Nový dům pro čtyřčlennou rodinu pořídili v pohodě za 2,5 milionu korun

  1:00aktualizováno  1:00
Mladí manželé s malými dětmi si ke stavbě svého rodinného domu vybrali pozemek nedaleko Zámecké hory se dvěma hrady, zříceninou Žebrák a hradem Točník. Z oken tak mají úžasný výhled.

Majitelé si zvolili nadčasovou barevnost v interiéru, ale i v exteriéru. | foto: G Servis

Majitelé si zvolili parcelu na pokraji města Žebrák s jasným záměrem. „Chtěli jsme vhodné místo pro malé děti, ale také snadno dostupné autem z Prahy. Žebrák je coby kamenem dohodil od dálnice D5, zároveň je v malebném prostředí pod hradem Točník. V jeho okolí jsou krásné křivoklátské lesy. Nemohli jsme pro nás najít příhodnější a krásnější místo,“ popisuje paní Eva.

Manželé se rozhodli vsadit na typový dům. Chtěli jednoduchý, praktický dům, s důrazem na přijatelnou cenou a s užitnou plochou, která splní nároky čtyř- až pětičlenné rodiny.

Klasická sedlová střecha odpovídá okolní zástavbě.

Klasická sedlová střecha odpovídá okolní zástavbě.

Měli na výběr mezi klasickou zděnou stavbou a dřevostavbou. Přednost dostala druhá možnost. Nebylo to jen kvůli tomu, že typový dům ze dřeva se postaví rychleji, chtěli bydlení z přírodních materiálů, což dřevostavba samozřejmě  splňuje.

Ačkoliv šlo o typový projekt, společnost G Servis, která dům projektovala, jim v několika individuálních úpravách vyšla vstříc, aby stavba plně odpovídala představám majitelů. Ti zvolili variantu bez balkonů, dům doplnili předokenními roletami a především uzpůsobili dispozice jednotlivých místností svým potřebám.

Při změnách dispozice domu využili i zkušenosti vybrané stavební firmy Natur House, aby bydlení bylo pro celou rodinu s malými dětmi praktické a dostatečně komfortní .

Prostorné a útulné přízemí

„Rádi trávíme čas s rodinou i s přáteli, k tomu jsou důležité velké prostory. Chtěli jsme tedy chodbu, kuchyň s jídelnou a obývací části propojit dohromady. Tento společný obývací prostor díky francouzským dveřím navazuje na velkou terasu a propojuje dům se zahradou,“ popisuje majitelka nejzásadnější změnu, kterou projekt domu od původního návrhu prošel.

Výhled z oken se nikdy neomrzí.

Výhled z oken se nikdy neomrzí.

Vznikl tak velký a komfortní prostor, který přímo vybízí k setkáním rodiny i přátel a jenž s chutí využívají i děti. I kvůli nim jsou stěny v interiéru v neutrální bílé barvě. Díky francouzským oknům je přízemní prostor výborně prosvětlený.

Může vás zajímat

Domy Unhošť

Domy Unhošť

Domy Unhošť - v designově propracovaném interiéru se zabydlí jak svobodné páry, tak rodiny s dětmi.

Více na Reality.iDNES.cz.

Okna v barvě ořechu ladí s odstínem fasády. Také další prvky, například kuchyňský pult, jídelní stůl nebo podlaha jsou v různě tmavých přírodních odstínech dřeva, v duchu barevného ladění tón v tónu. Tmavší barvy s bílými stěnami příjemně kontrastují a dodávají prostoru pocit tepla.

Kuchyňský kout je od jídelní části prostoru oddělený pultem, kuchyňská linka ve smetanovém odstínu byla vyrobená na míru podle přání majitelů. „Ráda vařím a v kuchyni trávím hodně času. Nechtěla jsem jen obyčejný kuchyňský kout, proto jsme s manželem zvolili řešení v podobě linky na míru, které nám umožňuje být neustále v kontaktu i s dětmi . Při vaření si užívám výhled na terasu a do přírody,“ říká majitelka.

Fotogalerie

Kuchyňská linka je vybavena štěrbinovou zásuvkou u podlahy v rámci centrálního vysavače v celém domě. Ten se stal výrazným pomocníkem při úklidu celého domu, který tak doplnil jeho praktickou stránku.

Vzhledem k malým dětem v rodině představuje úklid každodenní a nikdy nekončící záležitost. V přízemí se využila hadice ve zdi a štěrbinová zásuvka. Flexibilní hadici v technické místnosti lze natáhnout až na délku pěti metrů, jde o praktického pomocníka pro rychlý úklid v zádveří domu.

Útulnou obývací část v rohu přízemního prostoru zaplnila modrá rohová pohovka, opěrný sloup vymezuje niku s vestavěnou obývací sestavou. Naproti obývací části je prostor pro dětský koutek vedle jídelního stolu. Součástí přízemí domu je kromě obývacího prostoru s kuchyňským koutem a jídelní částí i pracovna hned vedle vstupu do domu. Lze ji využívat i jako pokoj pro hosty.

Odpočivnému prostoru dominuje rohová pohovka ve výrazné modré barvě.

Odpočivnému prostoru dominuje rohová pohovka ve výrazné modré barvě.

V rámci vstupní části domu byla umístěna také technická místnost, která slouží hned několika praktickým účelům: umístění kotle, rekuperační jednotky i pračky, její součástí je také sprchový kout a umyvadlo pro hosty.

Celé přízemí je vybaveno elektricky ovládanými vnějšími roletami, což opět přispívá ke komfortnímu bydlení. „Díky ovladači se jednoduše reguluje potřebné zastínění v zimě, ale hlavně v létě,“ vysvětluje Eva.

Podkroví jako místo odpočinku a soukromí

V podkroví, které od přízemí odděluje dubové schodiště s podestou, jsou ložnice, dětské pokoje a prostorná koupelna s rohovou vanou. Zatímco v přízemní části domu probíhají všemožné aktivity, podkroví zůstává pro celou rodinu místem klidu a soukromí, které slouží k relaxaci a načerpání sil.

Vizualizace: koupelna s vanou, sprchovým koutem. dvojumyvadlem i toaletou

Vizualizace: koupelna s vanou, sprchovým koutem. dvojumyvadlem i toaletou

„Nejlépe se uvolním a odpočinu si, když se po dlouhém dni ´naložím´ do naší vany, to pak ze mě veškeré starosti během chvíle spadnou,“ tvrdí majitelka. Stěny prostorné koupelny byly podobně jako v jiných částech bytu laděny do světlých tónů, což kontrastuje s tmavým obkladem rohové vany.

Koupelna je vybavená i větším zděným sprchovým koutem bez vaničky, s ruční i hlavovou sprchou a s praktickými posuvnými skleněnými dveřmi.

Ložnice nabízí úchvatný výhled na středověký hrad Točník. Její součástí je i praktická šatna s denním osvětlením díky střešnímu oknu. V dětských pokojích jsou střešní okna vybavena vnějšími roletami, které chrání jinak výrazně prosvětlený interiér před horkem.

Vhodný systém vytápění

Dřevostavby jsou velmi ceněné pro své kompaktní tepelné vlastnosti, kdy systém izolace důsledně brání tepelným únikům. Společnost Natur House doporučila majitelům využití systému rekuperace, která zajišťuje jednak přívod čerstvého studeného venkovního vzduchu a odvod teplého, znečištěného vzduchu z místnosti, a jednak zpětné získávání tepla, kdy teplo z odváděného vzduchu prostřednictvím hliníkového výměníku předehřívá čerstvý nasávaný vzduch.

Ten do místnosti proudí bočními otvory zamezujícími vzniku průvanu. „Musím říct, že jsme velice spokojeni s vytápěním našeho domu. Nedochází zde k žádným výkyvům. V zimě je v domě příjemně teplo, v létě se interiér nepřehřívá,“ popisuje paní Eva.

Dubové schodiště s podestou dodala firma J. A. P.

Dubové schodiště s podestou dodala firma J. A. P.

Dřevěná zábrana na schodech je zatím s ohledem na věk dětí nezbytná.

Dřevěná zábrana na schodech je zatím s ohledem na věk dětí nezbytná.

Vizitka domu

Projekt: Styl 1 společnosti G Servis CZ
Realizace: Natur House
Užitná plocha: 128 m²
Dispozice domu: 5+1
Technické vybavení: pálená střešní krytina Tondach, komín Schiedel, stínicí předokenní elektricky ovládané rolety a vnější rolety u střešních oken Velux, okna a vchodové dveře Salamander, skleněné zábradlí u francouzských oken a skleněný přístřešek nad vchodem, elektrokotel Thermona, podlahové vytápění, rekuperace Regulus, centrální vysavač Husky ve zdi, dubové schodiště s podestou J.A.P., nadstandardní kuchyňská linka na míru, odkládací půdní prostor.

Celý dům byl i se zanesením změn do projektu postaven za cenu 2,5 milionu Kč.

Autoři:

Nejčtenější

Horská chata zvenčí respektuje historii, uvnitř nabízí luxusní pohodlí

Původní část má fasádu z tradičního opalovaného dřeva.

České i moravské hory dohánějí letitý dluh. Přibývají moderní horské hotely a apartmány, staré se rekonstruují. Autoři...

Jak se staví sen rok poté. Nové bydlení změnilo život mnoha rodinám

Příběh babičky a jejích dvou vnoučat: z úzké kuchyně a ložničky vznikla obytná...

Další ročník televizní show Jak se staví sen – extra začal návratem do rodin, kterým pořad pomohl v předchozím roce....

Dům, zahrada, sad. Rodina si splnila sen o klidném životě na vesnici

Stavba je posazena v nejvyšší části pozemku.

Příroda, klid, venkov, žádný signál, divoká zvěř a v noci absolutní tma. Na takovém místě si Petr se Šárkou postavili...

Byt pro mladý pár a psa měl štěstí. Odvážné nápady z něj udělaly palác

Byt stojí v centru Sao Paula, největšího a nejbohatšího města Brazílie.

Architektonická kancelář Pascali Semerdjian přestavěla byt v brazilském Sao Paulu. Bydlí v něm mladá dvojice vášnivých...

Dům pro čtyřčlennou rodinu u řeky Lučiny je vzdušný a příjemně lidský

Dům pro čtyřčlennou rodinu navrhlo studio ODDO architects.

Rodina koupila pozemek za Havířovem u řeky Lučiny a lužního lesa, aby na něm postavila dům. Manželé oslovili studio...

Další z rubriky

Shořel jí dům, místo pomoci teď žena bojuje s byrokracií

Z trosek domu paní Marcela nic nezachránila.

Jsou to jen necelé tři měsíce po apokalypse, která zasáhla pobřeží Pacifiku. Jak vypadá současnost? Sliby o pomoci...

Utekli z vlhkého bydlení v Anglii a postavili si dřevěný dům ve Finsku

Dům majitelé ladili do přírodních, tlumených a klidných barev, které souzní s...

Prostorný rodinný dům pro šestičlennou rodinu na finském venkově je dobrým příkladem toho, jak lze snoubit moderní...

Vila s třemi schodišti a obrovským obrazem oslňuje vzdušností i tvarem

Na velkoformátové dlažbě Palissandro přivezené z Itálie se skvěle vyjímá kožená...

Východní okraj Prahy se stal novým domovem Šárky a Pavla. Z pera erudované architektky Evy Heyworth se zrodil moderní...

Najdete na iDNES.cz