmi a průjezdnou stodolu.

Jak organizaci a fungování domu proměnil váš návrh?
Koncept rekonstrukce stojí na třech klíčových krocích: 1. Nepůvodní přístavby ve dvoře byly odstraněny ve prospěch zvětšení zahrady a přímého kontaktu s ní z místností hlavního křídla. Zbouraný byl rovněž původní objem chléva a suchého záchodu.

Rekonstrukce v Rozdrojovicích: delší uliční trakt byl rozdělený na dvě části, obytnou se třemi původními místnostmi a průjezdnou stodolu.

2. Následovalo vyčištění příčného křídla od všech příček a nepůvodní části stropu. Tím byl prostor částečně otevřen do krovu a nově je zde velkorysá obytná kuchyň s jídelnou. Tento prostor jako jediný má výhodnou jižní orientaci a zároveň přímý přístup na zahradu. Je nově propojený s obývacím pokojem, vzniklým spojením dvou původních obytných místností v hlavním traktu. Nové je i schodiště do podkroví, zbudované při štítové zdi obývacího pokoje.

Vizitka domu

Užitná plocha: 235 m2

Zastavěná plocha: 175 m2

Obestavěný prostor: 995 m3

Autoři: Martin Daněk, Martin Doležel, Barbora Ponešová

Spolupráce: Anna Stachová, Klára Stachová

Statika: Jiří Strnad

Návrh: 2013

Realizace: 2018

3. Zásadním rozhodnutím je také odstranění střešní roviny hlavního traktu směrem do zahrady. Místo ní jsme zde navrhli nový objem obsahující ložnici, dva dětské pokoje, koupelnu a šatnu. Uvedené místnosti zpřístupňuje galerie na konzole, jež má velkorysé prosklení do zahrady.vin

Na toto prosklení navazují prosklené příčky do dětských pokojů a koupelny. Konzola galerie zároveň ve dvoře vytváří kryté zápraží po celé délce domu. Organicky navazují další, už méně zásadní úpravy (zbudování garáže a místnosti pro domácí práce v hospodářské části, izolovaná pracovna nad nimi).

Jaké konstrukční řešení jste zvolili?
Dům není podsklepený, zejména kvůli skalnatému podloží, což opodstatňuje mělké kamenné základy. Původní svislé konstrukce tvoří pálené i nepálené zdivo. Nové svislé konstrukce v přízemí tvoří keramické tvarovky, přizdívky zdí sousedících s vedlejším objektem či terénem s izolačními tvarovkami Multipor. Obvodové stěny jsou zatepleny minerální vlnou.

Většinu stropních konstrukcí bylo nutné zbudovat nově (dřevěné trámy), stejně jako kompletní konstrukce krovu. Tradiční konstrukční systém a pozice prvků však zůstaly zachovány. Nový objem galerie je vykonzolovaný na systému ocelových nosníků a provedený jako dřevostavba s větranou fasádou. Plochá střecha této nástavby je řešená jako vegetační.

Byt v Brně: výrazným výtvarným prvkem se stal pás nově dlážděné podlahy.

Byt v Brně: výrazným výtvarným prvkem se stal pás nově dlážděné podlahy.

Byt v Brně

Prostor bytu ve třetím podlaží bytového domu z roku 1906 má severojižní orientaci (jih – ulice, sever – vnitroblok). Cílem úprav bylo přeorganizování dispozice tak, aby došlo k vytvoření plnohodnotné společenské zóny bytu, v níž se bude soustředit život jeho obyvatel (dříve roztříštěné fungování na trase kuchyň – chodba - obývací pokoj).

Stejně zásadním úkolem bylo lepší provázání ložnice s hygienickým zázemím a vytvoření pracovny kombinované s prostorem pro občasné hosty. Kromě dispozičních změn bylo nutné pozvednout celkovou technickou a estetickou úroveň bytu, aby odpovídal soudobému standardu.

Vizitka bytu

Užitná plocha: 82 m2

Autor: Martin Daněk

Spolupráce: Iva Tomková

Návrh: 2016

Realizace: 2018

Výraz interiéru má být střízlivý, ale hravý. Barevnost je volena v jemné škále lomených barev bílé, šedé, světle hlinité a krémové a je doplněna sytými odstíny světlého dřeva. Výrazným výtvarným prvkem se stal pás nově dlážděné podlahy. Použitý je vzor kombinující výše uvedené barevné odstíny ve formě trojúhelníků, který tvoří soudobou interpretaci tradičních ornamentů.

Nábytek byl zhotovený na míru, v laku s odstínem lomené bílé tak, aby hmota nábytku pocitově nezatěžovala prostory interiéru. V každé místnosti je použitý horizontální akcent v odstínu přírodního dřeva, zpravidla ve formě polic a parapetů.

Byt v Brně: barevnost interiéru je v jemné škále lomených barev bílé, šedé,...

Byt v Brně: barevnost interiéru je v jemné škále lomených barev bílé, šedé, světle hlinité a krémové a je doplněna sytými odstíny světlého dřeva.

Důležitý prvek interiéru tvoří jeho výškové členění: Využívá různých výšek stavebních otvorů k rozdělení jinak poměrně vysokých ploch stěn na dvě části s různým odstínem výmalby. 

Tomuto členění se podřizují i výšky nábytkových sestav. Princip je aplikovaný ve všech místnostech, ale v každé se projevuje trochu jinak.

Dům dvou tváří

Elegantní dům, který v sobě spojuje klasickou a moderní tvář, má vyrůst na břehu Panského rybníka v srdci malebné vesničky Žíšov na Kutnohorsku. 

Z pozemku se otevírá půvabný výhled přes hladinu rybníka na panorama obce s dominantou kostela. Naopak pro pohledy zvenčí je pozemek spíše skrytý. Zadáním proto bylo vytvořit návrh takového domu, jenž by těžil z výhodné polohy v mírném jižním svahu, nabízel propojení s exteriérem a naplno využil výhledu.

Dům dvou tváří: ze severní strany je dům vsazený do svahu, a tedy částečně...

Dům dvou tváří: ze severní strany je dům vsazený do svahu, a tedy částečně zakopaný, pobytová část zahrady se naopak svažuje k rybníku.

Mělo by jít o dům jednoduchý provozně, technicky i formou. Zvláštní důraz byl kladený na nalezení takové formy domu, která by soudobým způsobem reagovala na genius loci místa a nerušila jeho charakter. 

Umístění domu celý pozemek douzavírá ve směru od příjezdové cesty a přináší prostoru zahrady patřičné soukromí. Toho je dosaženo půdorysem tvaru T, kdy je hlavní podélná hmota domu doplněna o objem krytého parkování, vstupu a technického zázemí. Tím je exteriér domu rozdělený na dvě části odlišných kvalit.

Vizitka domu

Užitná plocha: 185 m2 + půda 63 m2

Autor: Martin Daněk

Spolupráce: Iva Tomková

Návrh: 2016

Vstupní předprostor je obrácený k ulici a pojatý v principu jako dvůr, pobytová část zahrady se svažuje k rybníku. Návrh svažování pozemku využívá: Ze severní strany je dům vsazený do svahu, a tedy částečně zakopaný. Zde jsou šatny, koupelny, technická místnost a úložné prostory.

Jižní strana domu je naopak maximálně otevřená a zahrnuje společný obytný prostor, dva dětské pokoje i ložnici. Po celé délce je jižní fasáda opatřena krytou terasou, která brání letnímu přehřívání interiéru. Sedlová střecha je rovněž po celé délce seříznuta rovinou valby. Díky tomu se dům k bližšímu pohledu z ulice obrací lapidárním štítem a působí na svém místě zcela přirozeně.

Dům dvou tváří: společný obytný prostor směřuje na jižní stranu.

Dům dvou tváří: společný obytný prostor směřuje na jižní stranu.

Pro dálkové pohledy přes rybník však hmota domu vizuálně klesá spolu s terénem a z východní části zahrady se jeví téměř jako nízký pavilon. Tato dynamická forma se propisuje i do interiéru v podobě převýšení obytného prostoru.

Autor:
  • Nejčtenější

Rodina si pro život vybrala stodolu v Českém ráji. Parádně ji přestavěla

Mladý pár z Branžeže v Českém ráji vsadil při budování vysněného bydlení na přírodu a moderní technologie. Proměna...

Moderátorka Eva Borská žije s přítelem a dětmi ve vysněné novostavbě

Dům na okraji Prahy si zpěvačka a televizní moderátorka Eva Borská (45) vysnila spolu se svým přítelem Jiřím. Nyní se...

Nejskvělejší dům postavil architekt pro svou rodinu. Dělá jim jen radost

Architekt Sam Klopper navrhl pro sebe, manželku a tři malé syny skvělý vzorový rodinný dům na jednom z nejlepších míst...

Romantické bydlení v podkroví milují, a to i přes nepraktické šikminy

Kateřina Urban Samková bydlí s rodinou v podkrovním nájemním bytě v historické části Prahy. Přestože se s manželem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Chaloupka jako z pohádky není z perníku, ale ze dřeva. Hosté ji milují

Co by byly Luhačovice bez Dušana Jurkoviče a naopak? Tvůrce s osobitým stylem ovlivněným lidovou architekturou,...

Znásilnil mě lékař. Prvně mě muž osahával v deseti. Oběti popsaly své zážitky

Premium Ve vlaku, v práci, u lékaře, na táboře. Sexuální obtěžování zažívají především dívky již ve velmi mladém věku, často se...

Sledujeme začátek rituální sebevraždy lidstva, říká Čech s IQ 206

Premium Je jedním z nejchytřejších Čechů, ale jako robot nepůsobí. Při osobním setkání je Karel Kostka, vzděláním učitel,...

Z dětství jsem si nesla zranění, rodinu chceme, říká Gregor Brzobohatá

Premium Vítězka Miss World, topmodelka, zakladatelka nadace a influencerka Taťána Gregor Brzobohatá přijala další výzvu: právě...

  • Další z rubriky

Neděláme věci pro efekt, plníme sen stavebníka, říká architekt Václavík

„Rádi objevujeme nové souvislosti a možnosti, nebojíme se neprošlapaných cest,“ tvrdí o sobě architekti ostravské...

Architekt splnil majiteli sen o dokonalém domě se zelenou střechou

Rodinný dům na Českomoravské vrchovině je moderní stavbou, v níž je vše přizpůsobeno pohodlí a komfortu rodiny. Projekt...

Jak se staví dům v Americe. Na schválení stavby se čeká až jeden měsíc

Cukráři potřebují profesionální formy, aby jejich sériově vyráběné zboží vypadalo co nejlákavěji. Dnes se na podobnou...

Dřevostavba na okraji Prahy byla pro kanadsko-český pár jasnou volbou

Rodina s třemi dětmi si nedaleko Prahy nechala postavit na klíč velkoryse řešený poloroubený dům. Hrubá stavba byla...

Sledujeme začátek rituální sebevraždy lidstva, říká Čech s IQ 206

Premium Je jedním z nejchytřejších Čechů, ale jako robot nepůsobí. Při osobním setkání je Karel Kostka, vzděláním učitel,...

Moderátor Aleš Cibulka skončil na jednotce intenzivní péče

Čtyřiačtyřicetiletý Aleš Cibulka měl v sobotu v rozhlasovém pořadu Tobogan dělat narozeninový rozhovor s herečkou Marií...

Primark v Praze otevřel: fronta až od koně, hasiči lidi ve vedru kropili

S ročním zpožděním způsobeným koronavirovými restrikcemi se na Václavském náměstí otevřela pobočka irského řetězce s...

Dojemné parte Šafránkové. Nikde mě nehledejte, jsem všude, také tedy ve vás

Pozůstalí po herečce Libuši Šafránkové ve čtvrtek zveřejnili netradiční smuteční oznámení. Dominuje mu černobílá...

Toto XXL mi lichotí, říká Farna. Je tváří billboardu na Times Square

Ewa Farna (27) se s písní Tělo dostala až na slavnou obří reklamní obrazovku na newyorské Times Square. Spotify zde...