Středa 8. července 2020, svátek má Nora
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Středa 8. července 2020 Nora

Z chalupy vznikl penzion, pak zotavovna. Dnes tu stojí luxusní hotel

aktualizováno 
Nový hotel Hradec se v Peci pod Sněžkou neobjevil „jen tak“. Historie místa sahá až do roku 1897, kdy zde Johann Buchberger se svou ženou Klarou připravil ve své chalupě jako první v městečku pokoje pro hosty. Penzion časem rozšířili a stali se inspirací i pro ostatní.

Vizualizace: na pozemku č. 137 kdysi stávala chalupa Johanna Buchbergera, od července 2020 se zde otevírá čtyřhvězdičkový hotel Hradec. | foto: Archiv studia Mimolimit

Na pozemku č. 137, kde vlastně začala s penzionem Buchberger novodobá historie Pece pod Sněžkou, vznikl v roce 1929 podle plánů projektanta Franze Frimmela a z iniciativy místního podnikatele Josefa Berauera a Měšťanského pivovaru z Hradce Králové hotel Sport. Čtyřpodlažní zděná stavba později dostala jméno Hradec.

Centru Pece pod Sněžkou se po staletí říká Bukové údolí (německy Buchtal). Dnes...

Centrum Pece pod Sněžkou se po staletí říká Bukové údolí (německy Buchtal). Dnes tu stojí hotel Hradec.

Majitelé se zde střídali, hotel neunikl ani německému znárodnění (v Sudetech věc obvyklá), po roce 1948 přišlo další, tentokrát „socialistické“, a tak se hotel stal na 40 let zotavovnou ROH.

Současní majitelé ji koupili v hodně zdevastovaném stavu. Místo dnes běžné cesty pro rychlý zisk, tedy výstavby apartmánů pro movitou klientelu, se rozhodli vystavit hotel, který by navázal na dlouhou historii svých předchůdců. Ovšem ve zcela moderním pojetí, i proto se obrátili na architektku Báru Škorpilovou ze studia Mimolimit.

„Rozhodli jsme se vrátit do Pece styl a šarm, který byl typický pro období první republiky,“ popisuje Tomáš Otruba, společně s manželkou Martinou většinový akcionář a hlavní investor projektu. Je lokálním patriotem, který v Peci žije už deset let. A stejně jako Johann a Klara tu chtějí zůstat.

Stavba ve svahu

Architektka Škorpilová navrhla betonový skelet, citlivě zasazený do svažitého terénu i přírody. Jako hlavní pohledové materiály zvolila sklo, slivenecký mramor a dřevo modřínu, upravené pro vyšší odolnost plamenem. Dominantní prvek stavby tak představují plochy pokryté přírodním kamenem, který je v exteriérech štípaný a v interiéru leštěný.

K zajímavým architektonickým prvkům patří i schodiště v obou věžích hotelu, oboustranně stupňovité vytvářející dojem, že visí v prostoru. Ve věžích jsou k dispozici samozřejmě i výtahy.

Jen moderní a zajímavý vzhled však nestačí, hotel má i unikátní zdroje energií. Přímo pod ním je totiž 20 hlubokých vrtů pro odebírání přirozeného tepla ze země. Další úspory představuje rekuperace, kdy se zejména odebírá odpadní teplo z náročného provozu kuchyně. Jako doplňkový zdroj tepla byl zvolený plyn. I proto už během výstavby získal hotel významné ekologické ocenění od ministerstva pro místní rozvoj za „moderní a energeticky soběstačnou budovu“.

Není nutné jezdit do Alp

Johann Buchberger, jehož předkové přišli do Bukového údolí (německy Buchtalu), jak se centru Pece říká už celá století, po roce 1566 pravděpodobně z údolí Inn v Tyrolsku. Asi by se divil, jak je nový čtyřhvězdičkový hotel srovnatelný se špičkovými hotely v Alpách.

Vedle pokojů nabídne i wellness centrum či čtyři konferenční místnosti, podzemní garážová stání a samozřejmě úschovnu lyží i kol. A pozor, architektka Škorpilová pamatovala i na dostatečnou výšku vjezdu do garáží, ta postačí i pro vyšší SUV s boxem na lyže na střeše, což nebývá až tak úplně zvykem.

Wellness může využívat také veřejnost, najde zde finskou saunu, biosaunu, ochlazovací bazén, velkou vířivou vanu i Kneippův chodníček či odpočinkovou zónu s vyhřívanými lehátky. Apartmá s plochou 115 m2 má pro své hosty i vlastní vířivku na střešní terase.

Restaurant Meet & Meat, kde bude kralovat šéfkuchař Petr Šmrha s praxí v...

Restaurant Meet & Meat, kde bude kralovat šéfkuchař Petr Šmrha s praxí v michelinovských restauracích, je typickou ukázkou tvorby Báry Škorpilové. Ta klade důraz na detail a řemeslné zpracování.

Naopak pro všechny návštěvníky horského střediska je určený obchod se sportovním oblečením a módou, do kterého se vchází přímo z hlavní ulice.

Restaurace potěší i tím, že klade důraz na lokální původ surovin: hlavním dodavatelem tak bude statek Annovice na Jindřichohradecku, odkud budou do hotelu proudit čerstvé ryby, drůbeží a jehněčí maso, ale i stařené hovězí. Vedle mezinárodní kuchyně tu na jídelničku nebudou chybět ani typická krkonošská jídla, jako je třeba kulajda s pošírovaným vejcem a houbami.

Autor:
  • Nejčtenější

Kamarádi z Prahy si na Šumavě postavili dvojdomek. Byla to skvělá volba

Od dětství milují Šumavu, kde si pořídili víkendový byt. Pracovní povinnosti držely ale celou rodinu v Praze. Roky...

Zpěvačka Brzobohatá bydlí v Hodkovičkách, pětičlenná rodina je tam spokojená

Zpěvačka Kateřina Brzobohatá (38), jež se na hudební scéně prosadila coby členka dívčí kapely Holki, se před čtyřmi...

Letec Martin Šonka žije v bytě, sní však o domě s přistávací dráhou

Mistr světa v akrobatickém létání je estét, miluje minimalismus a přírodní materiály. V táborském bytě se třemi dětmi...

Vytvořila si byt, kde svítí slunce, i když je venku zataženo

Byt Moniky je v nenápadném činžovním libereckém domě z konce třicátých let. Při zařizování vsadila matka tří dětí nejen...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Proměna interiéru v retro stylu. Ke slovu přišly i poklady z půdy

Dvougenerační rodinný dům z roku 1940 v Říčanech u Prahy se nijak neotřásl v základech, přestože v jeho části nedávno...

Největší slabiny ojetých dodávek. Přinášíme přehled nejporuchovějších vozů

Premium Dodávky byly stvořeny pro práci. Najedou mnohem více kilometrů než osobní auta, a to v náročných podmínkách. Ne všechna...

Schizofrenní žena, nechtěná emigrace. Zachránila ho Nemocnice na kraji města

Premium Kde je hranice skutečné lásky? Kdy končí vztah a začíná tyranie? Ladislav Chudík na tyto otázky dlouhé roky marně...

VELKÝ TEST ZOO: přehled cen, zvířat i atrakcí. Přijeďte, pomůžete!

Premium Mají otevřeno 365 dní v roce, ať praží slunce, nebo se žení čerti. Na několik týdnů je zavřel až koronavirus. Chcete...

  • Další z rubriky

Dva prádelní koše povolení. Sýpka v Brně se změnila na unikátní bydlení

Premium Zatímco některé nové projekty mají řadu odpůrců, rekonstrukcím starých staveb se v Česku daří. A hodně. To platí i o...

Čím dražší dům, tím lépe se prodává. Bez ohledu na koronavirus

Navzdory pandemii covid-19 boháči nakupují a prodávají ceněné pozemky napříč Los Angeles County bez problémů. Podle...

Když se dům navrhne navzdory úřadům i sousedům, může dopadnout dobře

Tři domy, každý jiný, a kreativní architekti, kteří neradi ustupují ze svých (i klientových) snů. A jak říkají: „Není...

Demolice starého domu není žádná legrace, někdy jde však o jediné řešení

Atraktivních stavebních pozemků je stále méně a bývají velmi drahé. Investora, který chce stavět rodinný dům, tak...

Najdete na iDNES.cz