Zepředu vidíte pevnost, zezadu dům s prosklenými stěnami do zahrady

  1:00aktualizováno  1:00
Pokud budete chtít vstoupit do rodinného domu velké čínské rodiny žijící v Singapuru, můžete mít pocit, že vcházíte do nedobytné pevnosti. Architekti nechali stranu do ulice obložit světlým pískovcem, perforovaným pouze malými otvory. Do domu vpouštějí světlo a splňují i požadavky na větrání.

Jemně perforovaná fasáda obložená pískovcem na straně hlavního vstupu směrem do ulice. Zázemí jako podzemní garáže jsou umístěny pod úrovní vstupního podlaží. | foto: Khoo Guojie

„Nedobytný“ vzhled, který navrhli architekti z ateliéru Red Bean Architects, vznikl na přání klienta, pro kterého byla diskrétnost a zachování soukromí na prvním místě. Tomu přispívá i masivní, dřevem obložený hlavní vchod bez kousku prosklení. 

Hlavní obytná místnost majitelů je umístěna v prostoru kubických tvarů, který...

Hlavní obytná místnost majitelů je umístěna v prostoru kubických tvarů, který je zdůrazněn ocelovými plechy Corten.

O to větší překvapení vás potká po vstupu do čtvercového nádvoří s kapradinami a stromy, které prosvětluje a větrá jádro budovy.

Jakmile projdete nádvořím, otevře se před vámi nádherné krajinné panorama, které se táhne nad střechami přilehlých budov a stromů na opačnou stranu rozlehlého údolí.

Tvar diamantu

Jak půdorys, tak i uspořádání stavebních konstrukcí připomíná tvar diamantu. Hlavní část budovy, v níž jsou umístěny pokoje pro hosty, určuje linii, od níž se odvíjejí všechny ostatní, zdánlivě neformálně uspořádané hmoty a funkční zóny.

Panorama, které architekti přirovnali ke staré čínské krajinomalbě, je rozděleno spravedlivě: každá jednotlivá místnost i každá zóna na prvních dvou podlažích mají stejný nádherný výhled.

Fotogalerie

Obytné prostory a ložnice majitele připomínají velikostí, materiálem a konstrukcí dvě rezavě červené „krabice“. Na vnitřní straně jsou opatřeny starožitnými teakovými panely, na vnější ocelovými plechy Corten s rezavou patinou.

Společné, jídelní a fitness prostory v suterénu budovy, stejně jako zastřešené terasy, směřují k venkovnímu zázemí s velkým bazénem ve tvaru diamantu.

Výhled do zahrady

Všechny obytné a jídelní prostory, stejně jako pokoje pro hosty, mají výhled na venkovní zázemí a do krajiny. Na přání klientů architekti maximalizovali transparentnost fasády pro panoramatické výhledy, zároveň se ji snažili co nejvíce přizpůsobit zdejšímu klimatu a poloze slunce.

Pro velké prosklené plochy proto architekti zvolili hliníkové posuvné systémy Schüco. O jejich volbě rozhodly úzké profilové šířky rámů u ploch prosklených na výšku místnosti, stejně jako snadnost ovládání a zároveň robustní technologie posuvných systémů. Architekti použili z nabídky značky celkem tři typy systémů, podle toho, co bylo potřeba, zda klasické posuvy, systémy se zdvihem nebo skládací systémy.

Společné, jídelní a fitness místnosti se nacházejí kolem bazénu. Téměř...

Společné, jídelní a fitness prostory se nacházejí kolem bazénu.

Velkou roli při výběru představovalo i slunce. To odpolední je totiž v Singapuru zvlášť ostré a úporné. To bylo nutné vzít v úvahu při projektování všech fasád, které směřují na západ a jihozápad.

Proto byly všechny posuvné systémy vybaveny izolačním zasklením proti slunečnímu záření, což výrazně snížilo teplo v interiérech. Konzolové, vertikální sluneční clony z hliníkových lamel a vnitřní zastínění chrání místnosti před přehříváním, aniž by snižovaly požadovanou transparentnost.

Důležitou roli při výběru a výrobě prosklených systémů sehrála firma Mun Soon Industries, konzultace vedené techniky této společnosti a architekty z ateliéru Red Bean Architects vedly k výběru systémů a specifikaci skel, která  byla pro konkrétní lokalitu ideální a respektovala i požadavky z hlediska pohodlí a bezpečnosti.

Informace o projektu

Název projektu: House X, Singapur

Architektonický návrh: Red Bean Architects, Singapur

Partner společnosti Schüco pro výrobu a montáž: Mun Soon Industries Pte Ltd, Singapur

Realizace: 2016

Použité systémy Schüco v projektu: posuvné systémy: Schüco ASS 43.NI, posuvné systémy se zdvihem: Schüco ASS 50.NI, skládací posuvný systém: Schüco ASS 70 FD, okna: Schüco AWS 50.NI

Autor:

Nejčtenější

Starou chalupu opravili a postupně citlivě zařídili dobovým nábytkem

Interiér chalupy majitelé postupně zaplnili původním venkovským nábytkem.

Více než stoletá chalupa po kováři v podhůří Ďumbierských Tater měla štěstí, že ji koupila Natálie s rodinou. Nelekli...

Ze skromného řadového domu se vylouplo perfektně promyšlené bydlení

Řadovka leží v samém srdci Londýna a je obklopená historickými budovami.

Šťastný nový majitel malé řadovky nedaleko londýnského nádraží King’s Cross se rozhodl pro její kompletní rekonstrukci....

Rodina z jižních Čech vsadila na jistotu. Postavila si oblíbený bungalov

Rodina pana Josefa si v jižních Čechách postavila montovaný bungalov.

Bungalovy jsou v Česku nejžádanějšími rodinnými domy. Pro stavbu této oblíbené nemovitosti se rozhodla i rodina pana...

Nesnášela oblouky v bytě, dnes jich má v domě padesát. Smířila se s nimi

V stoletém domě se za poslední roky vystřídalo víc majitelů a každý na něm...

Střetnutí Adriany a stoletého domu s padesáti oblouky bylo bez přehánění osudové. Přineslo radikální změnu nejdříve do...

Luxusní byt v 28. patře má vlastní zahrádku a nádherný výhled na město

Starorůžová barva je stejně jako vzor Herringbone volbou vytříbeného vkusu a...

Dokonalá harmonie tvarů a barev z rukopisu talentované ukrajinské architektky Olhy Wood dokazuje, jak moc může být...

Další z rubriky

U golfového hřiště si postavil dřevostavbu ve stylu slovenské drevenice

Terasa s výhledem na nádherné okolí je vybavena i venkovním krbem.

Mladý podnikatel Štefan je nadšený golfista, jezdí nejraději do Tatranské Lomnice, kde se golf hraje už od roku 1906....

Když při stavbě domu poškodíte v Kalifornii dub, jdete do vězení

Pohled k nezaplacení – dům Rickyho Martina. Tady naštěstí duby nerostly...

Jiří Barteček už řadu let staví a opravuje domy pro hollywoodské celebrity. A ne ledajaké, mezi jeho klienty patřili...

Pořídili si dřevostavbu zateplenou polystyrenem. A jsou nadšeni

Dřevostavba s tepelněizolačními panely z expandovaného polystyrénu zaručila...

Na začátku bylo rozhodnutí mladé rodiny postavit dům podle vlastních představ a vejít se do rozpočtu. Sen o ideálním...

Obchodní prostory 100 m2, Nové strašecí
Obchodní prostory 100 m2, Nové strašecí

Žižkovo náměstí, Nové Strašecí, okres Rakovník
11 900 Kč/měsíc

Najdete na iDNES.cz