Mají domek inspirovaný hanáckou stodolou. Odchod z města se jim povedl

  1:00aktualizováno  1:00
Po mnohaletém bydlení ve městě se manželé rozhodli přestěhovat na venkov. Rodinný domek měl po všech stránkách odpovídat jejich představám a zároveň brát ohled na to, že s postupem času jim budou ubývat síly.

Rodinný dům je obrácen k jihu do zahrady a k příjezdu na pozemek. | foto: Pěkné bydlení

Dům není starý kabát ani auto, kterých se zbavujeme bez nostalgie. Opuštění domu i výměna města za venkov mívají důvod. "Asi je to tím, že oba pocházíme z rodinných domů na venkově," vysvětlují investoři.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Pěkné bydlení.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Pěkné bydlení.

Další důvody změny bydliště i životního stylu byly již čistě racionální: dům ve městě měl po odchodu dětí pro dva lidi nadbytečnou obytnou plochu i energetickou náročnost. Při vstupu bylo třeba zdolat několik schodišť, což by časem mohl být problém.

"Chtěli jsme bydlení respektující náš věk a být blíže přírodě. Důležitá byla i naše celoživotní snaha využívat a spoluvytvářet nové věci," shodují se manželé.

Klasicky i moderně

Vhodnou stavební parcelu manželé objevili pouhé tři kilometry od kraje města, na okraji hanácké vesnice. Vypracováním projektu pověřili ing. arch. Jana Tesaře z pražského ateliéru stempel & tesar, který Hanou dobře zná, protože se zde narodil a vyrůstal.

"V tomto případě šlo o investory, kteří si chtěli, co se týče údržby a úklidu, dům užívat, ne se jím nechat trápit. Přáli si raději menší, ale ve všech směrech kvalitní dům," vzpomíná architekt.

Na adresu architektonického stylu dodává: "Uvažovali jsme i o rovné střeše. Místní stavební úřad ji však nepovolil, trval na šikmé. Nechtěli jsme žádný bungalov, a tak jsme se inspirovali klasickou hanáckou stodolou."

Na dřevěné terase, částečně kryté přesahem, tráví manželé hodně času.

Na dřevěné terase, částečně kryté přesahem, tráví manželé hodně času.

Přestože střecha čerpala inspiraci ve starých hospodářských objektech, působí velmi současným dojmem. Na tom má do značné míry zásluhu moderní betonová taška Tegalit i lem střechy ze zinkovaného plechu maskující okap a lemující i terasu.

Je zde však ještě jeden prvek, který čerpal inspiraci ze zmíněných stodol. Jde o obložení stěny u terasy překližkou ošetřenou stejnou lazurou jako dřevěná okna."Obložení má tak trochu připomínat vrata do stodoly a zároveň přináší na terasu pocit tepelné pohody. Lidé pak nemají pocit, že sedí u zdi," vysvětluje architekt. O stavebním materiálu se nediskutovalo. Investoři ve městě bydleli v cihlovém domě, a tak si opět přáli dům z tohoto klasického materiálu.

Fotogalerie

K čemu slouží půda

Přestože podkroví pod sedlovou střechou o tomto sklonu se v rodinných domech většinou využívá jako plnohodnotný obytný prostor, v tomto případě je tomu jinak. Naplno se žije pouze v přízemí. Neznamená to sice, že půdu obývají jen pavouci, ale kdyby nebyla, v podstatě by se nic nestalo.

Je zde situován pokoj pro hosty a koupelna s WC, investor, který je výtvarník, má v podkroví ateliér. Vzhledem k tomu, že pohyb z podlaží do podlaží nemá vysokou frekvenci, zajišťují spojení subtilní schody z ohýbaného plechu.

Společně nalezená řešení

Podlaží, kde se skutečně žije, je přízemí, do kterého je hlavní vstup z terasy. Po projití vchodovými dveřmi se ocitnete v zádveří, z něhož je přístup do garáže. Její součástí je i dílna a prostory k uskladnění kol a lyží, tedy výbavě ke sportům, kterým se majitelé věnují.

Další místností, do které se vstupuje ze zádveří, je víceúčelová místnost s WC, umyvadlem a sprchovým koutem, na odskočení ze zahrady a provedení hrubé očisty, aby se nepořádek nenosil do domu.

Obývací pokoj je od kuchyně oddělený dřevěnou stěnou, v níž je zakomponována

Obývací pokoj je od kuchyně oddělený dřevěnou stěnou, v níž je zakomponována krbová vložka.

Dveřmi po pravé straně se vstupuje do hlavního obytného prostoru, obývacího pokoje, jenž je dřevěnou polopřímkou, v níž je vsazena krbová vložka, oddělený od kuchyně. "Díky krbové vložce si majitelé topnou sezonu na jaře i na podzim zkrátí o dva měsíce. Úspora energie není pouze o izolacích, ale i o takových drobnostech, jako je správně situovaný krb v rámci dispozice, ve kterém se skutečně topí," říká architekt.

Obývací pokoj je orientován na jih a je z něj přístup na venkovní terasu. "Světlo, které vchází do pokoje prosklenými plochami v zimním období, je hřejivé a hladí. Naopak před ostrými paprsky v létě dostatečně chrání přesah nad okny. Každý pohled horizontálními okny na severní straně domu je originálním obrazem měnící se krajiny," chválí investorka.

Z kuchyně je přístup do spíže, na první pohled byste ho však ani nezaregistrovali. Dveře jsou zakomponovány do kuchyňské sestavy. Z obývacího pokoje je pak ještě přístup do pracovny a do klidové zóny domu. Tu netvoří pouze ložnice, ale i koupelna s WC a na druhé straně šatna.

Koupelna je obložena velkoformátovými keramickými obklady a skleněnou mozaikou.
Koupelna je obložena velkoformátovými keramickými obklady a skleněnou mozaikou.

Koupelna je obložena velkoformátovými keramickými obklady a skleněnou mozaikou. Kombinace rozdílných materiálů, formátů i barev je velmi zajímavá.

Další důležitou místností, z větší části pod širým nebem, je terasa. Je vybavena pohodlným venkovním nábytkem a majitelé domu na ní za přijatelného počasí tráví hodně času. Investoři dispozici domu hodnotí slovy: "Velmi pozitivní při plánování byla spolupráce mladého architekta s námi starými. Společně nalezená řešení exteriéru i interiéru nám ukázala nové možnosti dnešního bydlení a zároveň citlivě respektují naše některé obtížně měnitelné zavedené zvyklosti. Interiér nám vyhovuje svou jednoduchostí a přehledností společných prostor. Ani najít v danou chvíli soukromí není problém."

Správné rozhodnutí

Dům představoval běh na poměrně dlouhou trať. Od prvního návrhu po realizaci uplynulo dlouhých pět let. Důvodem pomalého tempa ovšem nebyly neočekávané problémy, investoři si nestěžují na stavební úřad a hlavního dodavatele chválí za kvalitně odvedenou práci. Nebyl prostě důvod spěchat.

Technické údaje

  • Užitná plocha: 165 m2
  • Stavební materiál: Porotherm 30 cm + zateplení
  • Střecha: betonová taška Tegalit
  • Okna: dřevěná
  • Podlahové krytiny: bambus, keramická dlažba, koberec
  • Vytápění: infrapanely, krbová vložka

"Myslím, že do této chvíle jsme nepřišli na nic, co bychom udělali jinak. Příroda obklopující dům nás dobíjí, naplňuje i uklidňuje," odpovídá investorka na otázku, zda by po zkušební době přece jen něco nezměnili.

A dodává: "Zakomponování domu do mírného svahu bez jediného schodu a pocit volnosti je úžasný. Ani více než čtyřicetimetrová vzdálenost domu od brány není problém. Jsme oba rádi, že jsme se k tomuto kroku v našem věku rozhodli."

Rodinný domek svou formou a umístěním na pozemku čerpá z principu hanácké

Rodinný domek svou formou a umístěním na pozemku čerpá z principu hanácké stodoly, proto dokonale zapadl do krajiny této části Moravy.

Autor projektu

Ing. arch. Jan Tesař (*1981)

Studoval na prestižní univerzitě v Delftu v Nizozemsku a na Fakultě architektury ČVUT v Praze. Pracoval v architektonické kanceláři Atelier 6 a během pobytu v Nizozemsku v renomované kanceláři Jeanne Dekkers architektur.

V roce 2008 založil společně s architektem Jánem Stempelem studio stempel & tesar architekti.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Pěkné bydlení.

Autor:

Nejčtenější

Bungalov většinou nemá v české krajině co dělat. Důvodů je několik

Pokud už chcete mít přízemní dům, může mít mnohem nápaditější formu než...

I když se dnes bungalovy těší velké oblibě, osobně tyto domy, rozlehlé placky s nízkou střechou staženou až na uši,...

V jižních Čechách si postavili příjemný moderní dům, který dobře slouží

Na masivní trámové stupnice logicky navazují i další dřevěné designové prvky...

Nízké účty za provoz, vynikající kvalita vzduchu, příjemná akustika a tepelná pohoda, to jsou benefity domu, který...

Postavili si skvělou dřevostavbu s jezírkem. Topí elektrickými fóliemi

Koupací jezírko plánují dokončit letos. Je dostatečně velké a doplněné...

Občas je dobré nenechat se svést stereotypy. Na opačném konci pozemku (tedy ne u cesty jako sousedé) možná budete mít...

Ze starého bytu vytvořili skvělý interiér s příjemnou atmosférou

Také v kuchyni použili architekti „obnažené“ cihly. Industriální prvek sem...

Pro ateliér Seman architekti se stala hodně velkou výzvou proměna staršího bytu na moderní prostor s industriálními...

Prázdné domy lákají. Touha po levné senzaci může být pro urbex smrtelná

Pokud místo projde demolicí, fotky fanoušků urbexu obvykle zůstávají jedinou...

Znáte ten pocit, když začne pracovat adrenalin? Tepny přepravují okysličenou krev rychleji, oči i uši pracují na...

Další z rubriky

Oceněný bytový dům vsadil na funkcionalismus i fotovoltaiku

Bytový dům Barvy je situován na jižní stranu. Brno Lesná představuje již od 60....

Už od roku 2010 se každoročně pořádá soutěž Realitní projekt roku. Udělují se tři hlavní ocenění, Cena architektů, Cena...

Postavili si skvělou dřevostavbu s jezírkem. Topí elektrickými fóliemi

Koupací jezírko plánují dokončit letos. Je dostatečně velké a doplněné...

Občas je dobré nenechat se svést stereotypy. Na opačném konci pozemku (tedy ne u cesty jako sousedé) možná budete mít...

Nadšený sběratel vytvořil v Las Vegas něco mezi muzeem a smetištěm

Fasáda nemovitostí je ve stylu mayských pyramid Yucatánu.

Bývalý neurochirurg a viceguvernér Nevady doktor Lonnie Hammargren vytvořil už v roce 1969 v centru Las Vegas Castillo...

Najdete na iDNES.cz