Praktický dům nabízí díky atriu soukromí v domě i na zahradě

  1:00aktualizováno  1:00
Dům na okraji města působí střízlivým až nenápadným dojmem. Jeho hlavní půvab představuje navenek skryté atrium, kde se rodina setkává s přírodou. Návštěva byla fotografována pro časopis Můj dům.

Pohled do atria. Hladkou šedobílou fasádu zakončuje nároží s rohovým oknem a tmavým dřevěným obložením. | foto: Martin Mecnarowski

Mladá rodina se dvěma dětmi, která žije aktivním životem, si přála jednoduchý účelný dům, jenž jim poskytne dostatek prostoru, soukromí a pohodlí, ale nebude znamenat velkou finanční zátěž ani vyžadovat mnoho času na údržbu. Moderní styl, nejlépe jednoduchý přízemní dům otevřený do zahrady.

Další zajímavé návštěvy v časopise Můj dům

Další zajímavé návštěvy v časopise Můj dům

Vybrali si tak téměř rovinatý pozemek v malé klidné obci, která postupně srůstá se sousedícím městem a mění se v jeho okrajovou čtvrť. Parcela jim dávala dobrou příležitost tyto představy uskutečnit.

Výstavba v této lokalitě nebyla naštěstí příliš omezena regulací, takže moderní architektuře s plochou střechou sem nebyl „vstup zakázán“. Na pozemek na okraji zástavby s výhledem do polí architekti navrhli dispozici vycházející z tvaru T.

K domu vede přístup z jihozápadní strany, zde je umístěna dvojgaráž a vstupní část s navazujícím technickým a hygienickým zázemím.

Obytná část je rozdělena na dvě na sebe kolmá ramena: ložnicový trakt (obsahuje ložnici rodičů, dva dětské pokoje, velkou koupelnu s WC) a společnou obývací část (sezení, jídelna, kuchyň). Obě ramena vytvářejí propojený vzdušný prostor, který lze podle potřeby rozdělit posuvnými dveřmi.

Dřevěnou palubu stíní slunolam a pergola s konstrukcí z dřevěných profilů.

Dřevěnou palubu stíní slunolam a pergola s konstrukcí z dřevěných profilů.

Jsou „zády“ obrácena k sousedům a otevřena do vnitřního rohu, kde vzniklo chráněné atrium s terasou. Sem je orientován obývací pokoj i prosklená chodba s přístupem do ložnic.

Interiér přes velkou prosklenou plochu nenásilně přechází do exteriéru, venkovní obývací prostor je řešen stejně velkoryse jako ten vnitřní. Velkou dřevěnou terasu stíní slunolam a pergola. K relaxaci slouží komfortní sezení a venkovní krb. Na východní straně navazuje sklad a venkovní WC. V zahradě byly navrženy sadové úpravy, výhledově se počítá s provedením koupacího jezírka.

Fotogalerie

Osvědčené technické řešení

Pro konstrukční řešení zvolili majitelé ve shodě s architekty standardní a prověřený zdicí systém z tvárnic Porotherm, který zajišťuje bezproblémovou realizaci stavby, její trvanlivost, technickou kvalitu i příjemné vnitřní klima bez zbytečných energetických ztrát.

Dům je vytápěný převážně podlahovým vytápěním, vzhledem k dobrým tepelně-izolačním vlastnostem obvodového zdiva a využití pasivního solárního efektu z velkých prosklených ploch vykazuje energeticky úsporný provoz. Díky kvalitnímu stavebnětechnickému i architektonickému řešení se dům úspěšně zúčastnil soutěže o titul Brick Award 2012–2013.

Obývací pokoj působí lehce a vzdušně nejen díky vybavení ve světlých barvách,

Obývací pokoj působí lehce a vzdušně nejen díky vybavení ve světlých barvách, ale i díky bohatému prosvětlení ze dvou stran – z atria i ze severu, kam míří nízké pásové okno pod stropem.

Autoři

Ateliér Polách & Bravenec, s. r. o.

Autoři: Ing. arch. Jan Polách (1957) - autorizovaný architekt, vystudoval Fakultu architektury VUT Brno.
Ing. Robert Bravenec (1970)
Autorizovaný inženýr v oboru pozemní stavby, vystudoval Fakultu stavební VUT Brno.
Od r. 2000 jsou zakladateli, spolumajiteli a společníky architektonicko-stavební kanceláře Atelier Polách & Bravenec, s. r. o. Zabývá se návrhy staveb od studie až po realizaci včetně autorského dozoru, od obytných staveb přes občanské, průmyslové a urbanistické projekty až po rekonstrukce a návrhy interiérů.

Kuchyň je vybavena linkou v hnědobílé kombinaci. S obývacím pokojem ji spojuje

Kuchyň je vybavena linkou v hnědobílé kombinaci. S obývacím pokojem ji spojuje volný průchod bez dveří a částečně odděluje příčka se zeleným nátěrem.

Technické údaje

Užitná plocha: 225 m2
Zastavěná plocha: 275 m2
Konstrukce: železobetonové základové pasy a základová deska, obvodové zdivo z broušených cihel Porotherm BC tl. 300 mm, vnější kontaktní zateplení 150, fasáda omítnuta, zčásti obložena cementovláknitými deskami a kamenným obkladem, vnitřní nosné stěny a příčky z tvárnic Porotherm, strop železobetonový monolitický
Výplně otvorů: okna, pevné a posuvné prosklené plochy hliníkové s izolačními dvojskly, vnější předokenní žaluzie hliníkové, vnitřní dveře dřevěné do obložkových zárubní – plné a prosklené
Vytápění: ústřední, plynový kotel, teplovodní podlahové vytápění + radiátory (otopná tělesa)

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Můj dům.

Autor:

Nejčtenější

Matěj Stropnický zachraňuje zámek. Každou neděli jej otevírá veřejnosti

Zámek Osečany je státem prohlášenou kulturní památkou a chátrá od revoluce, kdy...

Matěj Stropnický opustil politiku a přesídlil na venkov do Osečan, kde si s partnerem Danielem Krejčíkem pořídili...

Skromný domek proměnili na nádhernou vilu. Je to jejich životní dílo

Plastický chirurg Marius Barstad a jeho žena si nechali přestavět luxusní sídlo...

Norský pár seniorů snil o velkolepých výhledech na moře. Přání se jim splnilo. Dnes si užívají krásnou severskou...

Úraz manželky vše změnil. Skvělá dřevostavba vyřešila všechny problémy

Neobvyklý půdorys vytváří neotřelá zákoutí, tím nejútulnějším je „náruč“...

Helena a Jan potřebovali domov bez výškových rozdílů a překážek, semknutý se zahradou a tak akorát velký pro dva....

Byt v činžovním domě je plný světla. Je připravený na další děti

Množství a kvalita denního světla – tento faktor sehrál při výběru nemovitosti...

Spolupráce investorky a architektky začala u tohoto bytu mnohem dříve, než bývá zvykem, a to již při výběru...

Žižkovský byt v sobě spojil skandinávský design a moravskou preciznost

Celému hlavnímu obytnému prostoru dominuje dubový jídelní stůl pro šest osob,...

Majitelka bytu strávila část života ve Švédsku, kořeny její rodiny jsou však na jižní Moravě. Toto spojení dalo...

Další z rubriky

Utekli z vlhkého bydlení v Anglii a postavili si dřevěný dům ve Finsku

Dům majitelé ladili do přírodních, tlumených a klidných barev, které souzní s...

Prostorný rodinný dům pro šestičlennou rodinu na finském venkově je dobrým příkladem toho, jak lze snoubit moderní...

Dům, jehož pomyslné srdce tvoří atrium. Je to druhý obývací pokoj

Atrium nabízí příjemný odpočivný prostor včetně letní kuchyně.

Navrhnout dům, který nabídne dostatek prostoru pro setkávání celé rodiny a zároveň poskytne i dnes tak ceněnou...

VIDEO: V Rusku je nejvyšší budova Evropy, stavěly ji šplhající jeřáby

Způsob „šplhání“ jeřábů se musel individuálně přizpůsobit konstrukci fasády a...

Z pěti nejvyšších staveb v Evropě jsou hned čtyři v Rusku. Prvenství nově patří díky výšce 462 metrů budově Lachta...

Najdete na iDNES.cz