I sběrný dvůr může vypadat jako kultivovaná stavba a pomoci vychovávat

  1:00aktualizováno  1:00
Češi patří v Evropě k těm nejlepším, tedy pokud jde o recyklování odpadů. Dokonce se zajímají i o výchovu. Třeba v Hranicích na Moravě vyroste nový areál technických služeb, kde bude kromě sběrného dvora také vzdělávací centrum.

Nové sídlo společnosti se sběrným dvorem bude mít podobu spirály s vyhlídkou do okolí. | foto: Chybik+Kristof Architects & Urban Designer

Každý Čech vyprodukuje za rok v průměru 150 až 200 kg odpadu (z toho plast tvoří přibližně 25 kg). Je logické, že tato čísla si zaslouží dostatečnou pozornost.

Nové sídlo společnosti, která zajišťuje technické služby pro město Hranice, bude mít v navrhovaném areálu hned několik provozů odlišného charakteru: reprezentativní funkce budou soustředěny do architektonicky výrazného kruhového objektu, který do území vnese jasnou a snadno zapamatovatelnou identitu.

Nové sídlo společnosti se sběrným dvorem bude mít podobu spirály s vyhlídkou do...

Nové sídlo společnosti se sběrným dvorem bude mít podobu spirály s vyhlídkou do okolí.

Technická část je navržena na ortogonálním rastru s důrazem na funkčnost, obslužnost a ekonomický aspekt stavby.

Součástí areálu bude také vzdělávací centrum a prostory pro začínající podnikatele v rekonstruovaném stávajícím administrativním objektu.

Projekt pro firmu Ekoltes Hranice navrhlo architektonické studio Chybik+Kristof Architects & Urban Designer.

Nevyhovující současnost

Stávající areál firmy Ekoltes Hranice je dnes na rozhraní průmyslové zóny, sídlištní zástavby a volné krajiny. Tvoří jej objekt administrativy a dílen v nevyhovujícím estetickém i technickém stavu a sběrný dvůr se zázemím.

Fotogalerie

Stavební program je logicky rozdělený na reprezentativní a technickou část. Reprezentativní část vyplní východní část pozemku v návaznosti na příjezdovou komunikaci, má podobu solitéru s kruhovým půdorysem.

Kruh symbolizuje recyklaci, koloběh či navrácení produktu zpět do procesu používání. Ústředním motivem návrhu je stoupající spirála, do níž jsou vkládány jednotlivé prvky programu.

Geometrie spirály definují dva kruhy, jejichž mezikruží vytváří rámec pro umístění požadovaných funkcí: v podzemním podlaží je parkování a zázemí sběrného dvora, ve dvou nadzemních podlažích administrativní zázemí, vedení firmy a edukační centrum.

Kancelářské prostory ve formě pravoúhlých boxů propojuje dynamicky tvarovaná chodba s rozmanitými meziprostory, které lze využívat jako terasy, kuchyňky, zasedací místnosti či k neformálnímu posezení.

Výchova pro veřejnost

Edukační centrum neboli centrum prevence odpadů tvoří důležitou součást programu a přidanou hodnotou návrhu, jež zdůrazňuje potřebu smysluplného zacházení s odpady.

Model budoucího objektu společnosti Ekoltes

Model budoucího objektu společnosti Ekoltes

Návštěvnická trasa začíná takzvaným RE-USE centrem, pokračuje expozicí nakládání s odpady a přednáškovým sálem. Zakončí ji vyhlídka do krajiny ze střechy objektu. Na „spirále“ trasy najdete prezentaci jednotlivých druhů odpadu, možnosti jejich zpracování i následného využití.

Návštěvník má po celou dobu prohlídky vizuální kontakt se sběrným dvorem, může tak sledovat celý proces recyklace v přímém přenosu. Samostatnou částí expozice je pak střešní krajina, kde jsou představeny ekologické přístupy s blízkým vztahem k přírodě, větrná a sluneční energie, včelařství, hmyzí hotel a podobně.

Střed mezikruží vyplňuje provoz sběrného dvora. Kruhové uspořádání umožňuje minimalizovat manipulační plochy pro obsluhu sběrného dvora, protože pohyb po kružnici v jednom směru eliminuje otáčení vozidel a zvyšuje uživatelský komfort jak pro pracovníky, tak pro zákazníky.

Vzhledem k poloze a povaze řešeného objektu pojali architekti materiálové řešení v industriálním duchu. Ústřední spirála je z betonové superkonstrukce, veškeré další funkce využívají maximum recyklovaných materiálů, aby i samotný objekt byl showroomem recyklace.

Jednotlivá podlaží budoucího objektu společnosti Ekoltes

Jednotlivá podlaží budoucího objektu společnosti Ekoltes

Technická část, umístěná v západní části areálu, představuje racionální protipól kruhového uspořádání. Je rozvržena do čtverce a umožňuje maximálně efektivní a ekonomický způsob využívání.

V severní části areálu bude stávající administrativní budova. Protože jde o soubor několika přístaveb a dostaveb nesourodého charakteru, získá rekonstrukcí novou podobu a přehlednou dispozici s jasnými provozními vazbami a širokými možnostmi využití, například jako kanceláře pro začínající podnikatele určené na pronájem.

Nedílnou součástí řešení je vegetační úprava nezastavěných ploch, které plní zejména funkci mikroklimatickou, hygienickou, urbanistickou, ekologickou a estetickou. Veškeré úpravy navrhli autoři tak, aby byly snadno udržovatelné, prostorově a provozně bezkonfliktní.

Kruhová plocha uprostřed areálu připomíná přírodě blízký hájek tvořený kombinací bříz s podrostem kapradin a okrasných travin. Ze západní a jižní strany odcloní areál stromořadí. Extenzivní lehká vegetační střecha bude porostlá převážně sukulenty, zelené plochy pak trávníkem.

Autoři projektu

Studio Chybik+Kristof Architects & Urban Designers založili Ondřej Chybík a Michal Krištof v roce 2010 ihned po návratu ze studií na prestižní ETH Zürich ve Švýcarsku a zahraniční stáže v renomované kanceláři Bjarke Ingels Group – BIG v dánské Kodani.

Jejich nejznámější projekt, český národní pavilon pro světovou výstavu EXPO v Miláně, byl oceněn mezinárodní porotou bronzovou medailí za architekturu a ateliéru přinesl renomé i v zahraničí.

V Česku stojí za koncepcí velkých projektů, jako je Waltrovka, návrhem nového vinařství Lahofer u Znojma nebo netradičního brněnského showroomu držitele Red Dot Award, společnosti MY DVA group.

Autoři:

Nejčtenější

Tomáš Hanák si ke své hospůdce zrekonstruoval starý vagon na bydlení

Obytný vagon, který Tomáš Hanák s láskou a nadšením zrekonstruoval, má i svou...

Smíchejte staré železo ze šroťáku, slisované vlnité plechy, tovární okna ze staré továrny a hlavně přidejte zašlý...

Nájemníci k pohledání. Vytopili byt a celý dům zamořili štěnicemi

1

Vlastníci bytů vědí, jak je někdy těžké sehnat spolehlivé a slušné nájemníky. Dál totiž nesou odpovědnosti za ty, kdo...

Majitel si pořídil byt s terasami a výhledem, který bere dech

Takový výhled lze jen závidět...

Majitel si koupil nový byt v posledním patře bytového domu, v němž poslední podlaží oproti hlavnímu půdorysu dispozičně...

Zásadní životní zvrat. Naše cesta z paneláku byla kolotočem překvapení

1

Touha utéct z betonového sídliště do náruče přírody může být ošidná. Romantické představy se od skutečnosti liší. Ale...

Úřednice se vrhla na proměnu garsonky. Výsledek je mistrovským dílem

Nově zrekonstruovaná garsoniéra stojí v samém srdci francouzského města...

Mladá úřednice, která se v kanceláři starosty podílí na urbanistické koncepci a rozvoji francouzského Bordeaux,...

Další z rubriky

V Bretani vyrostla nádherná dřevostavba. Inspiruje i po letech

Dřevo a beton představují základní materiály konstrukce tohoto přírodního domu.

Životní styl nesouvisí jen s tím, co jíme či pijeme, zda sedíme, nebo se s chutí hýbeme a cvičíme. Je také odrazem...

Michael Douglas koupil sídlo po arcivévodovi Toskánském. Už je nechce

Sídlo Michaela Douglase a Catherine Zeta-Jonesové nechal vybudovat už v 19....

Michael Douglas a Catherine Zeta-Jonesová prodávají své sídlo na pobřeží Středozemního moře, obklopené velkým hornatým...

Dům v modernistickém stylu se nechal inspirovat vilou Tugendhat

Fasáda orientovaná do zahrady: velkoformátové prosklené plochy s úzkými...

Projekt dvoupodlažního domu v bavorském Gersthofenu od architekta Sergeje Felbera navazuje na základní principy...

Najdete na iDNES.cz