Severní svah proměnil architekt ve výhodu: dům si bere slunce z jihu

  1:00aktualizováno  1:00
Nový rodinný dům postavený podle návrhu Aleše Gadliny vyrostl ve svazích nad Zlínem. Promyšlený návrh proměnil nevýhodu severního svahu v přednost.

Dům odporuje dnes často uplatňované zásadě, že severní průčelí domu nemá být prosklené. V tomto domě je výhled na sever největší hodnotou a díky rohovým oknům mají pokoje odpolední slunce. Neobvyklé je i horizontální členění oken, velkou stavbu opticky snižuje a napomáhá jejímu začlenění do krajiny. | foto: Jana Labuťová a Jiří Vaněk

V nové zástavbě nad městem, které zaujímá čestné místo v učebnicích dějin české architektury, se díky přístupu architektů, stavebníků i úřadů daří navazovat na kvalitní funkcionalistickou architekturu třicátých let a vzniká tu kultivované obytné prostředí.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Můj dům.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Můj dům.

Pětičlenná rodina si zde představovala komfortní moderní bydlení a zaujal ji architektonický styl Aleše Gadliny. Severní svah nebývá považován pro výstavbu rodinného domu za ideální, ale vybraná parcela má příjemné okolí a právě severním směrem se nabízí nejkrásnější výhled na město.

„Výhled pro nás představuje hlavní hodnotu. Orientace na sever nám nevadila, naopak máme rádi v létě chládek a stín, a tak jsme o výběru pozemku nepochybovali,“ uvádí majitelka domu.

Tři hmoty v pěti úrovních

Kompozice domu, složená ze tří hmot s plochými střechami, se odvíjí od situace na svažitém pozemku s přístupem shora. Dispozice je rozvržena do pěti úrovní, navzájem posunutých o polovinu výšky podlaží. V úrovni vstupu na pozemek je garáž, zázemí, samostatný pokoj dospělé dcery s příslušenstvím a velká prosklená vstupní hala s otevřeným schodištěm. To spojuje celý vnitřní prostor domu.

Již od hlavního vstupu lze nahlédnout do života rodiny. Je vidět celá společná obývací část, která „leží“ o půl podlaží níže, ale i galerie s dětskými pokoji, umístěná o půl patra výše nad vstupní halou.

Společný obývací prostor vymezuje po celé jeho délce velká prosklená plocha, která jako panoramatická obrazovka otevírá výhled ven přes terasu a zahradu dolů na město. O dalšího půl podlaží níže najdete relaxační zónu a komfortní fitness, rovněž lemované prosklenou fasádou a terasou.

Fotogalerie

Nejvyšší dvě podlaží zaujímá soukromá část: nad obývacím pokojem jsou dětské pokoje a nejvyšší úroveň zaujímá hlavní ložnice, která jako kapitánský můstek vévodí celé kompozici.

Všechny prostory v domě jsou velkoryse dimenzované, každá ložnice má komfortní šatnu a koupelnu a prostorné haly a schodiště dávají interiéru takřka monumentální ráz.

Interiér byl vybaven na míru s důrazem na střízlivou barevnost a kvalitní materiály. Do velkého vzdušného prostoru si majitelé vybrali kontrast bílé barvy a podlahy z tmavého ořechového dřeva. Vybavení z jednoduchého funkčního nábytku oživili bohatou sbírkou moderních grafik a několika zajímavými solitérními doplňky, svítidly a podobně. Nadčasový interiér bude mít stále svou hodnotu.

Sever v symbióze s jihem

Obytné prostory orientované na sever zpravidla vyvolávají představy neútulných studených místností bez slunce, u energetiků pak obavu ze zbytečných tepelných ztrát a u ekonomů neurózu z účtů za vytápění.

Ale ani v tomto směru návrh domu nic nezanedbává. Sluneční paprsky si svobodně razí cestu velkou prosklenou vstupní halou po schodišti jak dolů do obývacího pokoje, tak vzhůru do dalších částí domu a rovnoměrně jej prosvětlují i prohřívají.

Otevřené propojení severní a jižní strany domu má hned dvě pozitiva: v zimě dům prosvětluje a prohřívá, v létě naopak zabraňuje přehřívání a stavba se obejde bez klimatizace.

Severně orientované ložnice mají rohová okna, takže rodiče i děti vstávají s příjemným ranním sluncem. Kvalitní izolační trojskla zabraňují tepelným únikům. Celá stavba je realizována jako energeticky pasivní, takže naopak v chladnějších měsících těží z pasivních solárních zisků.

Výtvarný koncept domu, založený na geometrických tvarech a kontrastu bílé a...

Výtvarný koncept domu, založený na geometrických tvarech a kontrastu bílé a antracitové barvy, vstupuje i do interiéru. Zde dominují sněhobílé stěny a tmavá ořechová podlaha. Jednoduchý bílý nábytek vyrobený vesměs na míru oživují fotografie a grafiky z rodinné sbírky. Interiér navrhl Ctirad Musiol.

Technické údaje

Zastavěná plocha: 210 m2
Užitná plocha: 346 m2
Konstrukce: betonové základové pasy a základová deska, zdicí systém Porotherm, stropy a schodiště železobetonové monolitické, vnější kontaktní zateplení, plochá střecha s fólií Alcorplan
Výplně otvorů: prosklené plochy a okna hliníková Schüco s izolačními trojskly, dveře atypické bezfalcové
Vytápění: ústřední plynové, plynový kondenzační kotel Viessmann, v celém domě podlahové teplovodní vytápění, řízené větrání s rekuperací tepla. Dům je navržen jako energeticky pasivní.

Návrh vybavení interiéru: Ctirad Musiol, ateliér Pietra Bianca

Aleš Gadlina

*1965
Autorizovaný inženýr, absolvent Stavební fakulty ČVUT Praha.

V roce 1997 založil stavební firmu Gadline, která se postupně rozrostla o architektonický ateliér. Zabývá se návrhy rodinných domů a bytových staveb od studie až po realizaci. Specializuje se na projektování energeticky úsporných domů, které využívají pasivní solární efekt.

Dvě bohatě prosklená nároží vedle sebe, v zádveří a vstupní hale, propouštějí...

Dvě bohatě prosklená nároží vedle sebe – v zádveří a vstupní hale – propouštějí do domu světlo a sluneční paprsky od rána až do poledne.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Můj dům.

Na přání majitelů není spuštěna diskuse.

Autor:

Nejčtenější

Postavili si skvělou dřevostavbu s jezírkem. Topí elektrickými fóliemi

Koupací jezírko plánují dokončit letos. Je dostatečně velké a doplněné...

Občas je dobré nenechat se svést stereotypy. Na opačném konci pozemku (tedy ne u cesty jako sousedé) možná budete mít...

Prázdné domy lákají. Touha po levné senzaci může být pro urbex smrtelná

Pokud místo projde demolicí, fotky fanoušků urbexu obvykle zůstávají jedinou...

Znáte ten pocit, když začne pracovat adrenalin? Tepny přepravují okysličenou krev rychleji, oči i uši pracují na...

Nej rodinný hotel Evropy má 8 pokojů a stojí uprostřed Hostýnských vrchů

Hotel Villa Memories stojí uprostřed Hostýnkých vrchů.

Afrikou inspirované útočiště v srdci moravského venkova. Tak pořadatelé soutěže Boutique Hotel Awards charakterizují...

Rodina vsadila na praktické nápady, v domě se dá konečně dýchat

Pohled na dům ze zahrady: dvoupatrová skleněná přístavba má ocelovou...

Řadovka v newyorském Brooklynu z konce 19. století dlouho čekala na rekonstrukci. Čtyřčlenná rodina s mladou...

Kvůli zařizování bytu změnila majitelka zaměstnání. Dělá, co ji baví

Šedou zaoblenou pohovku v retro stylu ladící s křesílkem pomohla mladé dvojici...

Když máte štěstí a získáte možnost pracovat v oblíbeném obchodě, ovlivní to i váš domov. Tak jako se to stalo v případě...

Další z rubriky

Dům inspirovaný lidovou architekturou prošel i regulativy CHKO

Posuvné venkovní dřevěné žaluzie připomínají hospodářská stavení. Vhodně je...

Navrhnout dům pro chráněnou krajinnou oblast představuje většinou velký boj s místními regulativy. Na druhé straně však...

Dům schovali pod deštník, kozy se jim pasou na střeše. I tak lidé žijí

Balíky slámy nemusejí být jen stavebním materiálem, nýbrž také estetickým...

Pro řadu lidí, kteří si postavili vlastními silami domy ze slámy, by mohl platit citát: „Lidé, kteří říkají, že něco...

Nadšený sběratel vytvořil v Las Vegas něco mezi muzeem a smetištěm

Fasáda nemovitostí je ve stylu mayských pyramid Yucatánu.

Bývalý neurochirurg a viceguvernér Nevady doktor Lonnie Hammargren vytvořil už v roce 1969 v centru Las Vegas Castillo...

Najdete na iDNES.cz