Čtvrtek 9. července 2020, svátek má Drahoslava
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Čtvrtek 9. července 2020 Drahoslava

Chtěli bydlet ve staré stodole, nakonec museli postavit její repliku

aktualizováno 
Moderní, nebo přestavěný venkovský dům? Je to půl na půl. Ondřej žije s rodinou v replice hospodářského stavení z roku 1932. Navrhl ji architekt a přidal pár prvků, které stavbu usadily do jednadvacátého století.

Průjezd s vraty nahrazuje prosklení v hliníkových rámech. Architekt na fasádě odlišil klasické (s trojdělením) a nové čtvercové okno. Sokl je obložený pískovcem a rámovaný pásem režných cihel. | foto: Tomáš Dittrich

Využít stodolu pro bydlení byl skvělý nápad. Zajásali nad ním majitelé i architekt. Na první pohled vypadala totiž velmi „poctivě“. Při přípravě projektu se ovšem ukázalo, že nadšení bylo předčasné.

Architekt nazval schodiště srdcem domu. Atypickou konstrukci vyrobili truhláři...

Architekt nazval schodiště srdcem domu. Atypickou konstrukci vyrobili truhláři a slouží i jako úložný prostor.

Devadesát let starý dům neměl pořádné základy a krov by zatížení novou střechou nezvládl. Betonové tašky, které se měly znovu použít, se rozpadaly při pouhém dotyku. Ze sklepa stoupala vlhkost do podlah a stěn.

Přesto se majitelům představa splnila a ve stodole dneska bydlí, respektive v replice té původní. A Ondřej popisuje: „Nejdřív jsme chtěli v Praze pořídit větší byt. Jenomže co se nám zdálo zajímavé, bylo před pár lety už extrémně drahé. Začali jsme uvažovat o koupi domu za Prahou. A opět stejná písnička, co bylo pěkné… Soustředili jsme se na pozemek, že budeme stavět, ideálně v místě s dobrou vybaveností a daleko od hluku dálnice“.

Manželé měli od začátku dost nápadů, jak dům zařídit, a k tomu procházeli spoustou knih a katalogů. Jak přibývaly zápisky a poznámky, začalo jim být jasné, že s nápadem na hotový ani typový dům neuspějí. Na realitním webu sehnali parcelu i se starým domem v obci vzdálené třicet pět kilometrů od Prahy.

Doma DNES

„Měli jsme štěstí, pozemek je kousek od náměstí a ve starší zástavbě. Pokud chcete pohodlný domov s přidanou hodnotou, bez architekta se neobejdete. Několik jsme jich vytipovali, ale dali jsme na doporučení. Osobní zkušenost je i v době internetu stále důležitá,“ dodávají manželé.

Zlatou střední

Když se ukázalo, že stavení je v hodně špatném stavu, došlo na zásadní diskusi, která projekt posunula. Architekt Jan Mackovič a spoluautor návrhu Martin Mihaly z ateliéru „mackovič architecture“ nabídli majitelům tři varianty řešení.

Buď zachovat původní a provlhlé zdivo na nevyhovujících základech, vyměnit krov a dostavět zbytek, nebo postavit věrnou kopii původní stodoly a dodržet plánovaný kontrast starého s novým. Ve hře byla ještě třetí možnost nabízející návrat do bodu nula, postavit tu úplně nový dům bez limitů.

Manželé zvolili prostřední cestu a rozhodli se pro kopii s moderním interiérem, což komentují: „Už na druhé schůzce jsme dostali od architektů návrhy řešení interiéru. Jednoznačně u nás vyhrál nejodvážnější z nich se světlíky a mostem mezi horními ložnicemi. Částečně nás ovlivnil předchozí byt, loft se čtyři metry vysokým oknem. Otevření do krovu a vytvoření volného prostoru šly pak ruku v ruce.“

Vnitřek architekt otevřel až do špičky stavby. K nasvícení prostoru použil tři...

Vnitřek architekt otevřel až do špičky stavby. K nasvícení prostoru použil tři průběžné světlíky. Místnosti spojuje „přemostění“.

Celkem tři průhledy až do střechy nasvěcují vložené patro: světlíky vedou z předsíně, jídelny a obývacího pokoje. Dům má obytné přízemí s kuchyní a jídelnou, v patře jsou ložnice rodičů, šatna, společná koupelna a dva dětské pokoje.

Co se vešlo do schránky

Výstavba domu včetně atypických řešení na míru trvala dva roky. Řešení vyšlo z přání rodiny zachovat ráz místa a kopíruje hmotu původního objektu včetně tvaru střechy. Atmosféru předlohy vystihuje i střídmě zařízený interiér s převládajícím dřevem.

Původní stodola se skládala ze tří částí viditelně propsaných i na fasádě. Hospodáři kdysi stačila jako zázemí jedna uzavřená místnost. Prostor na ukládání sena nad ní byl otevřený do krovu a připomínal velkou schránku.

„V této části byla klasická venkovská okna s trojdělením. Na fasádě jsme jejich tvar ponechali, stejně zůstal na svém místě bývalý průjezd, nově prosklená hliníková fasáda z obou stran. Třetí část domu bývala bez oken. Zvolili jsme znova kontrast. Okna tu dnes jsou a vycházejí z potřeb současné dispozice. Jsou čtvercová a záměrně zvýrazněná plechovým lemováním, což dům řadí k současné architektuře,“ vysvětluje architekt Jan Mackovič.

K obložení soklu použil těrchovský pískovec, který se také nejvíc přiblížil původnímu řešení. Rámuje jej pás režných cihel, jako to bývalo i dřív.

Na jídelním stole majitelé nešetřili: pořídili masivní a rozkládací, aby se k...

Na jídelním stole majitelé nešetřili: pořídili masivní a rozkládací, aby se k němu vešla rodina i návštěvy.

Socha, srdce a pec

„Investoři měli nadstandardní přehled o designu, byli připravení, nebáli se atypických věcí. Mám radost, že se nechali přesvědčit (i přes obtíže s dodavateli) k obkladu stěn vloženého patra dřevěnými deskami s javorovou dýhou, což bylo pro výsledek zásadní. Stejně důležitým detailem navazujícím na originál jsou štíhlé přesahy střechy,“ komentuje architekt.

A Ondřej pokračuje: „Rádi se s manželkou inspirujeme na výstavách jako například Designblok, čteme, zajímáme se o dějiny umění... Využili jsme proto možnost podílet se na přípravě interiéru, tvůrčím způsobem konzultovat například o volbě materiálů. Chtěli jsme hodně dřeva, kombinaci skla a kamene, klasické materiály, které na venkov historicky patřily. Nechtěl jsem bílé zdi, manželka měla zase představu, jak by měly vypadat koupelna a kuchyň.“

Kuchyň bez horních skříněk a úchytek, jen hladké a snadno udržovatelné plochy,...

Kuchyň bez horních skříněk a úchytek, jen hladké a snadno udržovatelné plochy, linku vyrobili truhláři, na podlaze je kamenná dlažba.

V přízemí na pozadí světlých materiálů vystupuje černá kostka. Do barevně odlišeného servisního „black boxu“ natřeného omyvatelnou malbou se vešly sklad, technická místnost a toaleta.

Na box navazuje moderní verze tradiční pece, kterou postavilo Kamnářství Tomáš Jíra z Hrusic. S myšlenkou mít možnost „válet se doma za pecí“ přišli sami majitelé. Nová dispozice domu vznikla vložením dřevěného „sošného“ patra nasazeného na centrální schodiště do pomyslné schránky z cihel.

Konstrukce je opláštěná dřevěnými deskami ve velkém formátu, architekt vybral firmu Interiéry Tesař TTK. Srdcem domu zůstává schodiště, které uprostřed dotváří vloženou „sochu“.

„Poměrně komplikovanou konstrukci vyrobili v Truhlářství Andrle a rodině slouží nejen jako komunikace. Plní funkci úložného místa: šatní skříně, prostorných zásuvek, současně stěny oddělující předsíň či knihovnu směrem k obývacímu pokoji,“ popisuje architekt.

A manželé uzavírají: „Bydlíme tu druhým rokem, všechno je podle našich představ, nic nechybí: velká knihovna, minimalistická kuchyň, dokonce ani shoz na prádlo. Kvalitu domu prověřila dvakrát letní vedra i první zima. Obstál na výbornou.“

Autor:
  • Nejčtenější

Kamarádi z Prahy si na Šumavě postavili dvojdomek. Byla to skvělá volba

Od dětství milují Šumavu, kde si pořídili víkendový byt. Pracovní povinnosti držely ale celou rodinu v Praze. Roky...

Zpěvačka Brzobohatá bydlí v Hodkovičkách, pětičlenná rodina je tam spokojená

Zpěvačka Kateřina Brzobohatá (38), jež se na hudební scéně prosadila coby členka dívčí kapely Holki, se před čtyřmi...

Zpěvák Drahokoupil objevil pražský ideál. S Miss Earth žije svůj sen

Přesně na Silvestra převzal zpěvák Vojtěch Drahokoupil spolu s přítelkyní Kristýnou Kubíčkovou, Českou Miss Earth 2016,...

Vytvořila si byt, kde svítí slunce, i když je venku zataženo

Byt Moniky je v nenápadném činžovním libereckém domě z konce třicátých let. Při zařizování vsadila matka tří dětí nejen...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Koronavirus přinese kancelářskou revoluci. Půjde o hygienu i lidskost

Nikdo s něčím takovým nepočítal, nikdo nebyl připravený. Jenže teď se musí k situaci nějak postavit všichni. Systém...

Největší slabiny ojetých dodávek. Přinášíme přehled nejporuchovějších vozů

Premium Dodávky byly stvořeny pro práci. Najedou mnohem více kilometrů než osobní auta, a to v náročných podmínkách. Ne všechna...

Schizofrenní žena, nechtěná emigrace. Zachránila ho Nemocnice na kraji města

Premium Kde je hranice skutečné lásky? Kdy končí vztah a začíná tyranie? Ladislav Chudík na tyto otázky dlouhé roky marně...

VELKÝ TEST ZOO: přehled cen, zvířat i atrakcí. Přijeďte, pomůžete!

Premium Mají otevřeno 365 dní v roce, ať praží slunce, nebo se žení čerti. Na několik týdnů je zavřel až koronavirus. Chcete...

  • Další z rubriky

Bohatství není číslo. Může to být i místo, kde se dobře žije

Advertorial Možná z Prahy pocházíte, možná jste se do hlavního města přistěhovali a už vás přijalo za své. Jeho historická krása,...

Jaké si vyberete obklady a dlažbu? Zkuste kombinaci kamene a mozaiky

Češi se v době koronaviru vrhli na zahradničení, ale chopili se i malířských válečků a ti nejšikovnější se pustili...

Když se dům navrhne navzdory úřadům i sousedům, může dopadnout dobře

Tři domy, každý jiný, a kreativní architekti, kteří neradi ustupují ze svých (i klientových) snů. A jak říkají: „Není...

Čím dražší dům, tím lépe se prodává. Bez ohledu na koronavirus

Navzdory pandemii covid-19 boháči nakupují a prodávají ceněné pozemky napříč Los Angeles County bez problémů. Podle...

Najdete na iDNES.cz