Chtěli originální dům na míru pozemku i sobě. Mají jej plný slunce

  1:00aktualizováno  1:00
„Důležité je dobře si vybrat pozemek a potom na něm dobře postavit dům,“ shrnuje mladá žena zásady, které vedly ke spokojenému bydlení její rodiny. Ačkoli takto vyznívají logicky, až triviálně, ne každému se podaří důsledně se jich držet.

Individuální a originální. Nechtěli katalogový dům, nic uniformního ani obvyklého. Toužili po originální stavbě ušité na míru, přizpůsobené jim samým, okolnímu prostředí, orientaci na světové strany. | foto: Dano Veselský

Krok první: pozemek. Pro dvojici sportovců, nadšenců pro běh a horskou cyklistiku, si opravdu nelze představit lepší, než je ten jejich: je v krásné přírodě na svahu Karpat, za zahradou vinohrady a les. A ačkoli jsou děti ještě malé a nejvíc si užijí zahradu, časem určitě ocení i to, že mají do přírody opravdu blízko.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Home.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Home.

Krok druhý: dům. V první řadě měli manželé jasno v tom, že nemá být katalogový. „Chtěli jsme něco originálního, přesně pro nás,“ zdůrazňuje majitelka Jana. Obrátili se proto na architekta Mariana Rusnáka, na kterého měli dobré reference. A důvěřovali mu.

„Díky tomu mohl vzniknout koncepční dům, který má hlavu a patu,“ pochvaluje si architekt. Z několika jeho návrhů si nakonec manželé vybrali ten nejzvláštnější, který ušil přesně na míru podle rodiny i parcely.

Tváří ke slunci

V první řadě osadil architekt dům na pozemku tak, aby všechny místnosti, v nichž je důležité světlo, otočil ke slunci. „Od chvíle, kdy ráno vyjde, až dokud odpoledne nezapadne za vinohrady, je dům stále plný slunce, putuje od kuchyně přes obývací pokoj až po dětské pokoje,“ vysvětluje Marian Rusnák.

Fotogalerie

Zároveň se snažil vytvořit co největší nerušenou zahradu: zabírá jižní a západní část poměrně velkého pozemku a přes zasklené stěny a kryté terasy je v kontaktu s denní zónou domu i s dětskými pokoji.

Na severní straně dodržel normou stanovenou vzdálenost stavby dva metry od hranice pozemku, na východní zase uliční čáru.

Jelikož s velkými okny orientovanými ke slunci je kromě pozitiv spojeno i riziko přehřívání, architekt navrhl systém slunolamů a střešních přesahů nad terasami. „Celý interiér je bez klimatizace, chlazený jen přirozeně, stíněním,“ upozorňuje.

Majitelka potvrzuje jeho účinnost z vlastní zkušenosti: „Když jsme namontovali slunolamy, byla to citelná změna. Ale určitě to není chladný dům, byl navržený tak, aby dovnitř svítilo slunce.“

Trochu jinak

Architekt Rusnák navrhl pro manžele dům, jaký chtěli, a zároveň takový, o jakém ani nesnili. Zkrátka originál na míru. Přesně podle jejich přání je přízemní a plný přírodních materiálů, skrývá však několik překvapení, jejichž praktickou stránku oceňují tím více, čím déle v něm bydlí.

Pocit z prostoru v denní části zásadně ovlivnila vyvýšená galerie, kde je...

Pocit z prostoru v denní části zásadně ovlivnila vyvýšená galerie, kde je pracovna. „Obývací pokoj tu má výšku až pět metrů, díky čemuž získal prostor vzdušnost,“ vysvětluje architekt Rusnák. Soukromí pracovny, která neslouží zároveň jako pokoj pro hosty, oceňuje i majitelka.

„Většinou mají lidé denní a noční část, my máme rodičovskou a dětskou. Je to praktické,“ říká Jana. Rodičovská ložnice je u obývacího pokoje, na místě, kde byste možná čekali pokoj pro hosty. „Lidé se obvykle na stáří přestěhují z ložnice v poschodí do pokoje pro hosty v přízemí. My jsme přestěhovaní od začátku,“ směje se. „Máme nejméně slunečný pokoj, ale na spaní nám to vyhovuje.“

Dětské pokoje jsou v nejtišší části domu, nejdále od ulice i od obývacího pokoje, takže je neruší ani případná „dospělácká“ návštěva. Navíc sem svítí slunce téměř po celý den, což je důležité, jelikož tu děti tráví hodně času.

„Dokud jsou malé, spíme u nich. Ale toto období trvá mnohem méně než to, kdy budou chtít mít své soukromí. Zatím mají společnou ložnici a hernu, později bude mít každý vlastní pokoj. Všechno se tu zkrátka přizpůsobuje tomu, jak rostou,“ vysvětluje maminka jedno z ne zcela typických, avšak praktických řešení.

„Spolupráce s architektem Rusnákem byla výborná, ať už šlo o originální návrhy, nebo o termíny. Měl výborné, neobvyklé nápady, a přitom to nebyly nelogické hlouposti, nešlo o originalitu jen pro originalitu,“ říká majitelka Jana.

„Chtěli jsme být v kontaktu s přírodou, a to se nám splnilo. V létě trávíme...

„Chtěli jsme být v kontaktu s přírodou, a to se nám splnilo. V létě trávíme hodně času na terase obrácené do zahrady a v zimě vidíme z gauče v obýváku zahradu i oheň v krbu,“ popisuje Jana.

Technické informace

Autor: Ing. arch. Marian Rusnák

Projekt: 2011

Dokončení: 2013

Zastavěná plocha: 259 m2

Užitková plocha: 225 m2

Konstrukce: obvodové stěny z tvarovek Heluz SuperTherm 450 P + D bez zateplení, železobetonové stropy v kombinaci s dřevěným krovem v galerii obývacího pokoje

Základy: železobetonové pásy na štěrkovém podsypu

Zastřešení: nepochozí plochá střecha, tepelná izolace střešní polystyren, hydroizolační fólie Fatrafol

Fasáda: omítkový silikátový systém kombinovaný s obkladem z andezitu

Okna: plastová s hliníkovými interiérovými žaluziemi

Vytápění a ohřev teplé vody: plynový kondenzační kotel se zásobníkem, podlahové vytápění v kombinaci s radiátory, krb jako doplňkový zdroj tepla

Potřeba energie na vytápění (energetická třída): B ve smyslu platných předpisů v termínu stavebního řízení

Dodavatel: MatiStav

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Home.

Autor:

Nejčtenější

Tomáš Hanák si ke své hospůdce zrekonstruoval starý vagon na bydlení

Obytný vagon, který Tomáš Hanák s láskou a nadšením zrekonstruoval, má i svou...

Smíchejte staré železo ze šroťáku, slisované vlnité plechy, tovární okna ze staré továrny a hlavně přidejte zašlý...

Nájemníci k pohledání. Vytopili byt a celý dům zamořili štěnicemi

1

Vlastníci bytů vědí, jak je někdy těžké sehnat spolehlivé a slušné nájemníky. Dál totiž nesou odpovědnosti za ty, kdo...

Majitel si pořídil byt s terasami a výhledem, který bere dech

Takový výhled lze jen závidět...

Majitel si koupil nový byt v posledním patře bytového domu, v němž poslední podlaží oproti hlavnímu půdorysu dispozičně...

Zásadní životní zvrat. Naše cesta z paneláku byla kolotočem překvapení

1

Touha utéct z betonového sídliště do náruče přírody může být ošidná. Romantické představy se od skutečnosti liší. Ale...

Úřednice se vrhla na proměnu garsonky. Výsledek je mistrovským dílem

Nově zrekonstruovaná garsoniéra stojí v samém srdci francouzského města...

Mladá úřednice, která se v kanceláři starosty podílí na urbanistické koncepci a rozvoji francouzského Bordeaux,...

Další z rubriky

Michael Douglas koupil sídlo po arcivévodovi Toskánském. Už je nechce

Sídlo Michaela Douglase a Catherine Zeta-Jonesové nechal vybudovat už v 19....

Michael Douglas a Catherine Zeta-Jonesová prodávají své sídlo na pobřeží Středozemního moře, obklopené velkým hornatým...

Dům je tak chytrý, že nás neobtěžuje, říká o svém domově jeho majitel

Na severní straně domu býval dvorek, dnes malá zahrada s terasou, kterou lemují...

Jaroslav Šuvarský si zrealizoval představu ideálního bydlení. Zrekonstruoval zchátralé stavení a naplnil ho moderními...

V Bretani vyrostla nádherná dřevostavba. Inspiruje i po letech

Dřevo a beton představují základní materiály konstrukce tohoto přírodního domu.

Životní styl nesouvisí jen s tím, co jíme či pijeme, zda sedíme, nebo se s chutí hýbeme a cvičíme. Je také odrazem...

Najdete na iDNES.cz