Luxusní vila respektuje okolní přírodu a doslova hýčká své majitele

  1:00aktualizováno  1:00
Na pozemku na okraji severoitalského města Sondrio, pod svahy vinařského regionu Valtellina a kousek od švýcarských hranic, spolu dokonale souzní příroda, architektura i umění.

Při večerním osvětlení je nejlépe patrné maximální otevření společenské části domu do zahrady. Umožňují to skleněné tabule o šířce více než čtyři metry. | foto: Andrea Martiradonna

Parcela o rozloze přes čtyři tisíce metrů čtverečných leží v areálu továrny na výrobu elektrických zařízení a byla součástí většího pozemku, který slouží jako prostor pro relaxaci zaměstnanců po práci.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Můj dům.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Můj dům.

Nový majitel se rozhodl využít její hlavní potenciál, nádherný výhled na hory, ke komfortnímu rodinnému bydlení. Ve prospěch tohoto záměru hovořila i jižní orientace a klidné místo v zóně nenarušené veřejnou dopravou.

Celý projekt domu je postaven na vazbě domu k místu a jeho okolí. Architekt Duilio Damilano majitele přesvědčil, aby upustili od původního plánu postavit zde vícepodlažní vilu.

Navrhl koncept rozlehlé přízemní budovy, kde všechny obytné místnosti (a dokonce i některé koupelny) mají přímý výstup na zahradu a výhled prosklenými stěnami na nádherná horská panoramata obklopující město.

Otevřený dům

Odborníci praví, že architektura má mnoho společných principů s hudbou, rytmus, gradaci, harmonii… Již první pohled na dům zvenčí naznačuje, že vodní plocha, kameny, zeleň a architektura zde tvoří partituru společného koncertu, v němž zaznívá šumění lesů, vody i čerstvého horského vánku.

Fotogalerie

Dům je umístěn v severní části pozemku, v blízkosti vstupu a vjezdu z ulice. Tvoří jej dvě části, které navzájem odděluje i propojuje velké kryté patio, průchozí do zadní, soukromé části zahrady.

V návaznosti na vstup na parcelu stojí velká garáž pro čtyři automobily a apartmán pro hosty se samostatným vchodem.

Vlastní obytný dům je uspořádán na půdorysu nepravidelného písmene L a rovněž rozdělen na dvě části: společenskou (v obvyklém složení vstupní hala, kuchyň, jídelna a sezení) a privátní s knihovnou, třemi ložnicemi, několika koupelnami, šatnami a dalším bohatým zázemím.

Zatímco společná obývací část je akcentována na krytou jižní terasu a vodní plochu před domem, ložnice mají okna orientovaná jiným směrem, aby bylo zachováno maximální soukromí.

Kde méně znamená více

Společný obytný prostor je orientován na terasu s mělkým bazénkem vysypaným...

Společný obytný prostor je orientován na terasu s mělkým bazénkem vysypaným oblázky. Neslouží ke koupání, ale za teplého počasí osvěžuje klima.

Architekt Duilio Damilano, pocházející z rodiny architektů a sochařů, se zabývá vztahem mezi architekturou a výtvarným uměním, vazbou mezi tvary a materiály stavebních prvků a předmětů. Mistrovsky využívá schopnost materiálů propouštět a odrážet světlo.

Estetika domu vychází ze spojení strohé pravoúhlé železobetonové konstrukce s přirozenými strukturami přírodních materiálů, především kamene a dřeva.

Do všech stran otevřený, transparentní interiér je vybaven jednoduše a minimalisticky, aby vynikla okolní krajina a několik zajímavých solitérů, jako je například kamenný jídelní stůl, zajímavá svítidla nebo drátěné křeslo na terase, vesměs díla renomovaných designérů.

Obývací pokoj i jídelna jsou příčně transparentní, prosklené plochy se...

Kuchyň je vybavena kompaktní linkou s hladkými bílými povrchy, která krásně kontrastuje s masivním dřevěným stolem..

Technické údaje

Zastavěná plocha: 750 m2

Plocha pozemku: 4 150 m2

Konstrukce: železobetonová základová deska tl. 30, 40 a 60 cm, železobetonové nosné sloupy a stěny, železobetonový strop, větraná střecha s izolací z polystyrenu, obvodové stěny sendvičové (keram. tvárnice 120 mm, minerální izolace Rockwool 80 mm, keram. tvárnice 200 mm), fasáda – hladké omítky, obklad přírodním kamenem, v interiéru sádrokartonové příčky a stropní podhledy s tepelnou izolací (systém Knauf)

Výplně otvorů: prosklené plochy s izol. trojskly v hliníkových rámech (systém Schüco) – pevně zasklené, otevíravé a posuvné, předokenní screenové rolety a pevné slunolamy, dveře lakované bezfalcové a skleněné posuvné

Vytápění a technologie: tepelné čerpadlo systém země/voda, podlahové vytápění a chlazení, solární panely 6 kW/h, systém inteligentního řízení domácnosti, mechanická ventilace s odvlhčením (Zehnder)

Pod svahy vinařského regionu Valtellina a kousek od švýcarských hranic navrhl...

Pod svahy vinařského regionu Valtellina a kousek od švýcarských hranic navrhl architekt Duilio Damilano přízemní luxusní vilu.

Autor

Arch. Duilio Damilano (*1961)

Vystudoval architekturu na univerzitě v Turíně, v r. 1990 si otevřel vlastní ateliér Damilano Studio Architects. Zabývá se navrhováním bytových, občanských a komerčních staveb, návrhy interiérů, experimentováním a výzkumem materiálů. V navrhování zohledňuje vztah mezi architekturou, místní kulturou, přírodou a urbanistickými aspekty. V roce 2013 byly práce studia v užším výběru na udělení prestižní mezinárodní ceny Miese van der Rohe.

Spolupráce: Arch. Enrico Massimino, arch. Emanuele Meinero

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Můj dům.

Autor:

Nejčtenější

Na Šumavě si postavili promyšlený srub. I po letech jsou z něho nadšení

Srub v šumavské krajině nedoznal během uplynulých let výraznějších změn.

Architekt Zdeněk Šimoník navrhl před lety srub s klempířskými prvky a kovovým obložením. To vše příhodně kontrastuje s...

Starou chalupu opravili a postupně citlivě zařídili dobovým nábytkem

Interiér chalupy majitelé postupně zaplnili původním venkovským nábytkem.

Více než stoletá chalupa po kováři v podhůří Ďumbierských Tater měla štěstí, že ji koupila Natálie s rodinou. Nelekli...

Ze skromného řadového domu se vylouplo perfektně promyšlené bydlení

Řadovka leží v samém srdci Londýna a je obklopená historickými budovami.

Šťastný nový majitel malé řadovky nedaleko londýnského nádraží King’s Cross se rozhodl pro její kompletní rekonstrukci....

Luxusní byt v 28. patře má vlastní zahrádku a nádherný výhled na město

Starorůžová barva je stejně jako vzor Herringbone volbou vytříbeného vkusu a...

Dokonalá harmonie tvarů a barev z rukopisu talentované ukrajinské architektky Olhy Wood dokazuje, jak moc může být...

Zachraňuje dědovu zdivočelou zahradu. Na plot plný děr nejsou peníze

Zahrada po dědečkovi v Nových Hradech potřebuje nový plot.

Anna zdědila po prarodičích zahrádku v Nových Hradech. Pokračuje v dědových stopách a snaží se pozemek zvelebovat....

Další z rubriky

Pořídili si dřevostavbu zateplenou polystyrenem. A jsou nadšeni

Dřevostavba s tepelněizolačními panely z expandovaného polystyrénu zaručila...

Na začátku bylo rozhodnutí mladé rodiny postavit dům podle vlastních představ a vejít se do rozpočtu. Sen o ideálním...

První garáže vznikaly ze stodol a stájí, zvířecí odér majitelům vadil

Ze stodol vznikaly garáže velmi často. Občas tak majitelé objevili i unikáty,...

Kdo si staví nový rodinný dům, ten se bez garáže, nebo alespoň garážového stání, neobejde. Garáže se sice objevily už...

Ze zdevastovaného domu vznikl moderní, který ctí styl a barevný soulad

Citlivé plánování rozměrů, členění a umístění otvorů v rámci fasády umožnilo...

Neobvyklý přístup přivedl architektku a klientku v jedné osobě Eriku Werresovou k holistickému pojetí renovace rodinné...

Najdete na iDNES.cz