Čtvrtek 6. srpna 2020, svátek má Oldřiška
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Čtvrtek 6. srpna 2020 Oldřiška

Z chalupy vznikl penzion, pak zotavovna. Dnes tu stojí luxusní hotel

aktualizováno 
Nový hotel Hradec se v Peci pod Sněžkou neobjevil „jen tak“. Historie místa sahá až do roku 1897, kdy zde Johann Buchberger se svou ženou Klarou připravil ve své chalupě jako první v městečku pokoje pro hosty. Penzion časem rozšířili a stali se inspirací i pro ostatní.

Vizualizace: na pozemku č. 137 kdysi stávala chalupa Johanna Buchbergera, od července 2020 se zde otevírá čtyřhvězdičkový hotel Hradec. | foto: Archiv studia Mimolimit

Na pozemku č. 137, kde vlastně začala s penzionem Buchberger novodobá historie Pece pod Sněžkou, vznikl v roce 1929 podle plánů projektanta Franze Frimmela a z iniciativy místního podnikatele Josefa Berauera a Měšťanského pivovaru z Hradce Králové hotel Sport. Čtyřpodlažní zděná stavba později dostala jméno Hradec.

Centru Pece pod Sněžkou se po staletí říká Bukové údolí (německy Buchtal). Dnes...

Centrum Pece pod Sněžkou se po staletí říká Bukové údolí (německy Buchtal). Dnes tu stojí hotel Hradec.

Majitelé se zde střídali, hotel neunikl ani německému znárodnění (v Sudetech věc obvyklá), po roce 1948 přišlo další, tentokrát „socialistické“, a tak se hotel stal na 40 let zotavovnou ROH.

Současní majitelé ji koupili v hodně zdevastovaném stavu. Místo dnes běžné cesty pro rychlý zisk, tedy výstavby apartmánů pro movitou klientelu, se rozhodli vystavit hotel, který by navázal na dlouhou historii svých předchůdců. Ovšem ve zcela moderním pojetí, i proto se obrátili na architektku Báru Škorpilovou ze studia Mimolimit.

„Rozhodli jsme se vrátit do Pece styl a šarm, který byl typický pro období první republiky,“ popisuje Tomáš Otruba, společně s manželkou Martinou většinový akcionář a hlavní investor projektu. Je lokálním patriotem, který v Peci žije už deset let. A stejně jako Johann a Klara tu chtějí zůstat.

Stavba ve svahu

Architektka Škorpilová navrhla betonový skelet, citlivě zasazený do svažitého terénu i přírody. Jako hlavní pohledové materiály zvolila sklo, slivenecký mramor a dřevo modřínu, upravené pro vyšší odolnost plamenem. Dominantní prvek stavby tak představují plochy pokryté přírodním kamenem, který je v exteriérech štípaný a v interiéru leštěný.

K zajímavým architektonickým prvkům patří i schodiště v obou věžích hotelu, oboustranně stupňovité vytvářející dojem, že visí v prostoru. Ve věžích jsou k dispozici samozřejmě i výtahy.

Jen moderní a zajímavý vzhled však nestačí, hotel má i unikátní zdroje energií. Přímo pod ním je totiž 20 hlubokých vrtů pro odebírání přirozeného tepla ze země. Další úspory představuje rekuperace, kdy se zejména odebírá odpadní teplo z náročného provozu kuchyně. Jako doplňkový zdroj tepla byl zvolený plyn. I proto už během výstavby získal hotel významné ekologické ocenění od ministerstva pro místní rozvoj za „moderní a energeticky soběstačnou budovu“.

Není nutné jezdit do Alp

Johann Buchberger, jehož předkové přišli do Bukového údolí (německy Buchtalu), jak se centru Pece říká už celá století, po roce 1566 pravděpodobně z údolí Inn v Tyrolsku. Asi by se divil, jak je nový čtyřhvězdičkový hotel srovnatelný se špičkovými hotely v Alpách.

Vedle pokojů nabídne i wellness centrum či čtyři konferenční místnosti, podzemní garážová stání a samozřejmě úschovnu lyží i kol. A pozor, architektka Škorpilová pamatovala i na dostatečnou výšku vjezdu do garáží, ta postačí i pro vyšší SUV s boxem na lyže na střeše, což nebývá až tak úplně zvykem.

Wellness může využívat také veřejnost, najde zde finskou saunu, biosaunu, ochlazovací bazén, velkou vířivou vanu i Kneippův chodníček či odpočinkovou zónu s vyhřívanými lehátky. Apartmá s plochou 115 m2 má pro své hosty i vlastní vířivku na střešní terase.

Restaurant Meet & Meat, kde bude kralovat šéfkuchař Petr Šmrha s praxí v...

Restaurant Meet & Meat, kde bude kralovat šéfkuchař Petr Šmrha s praxí v michelinovských restauracích, je typickou ukázkou tvorby Báry Škorpilové. Ta klade důraz na detail a řemeslné zpracování.

Naopak pro všechny návštěvníky horského střediska je určený obchod se sportovním oblečením a módou, do kterého se vchází přímo z hlavní ulice.

Restaurace potěší i tím, že klade důraz na lokální původ surovin: hlavním dodavatelem tak bude statek Annovice na Jindřichohradecku, odkud budou do hotelu proudit čerstvé ryby, drůbeží a jehněčí maso, ale i stařené hovězí. Vedle mezinárodní kuchyně tu na jídelničku nebudou chybět ani typická krkonošská jídla, jako je třeba kulajda s pošírovaným vejcem a houbami.

Autor:
  • Nejčtenější

Ve stodole si postavili patrovou chatu. Na myši a pavouky si už zvykli

Stará stodola na Kokořínsku má nové využití. Díky své majitelce a šikovnému architektovi se proměnila v rekreační...

Mlýn jako z pohádky. Do rekonstrukce se majitelka pustila až v důchodu

Kdo se bojí, nesmí do lesa ani do mlýna na samotě. Paní Pavla měla odvahy dost, když se nedávno pustila do záchrany a...

Starý mládenec si pořídil byt, kde se nechává vším doslova hýčkat

Bydlení starého mládence může i příjemně překvapit. Důkazem je apartmán Ocean View v Kapském městě. Za impozantní...

Pancho žije na Smíchově. Rodina je na 200 metrech čtverečních spokojená

Velký půdní byt na pražském Smíchově obývá autorka a ilustrátorka dětských knih Lucie Seifertová spolu se svým...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Moderní dům získal s novým majitelem nádhernou zahradu i bazén

Zatímco někteří lidé se jen těžko odhodlávají k výměně pohovky nebo nové výmalbě, jiní dokážou proměnit každé dva roky...

Tajemství zlatých adres. Pražská vila za půl miliardy je na prodej

Premium Mohutná, ale v rámci okolní zástavby celkem nenápadná cihlová stavba v srdci diplomatické čtvrti pražské Bubenče je...

Kůže je zrcadlem vnitřních chorob, říká lékař. Jaké nemoci může ukázat?

Premium Vyrážka s pupínky, puchýřky i problémová pigmentová znaménka dokážou pěkně znepříjemnit život, ale mohou být také...

Jak se dělá byznys za miliardy. Agent Paska o přestupu Součka i dalších

Premium Jak se zrodil rekordní přestup záložníka Součka do Anglie? Kam asi tak půjde střelec Schick? Co očekává od zázračného...

  • Další z rubriky

Dva prádelní koše povolení. Sýpka v Brně se změnila na unikátní bydlení

Premium Zatímco některé nové projekty mají řadu odpůrců, rekonstrukcím starých staveb se v Česku daří. A hodně. To platí i o...

Vlastní studna bývá k nezaplacení. Návratnost investice je rychlá

Mít vlastní zdroj vody, ať už pitné, nebo užitkové, to byla, je a bude velká výhoda. Vlastní studna nabízí mnoho...

Koronavirus stavby příliš nezbrzdil, nové však zpomalí skluz úřadů

Stavebnictví bylo koronavirem postiženo poměrně málo. Za karantény stavební práce většinou pokračovaly stejně jako před...

Čím dražší dům, tím lépe se prodává. Bez ohledu na koronavirus

Navzdory pandemii covid-19 boháči nakupují a prodávají ceněné pozemky napříč Los Angeles County bez problémů. Podle...

Škoda dostane šéfa s úkolem zabránit, aby značka dotírala na VW a Audi

„Není nám k ničemu, když se Škoda vyvíjí ke třetí prémiové značce v rámci koncernu,“ prohlásil v rozhovoru publikovaném...

Díky, že létáte se SpaceX. Loď Crew Dragon úspěšně dopadla do moře

Američtí astronauti Robert Behnken a Douglas Hurley úspěšně absolvovali nedělní návrat z Mezinárodní vesmírné stanice...

Zemřela manželka Jiřího Krampola, měla dlouhodobé zdravotní problémy

Ve věku 59 let zemřela Hana Krampolová, manželka herce Jiřího Krampola. Dlouhodobě se potýkala se zdravotními problémy.

Pokutu za přespání v karavanu dohnal Němec až k soudu

Nocování na parkovišti v obytném autě se v Německu může dosti prodražit. Své si zažil jeden turista s karavanem, který...

Nové zuby mám z Turecka. Zákrok byl psychicky náročný, říká pornoherečka

Česká pornoherečka Daisy Lee si zaletěla do Turecka pro nové zuby. Zákrok, který podstoupila na tamější klinice, ji prý...