Je jich pět a domov našli v Českém ráji. Všechny problémy překonali

  1:00aktualizováno  1:00
Po dvanácti letech se manželé s třemi dětmi vraceli z Barcelony a hledali bydlení. Pozemek sháněli v Českém ráji. Vhodnou parcelu našli na internetu v obci Mašov a začali stavět. Stěhovat se mohli až za dva roky a původní rozpočet třikrát překročili.

Manželé se rozhodli pro dům, který bude ctít původní ráz vesnice a venkovských stavení. | foto: Archiv majitelů

„Naše nejstarší dcera měla nastoupit do první třídy a my chtěli, aby to bylo v Čechách. Oba dva pocházíme z Jizerských hor, ale vzhledem k dlouhodobému pobytu na jihu jsme sháněli pozemek v Českém ráji, kde bývá tepleji,“ popisuje začátky majitel.

Manželé chtěli původně koupit novostavbu někde na Turnovsku, ale žádnou vhodnou nemovitost, která by splňovala jejich požadavky, nenašli. Proto se rozhodli stavět.

Fotogalerie

Vybraný pozemek velký 1 350 metrů čtverečních vypadal na první pohled jako téměř dokonale rovný. Nakonec ale pozemní úpravy, rovnání pozemku a stavba opěrné gabionové zdi patřily k nejnákladnějším položkám. „Při současném pohledu na rovnou zahradu a při výhledech do okolí se úpravy skutečně vyplatily,“ přiznává majitel.

Manželé se rozhodli pro dům, který bude ctít původní ráz vesnice a venkovských stavení. Zároveň toužili po vysokých stropech a přiznaných krovech. Jejich dům je jednopodlažní, bezbariérový s dispozicí 5+kk a s velkým množstvím úložných prostor (dvě šatny, půda, spíž, dvě technické místnosti, atd.). Celková obytná plocha má 180 metrů čtverečních.

Dva domy v jednom

Půdorys nemovitosti tvoří dva propojené domy. Díky této dispozici vzniklo atrium obložené bulharskou rulou. Manželé se s podobně řešenými domy setkali v Pyrenejích, především v Andoře a velmi si je oblíbili. Důležitým estetickým prvkem jsou skryté oplechované okapy, které je nutné v zimě kvůli hrozícímu poškození vyhřívat.

Dům je postavený z 42milimetrových dutých cihel bez zateplení. „Vzhledem k přiznaným krovům a až šestimetrové výšce do stropu jsme si nevěděli rady s osvětlením hlavního prostoru. Obrátili jsme se proto na pražské bytové architekty Michelle Bivotti. Společně s nimi jsme navrhli hlavní prostor kuchyně, jídelny, obývacího pokoje a dětské pokojíčky,“ vypočítává majitel.

„Oba pracujeme z domova, takže jedna místnost je zařízena jako pracovna. Nejvíce času trávíme venku na zahradě, pokud to ovšem počasí dovolí. V sychravých dnech často využíváme domácí vířivku a finskou saunu,“ přiznává.

Do domu se mohla rodina stěhovat za dva roky od nákupu pozemku.

Do domu se mohla rodina stěhovat za dva roky od nákupu pozemku.

Nábytek v celém domě je dělaný na zakázku. I v chlapeckém pokoji.

Nábytek v celém domě je dělaný na zakázku. I v chlapeckém pokoji.

Hlavním prvkem obývacího prostoru je velký dubový stůl, kde celá rodina tráví hodně společného času. Jsou zde velké prosklené posuvné dveře, které po otevření propojují venkovní a vnitřní prostor. Z velké a praktické kuchyně je krásný výhled do okolí i na zahradu. Dům vytápí podlahové topení a plynový kondenzační kotel.

Nábytek v celém domě je dělaný na zakázku. „Šlo sice o dražší variantu, ale s prací, výsledkem a provedením jsme nadmíru spokojeni. Prostor tak získal osobité kouzlo, je moderní a zároveň rustikální. Pouze ložnice je zařízena v historickém stylu, neboť nábytek jsme zdědili po pratetě hraběnce von Gillern. Dům a zahradu jsme dokončili zcela dle našich představ a s výsledkem jsme velmi spokojeni,“ uzavírá majitelka.

Příště by už podle svých slov určitě nestavěli na klíč, ale svépomocí. A dali by si časovou rezervu minimálně jeden rok.

Místo bazénu na zahradě mají vířivku uvnitř domu

Když byla stavba hotová, vrhli se manželé na zahradu. Projekt a realizaci zadali zahradním architektům ze studia Yema. Koncept je pravoúhlý, založený převážně na travinách zasazených ve štěrku. K výsadbě se využilo převážně svažitých a špatně dostupných částí zahrady. Dominantou je rovná travnatá plocha. Detail rozhraní trávníku a záhonů je řešený dubovými hranoly.

Dětský herní prvek je umístěn tak, aby na něj bylo vidět z kuchyně.

Dětský herní prvek je umístěn tak, aby na něj bylo vidět z kuchyně.

Svah na konci posloužil pro stavbu zahradního domku a krytého posezení. Dřevěný domek stojí na pilotech a neubírá tak místo v zahradě. Dětský herní prvek byl umístěn tak, aby na něj bylo vidět z kuchyně. Rostliny doplnily lesní jahody a jiné keře, které mohou děti od jara do podzimu pojídat. Bazén nebyl a není v plánu, neboť léto tráví rodina v původním bytě ve Španělsku. Proto bylo nutné investovat do automatické závlahy.

Do domu se mohla rodina stěhovat za dva roky od nákupu pozemku. Stavba probíhala na klíč. „Potřebovali jsme stihnout zahájení školního roku, což se samozřejmě nepodařilo. Předání díla bylo nakonec zpožděno o více než čtyři měsíce oproti podepsané smlouvě, což nám způsobilo velké logistické problémy s dojížděním, troje stěhování a tak dále. Ze zahraničí jsme se museli vrátit o rok dříve, neboť přestože byla stavba zadaná na klíč, nakonec jsme museli mnoho subdodavatelů, cen a termínů řešit samostatně. Původní rozpočet byl nakonec překročen třikrát,“ popisuje komplikace majitelka.

Autor:

Nejčtenější

Tomáš Hanák si ke své hospůdce zrekonstruoval starý vagon na bydlení

Obytný vagon, který Tomáš Hanák s láskou a nadšením zrekonstruoval, má i svou...

Smíchejte staré železo ze šroťáku, slisované vlnité plechy, tovární okna ze staré továrny a hlavně přidejte zašlý...

Nájemníci k pohledání. Vytopili byt a celý dům zamořili štěnicemi

1

Vlastníci bytů vědí, jak je někdy těžké sehnat spolehlivé a slušné nájemníky. Dál totiž nesou odpovědnosti za ty, kdo...

Majitel si pořídil byt s terasami a výhledem, který bere dech

Takový výhled lze jen závidět...

Majitel si koupil nový byt v posledním patře bytového domu, v němž poslední podlaží oproti hlavnímu půdorysu dispozičně...

Zásadní životní zvrat. Naše cesta z paneláku byla kolotočem překvapení

1

Touha utéct z betonového sídliště do náruče přírody může být ošidná. Romantické představy se od skutečnosti liší. Ale...

Úřednice se vrhla na proměnu garsonky. Výsledek je mistrovským dílem

Nově zrekonstruovaná garsoniéra stojí v samém srdci francouzského města...

Mladá úřednice, která se v kanceláři starosty podílí na urbanistické koncepci a rozvoji francouzského Bordeaux,...

Další z rubriky

Nový stavební zákon už vyvolává emoce, Praha chce vlastní předpisy

Hlavně developeři si stěžují na komplikované a zdlouhavé vyřizování stavebního...

Česká republika vykazuje jeden velký paradox: stavební rozvoj země stagnuje v době největšího ekonomického růstu. Nutně...

Čeští architekti postaví v Gruzii zelené město za stamiliony eur

Vizualizace: viladomy „zeleného města“ se budou skrývat v zeleni.

Na hranici jedinečného biotopu mokřadů na březích Černého moře vyroste ojedinělý komplex multifunkčních staveb...

Na svém ranči „vyráběl“ Jack London zemětřesení pomocí provazů

Propojení staré a nové budovy: zatímco v původní je kuchyň, obývací pokoj a...

„Když jsem koupil 129 akrů nemovitosti v Glen Ellen nedaleko od San Franciska, nevěděl jsem nic o zemědělství. Udělal...

Najdete na iDNES.cz