Místo stáje postavili dům, který se takřka vznáší nad rybníkem

  1:00aktualizováno  1:00
Úcta a vztah k rodinným domům či venkovským usedlostem mají v tuzemsku dlouhou tradici. I proto bývá rozhodování o budoucnosti těchto staveb velmi obtížné. Někdy je však radikální řez nezbytný. To je i případ usedlosti nedaleko České Lípy.

Dům stojí v místě bývalých stájí postavených z vepřovic. Jeho fasáda získala v roce 2014 hned dvě ocenění (Fasáda roku Baumit, Brick award). . | foto: Fotes

„Stará rodinná usedlost, téměř na samotě, dlouho majitele lákala, aby se zde opět trvale usadili. Velké hospodářské stavení však neposkytovalo odpovídající prostor, který by šel na současné požadavky bydlení upravit,“ popisuje architekt Jan Tesař situaci, v jaké se na architektonické studio Stempel & Tesař architekti obrátili majitelé objektu.

Terasa s výhledem na rybník má subtilní kovové zábradlí.

Terasa s výhledem na rybník má subtilní kovové zábradlí.

Ti se rozhodně nechtěli nijak ukvapit, uvědomovali si rodinné vazby i závazky. Nakonec se rozhodujícím momentem stal havarijní stav staré stáje, kdy již nebylo možné technologicky zastaralou konstrukci dále udržovat. Bylo rozhodnuto stáj z vepřovic strhnout.

Nový život na starých místech

Po stržení staré stáje se rázem odkrylo místo, které si říkalo o znovuobnovení novou stavbou. „Jedinečný jižní výhled na zámecký rybník, vzrostlá zeleň a touhy majitelů byly jasným rozhodujícím signálem, že zde bude stát jejich nový rodinný dům,“ popisuje architekt Tesař.

Fotogalerie

Jak je pro studio Stempel & Tesař architekti typické, snažili se autoři projektu využít vše, co bylo použitelné ze staré stavby. V tomto případě to byl původní sklep stáje, který je zasazen do svahu v pískovcové opěrné zdi.

„Tento přírodní materiál, stejně jako dřevo terasy, pergoly a garážového stání, jsou v dokonalé harmonii s neutrálním bílým objem stavby,“ upozorňuje architekt Jan Tesař.

Objemově vychází dům z původní stodoly, do prostoru takřka „v korunách stromů“ je pouze vykonzolována dřevěná terasa s nádherným výhledem do okolí. I díky velkoformátovým hliníkovým oknům se tak ideálně propojil interiér s exteriérem.

Zděný dům (systém Porotherm 50 SI) má sedlovou střechu se skládanou střešní krytinou. Dřevěnou konstrukci terasy doplnilo subtilní kovové zábradlí s výplní z nerezové sítě.

Majitelé si dům opravdu užívají, všechny obytné místnosti mají v přízemí, v podkroví jsou pouze ložnice a koupelna pro děti, které je navštěvují i s vnoučaty.

Na přání majitelů není spuštěna diskuse.

Informace o projektu

Architekt: Stempel & Tesar architekti – Ján Stempel, Jan Jakub Tesař

Klient: Soukromá osoba

Dodavatel: Antonín Pechočiak stavební práce

Projekt a výstavba: 2010 až 2013

Pozemek: 2 062 m2

Zastavěná plocha: 112,6 m2

Užitná plocha: 198 m2

Velkoformátová hliníková posuvná okna propojují interiér s exteriérem.

Velkoformátová hliníková posuvná okna propojují interiér s exteriérem.

Autoři

Prof. Ing. arch. Ján Stempel (1959), Ing. arch. Jan Jakub Tesař (1981)

Ján Stempel, absolvent Fakulty architektury Technické Univerzity v Budapešti, začínal v dnes již v legendárním ateliéru SIAL pod vedením prof. Masáka a prof. Hubáčka.

Od roku 2006 působí Ján Stempel jako vedoucí Ústavu navrhování na Fakultě architektury ČVUT v Praze. V roce 2008 založil ateliér Stempel & Tesař architekti společně s Janem Tesařem, který studoval na prestižní univerzitě v Delftu v Nizozemsku a fakultě architektury ČVUT v Praze. Během pobytu v Nizozemsku pracoval ve známé kanceláři Jeanne Dekkers architektur. Od roku 2018 je proděkanem pro vnější vztahy FA ČVUT.


Nejčtenější

Horská chata zvenčí respektuje historii, uvnitř nabízí luxusní pohodlí

Původní část má fasádu z tradičního opalovaného dřeva.

České i moravské hory dohánějí letitý dluh. Přibývají moderní horské hotely a apartmány, staré se rekonstruují. Autoři...

Dům, zahrada, sad. Rodina si splnila sen o klidném životě na vesnici

Stavba je posazena v nejvyšší části pozemku.

Příroda, klid, venkov, žádný signál, divoká zvěř a v noci absolutní tma. Na takovém místě si Petr se Šárkou postavili...

Jak se staví sen: proměna kuchyně, kde nebyla původně ani dvířka

Nová kuchyň je v romantickém venkovském stylu, proto zde přibyly i trámy z...

Lucie si před 18 lety postavila s manželem dům a svou vysněnou farmu. Zachraňovala týrané koně, ale manželství se jí...

Malou dřevostavbu si řezbář vyrobil za tři měsíce, má jen dvoje dveře

Dřevostavbu si majitel postavil za tři měsíce.

Ne, není to tradiční dům. Nemá sousedy ani klasické místnosti. Dveře spočítáte velmi rychle. Jsou jen dvoje, vchodové a...

Chalupářský styl nahradily v domě moderní prvky a kovářská čerň

Trámy a krov nechali architekti upravit lazurou v bílé barvě, vše doplnili...

Proměnit interiér staršího domu a dodat mu moderní vzhled, to byl hlavní úkol pro architekty ze studia Free Architects....

Další z rubriky

Na trojúhelníkový pozemek potřebovali atypický dům. Má tvar oblouku

Nestandardní pozemek trojúhelníkového tvaru byl pro architekty tvrdým oříškem,...

Atypických domů, zejména těch postavených do oblouku, je jako šafránu. Možná na první pohled komplikovaná stavba nebyla...

Dům, jehož pomyslné srdce tvoří atrium. Je to druhý obývací pokoj

Atrium nabízí příjemný odpočivný prostor včetně letní kuchyně.

Navrhnout dům, který nabídne dostatek prostoru pro setkávání celé rodiny a zároveň poskytne i dnes tak ceněnou...

Jak zvětšit malý byt či domek: vše začíná u podlahy a barev

Když místnost slouží k několika účelům, je žádoucí, aby se podlahová krytina...

Rostoucí ceny nemovitostí i pozemků, ale také obliba „nomádského“ životního stylu přivádí stále více, zejména mladých...

Najdete na iDNES.cz