Dům, kde marně hledáte chodby. O to větší prostor má rodina k bydlení

  1:00aktualizováno  1:00
Když se klient a architekt shodnou na podobě domu a navíc je oba osloví vybraný pozemek, máte jistotu, že výsledná stavba i zahrada v sobě spojí to nejlepší. Dům nedaleko Prahy je toho nejlepším důkazem.

Dům tvoří jednopodlažní zděná stavba se šikmou střechou. | foto: Jan Vrabec, www.profifotograf.cz

„Když nás klienti oslovili, měli již koupený pozemek v malé obci východně od Prahy. Již několik let v ní žili a věděli, že jim poskytne přesně to, co chtějí: rychlé spojení s Prahou příměstským vlakem, klid a dostatek zeleně. Do pozemku jsme se, stejně jako oni, ihned zamilovali,“ popisuje začátek spolupráce s klientem Michal Kunc.

Do interiéru byly zvoleny jemné tóny bílé, krémové, šedé a jako jemnou linkou,...

Do interiéru byly zvoleny jemné tóny bílé, krémové a šedé.

V původní zástavbě drobných domků za hradbou vzrostlých stromů byl malý rovný pozemek uprostřed s velikým tisem doslova malým zjevením. „Věděli jsme, že chceme zahradu maximálně zachovat a nepokácet ani jeden strom. Dokonce i onen tis se podařilo během stavby deponovat na jiném místě pozemku a nyní je součástí přední části zahrady,“ doplňuje Michal Kunc.

Jak splnit všechna přání

Čtyřčlenná rodina si přála nechat od architektů navrhnout dům, který by dokázal udržet všechny členy pohromadě. Nechtěli, aby děti byly v jedné části domu, rodiče v druhé. Vzhledem k tomu, že v obci byly přísné regulativy zastavěnosti pozemku, rozhodli se architekti ze studia Atelier Kunc pro malý experiment.

Středem dispozice je tak obývací pokoj, ze kterého lze vstoupit na dvě strany zahrady, a to jak na přední, tak do zadní části čistě soukromé. Okolo něho se jako do prstenu řadí jednotlivé místnosti. Je jistě zajímavé, že díky tomuto neobvyklému uspořádání vznikla dispozice, ve které není žádná chodba. Žádné hluché místo. „Nabídli jsme rodině maximální možné využité zastavěnosti pozemku a rodinu semkli okolo ́srdce ́ domu,“ vysvětluje Michal Kunc.

Fotogalerie

Dům představuje jednopodlažní zděná stavba, kombinovaná s monolitickým stropem. Vlastní střecha stavby byla velmi důležitá již při návrhu, protože územní plán obce vyžadoval šikmou střechu.

Proto vznikla střecha, která má dva pomyslné vrcholy a jejíž tvarování ovlivnilo i fasády domu. V kombinaci s různými výškami oken, rytmickým střídáním bílé a dřevěné plochy vznikly fasády domu, které jsou každá originálem.

Dominantu pak tvoří okno velkého dětského pokoje otočeného do zahrady, kde je vystoupání střechy využito i v interiéru, jde o jediný převýšený pokoj v domě.

„Protože domy navrhujeme vždy jako jeden celek, tedy z interiéru ven, byl součástí naší práce i návrh interiéru domu. Byly zvoleny jemné tóny bílé, krémové, šedé a jako jemnou linkou, která vše uzavírá, byla vybrána černá, která najdete v detailech interiéru, na světlech, polštářích, prostírání a podobně,“ popisuje architekt Kunc.

Do interiéru byly zvoleny jemné tóny bílé, krémové, šedé a jako jemnou linkou,...

Do interiéru byly zvoleny jemné tóny bílé, krémové, šedé a jako jemnou linkou, která vše uzavírá, byla vybrána černá, kterou najdete v detailech interiéru.

Technické informace

Obytná plocha: 156 m2 (bez teras)

Zastavěná plocha: 195 m2 (včetně teras a stávajícího objektu garáže)

Plocha pozemku: 998 m2

Autor: MgA. Michal Kunc / www.atelierkunc.com , Ing. arch. Alžběta Vrabcová /www.dmaearchitects.com

Dokončení: 09/2015

Autor projektu

MgA. Michal Kunc (1971)

Autorizovaný architekt, vystudoval Vysokou školu umělecko-průmyslovou v Praze. V roce 1999 založil společnost Atelier Kunc Architects, s.r.o., který se zabývá komplexním řešením komerčních i soukromých staveb a rodinných domů. V roce 2004 získal za Club restaurant Stromovka cenu Grand Prix za nejlepší interiér roku v ČR.

Autoři:

Nejčtenější

Na předražený nájem neměli. Levný rodinný dům si postavili za dva měsíce

Novostavba stojí na okraji ekvádorského hlavního města Quito.

Ekvádorská tříčlenná rodina každý měsíc finančně krvácela. Manželé zaplatili přemrštěný nájem v hlavním městě Quito a...

Pro sebe a manželku postavil dům. Na focení si přizval svůdné krásky

Elegantní řadovou novostavbu si postavil pro sebe a svou manželku brazilský...

Elegantní řadovou novostavbu si postavil pro sebe a svou manželku brazilský architekt Carlos Café v hlavním městě...

Rodinný dům se obejde bez klimatizace. Před vedrem jej chrání žaluzie

Hliníková pergola zastiňuje a chrání prostornou terasu, u oken byly využity...

Rodinný dům podle vlastních představ je splněním snu čtyřčlenné rodiny v malebné vesničce na Valašsku. Rodina dříve...

Deset let šetrných budov v Česku: podívejte se na ty nejlepší

2015 - LIKO-Noe: projekt ve Slavkově je ukázkou kancelářské budovy budoucnosti....

Před deseti lety byla otevřena centrála ČSOB v Radlicích, první certifikovaná šetrná budova. Ve stejném roce vznikla z...

Rodina s dětmi utíká před horkem do domu na pláži. Má fasádu z cedru

Střecha domu připomíná tvarem surfovací prkno.

Uběhlo sedm let, co severovýchod Spojených států ochromila tropická bouře Sandy a zpustošila rozsáhlé oblasti včetně...

Další z rubriky

I mezi hrady byly šunty. Stavbyvedoucí ručil za práci vlastním životem

Hrad Zbořený Kostelec u Týnce nad Sázavou se na konci husitských válek dostal...

Jak se stavěly hrady ve středověku? Když o tom vypráví historik František Záruba, máte skoro pocit, že musel být u...

Rodinný dům se obejde bez klimatizace. Před vedrem jej chrání žaluzie

Hliníková pergola zastiňuje a chrání prostornou terasu, u oken byly využity...

Rodinný dům podle vlastních představ je splněním snu čtyřčlenné rodiny v malebné vesničce na Valašsku. Rodina dříve...

První garáže vznikaly ze stodol a stájí, zvířecí odér majitelům vadil

Ze stodol vznikaly garáže velmi často. Občas tak majitelé objevili i unikáty,...

Kdo si staví nový rodinný dům, ten se bez garáže, nebo alespoň garážového stání, neobejde. Garáže se sice objevily už...

Najdete na iDNES.cz