Pondělí 27. ledna 2020, svátek má Ingrid
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pondělí 27. ledna 2020 Ingrid

Dřevostavba postavená tak trochu opačně. Vytápějí ji sálavé panely

  1:00aktualizováno  1:00
Severozápadní svah a již vykopaný velký zářez pro úplně jiný dům, to byla na první pohled ne příliš ideální startovací čára pro tento projekt. Nakonec se podařilo se všemi neduhy vypořádat. Vznikl netradičně koncipovaný dům, který z daných záporů naopak těží.

„Investoři se od začátku těšili na maximálně přírodní dům, který co nejdříve získá šedočernou patinu. Dřevo je v hojné míře použito i v interiéru. Jsou přiznané konstrukční pohledové prvky a položeny dřevěné podlahy,“ říká architekt Horák. | foto: Lina Németh

V čem je výjimečná realizace, která však vzhledově zcela zapadá do linie projektů z portfolia studia Prodesi a jeho realizační firmy Domesi? Kromě usazení objektu do pozemku „předpřipraveného“ původním majitelem se projektová kancelář zabývala i další důležitou otázkou.

Další zajímavé navštěvy najdete v časopise Můj dům

Další zajímavé navštěvy najdete v časopise Můj dům.

„Velkou výzvou bylo, jak dostat slunce do interiéru v každou denní dobu i přes ne příliš ideální orientaci ke světovým stranám. Vždy říkám, že pozemky s různými omezeními generují zajímavější řešení,“ vysvětluje architekt Pavel Horák.

Z poměrně málo příznivé situace dokázali architekti vytěžit maximální efekt. Společenská zóna domu je netradičně umístěna v prvním patře, zatímco intimní část s ložnicí, malou šatnou, dětským pokojem a koupelnou zůstává v uzavřeném přízemí.

Oproti běžným řešením, která odkazují soukromou část spíše do vyšších podlaží, získal dům v prudkém svahu důležitou výhodu: panoramatickým oknem v hlavním obytném prostoru se otevírá překrásný výhled do údolí.

Horizontální okna umístěná na zbývající stěně pod střechou odhalují koruny stromů ve stráni. Netradiční řešení přineslo interiéru více než běžné množství světla a odclonilo pohled na stavby sousedů. Mladí majitelé dřevostavby se tak cítí jako na samotě u lesa, obklopeni panenskou přírodou.

Poloha ve svahu a přístup shora vedly k opačnému uspořádání podlaží, než bývá...

Poloha ve svahu a přístup shora vedly k opačnému uspořádání podlaží, než bývá obvyklé. Společná obývací část se nachází v patře a je propojena lávkou s travnatou zahradou ve svahu, v přízemí jsou umístěny ložnice. Celý dům je opláštěný modřínovými palubkami.

Prostor pro sny

„Rádi sportujeme, jako rodina se scházíme v jediné místnosti a ložnice nám slouží jen na přespání. Proto bylo naším záměrem mít velký obývací pokoj a prostorný sklad na sportovní potřeby,“ vysvětluje majitelka domu.

„Dům plní své zadání. Je to střídmá stavba, kde přednost dostává prostor pro trávení času s rodinou, zvířaty, tóny hudby a paprsky zapadajícího slunce. Veliký prostor je členěný na zóny podle potřeb členů domácnosti, cenné kusy nábytku z minulého domova zde mají své pevné místo,“ doplňuje Pavel Horák.

„Stěhovali jsme se z pražského bytu zároveň s nábytkem z teakového dřeva. Přírodní materiály máme rádi, i proto jsme zvolili dřevostavbu a vnitřní vybavení, které nám přirostlo k srdci,“ říká majitelka.

Fotogalerie

Její slova dokládají dubová podlaha, kuchyňská deska z masivu, která přechází do police po obvodu téměř celé severozápadní stěny, parapety pod širokým pásem oken i přiznaná střešní konstrukce v hlavní obytné místnosti.

„Cítíme se tady jinak než v chladném zděném domě. Hřejivá atmosféra, kterou dřevo vytváří, je nezaměnitelná,“ dodává majitelka.

Vzdušný dojem prostoru potvrzuje prosklená jihozápadní stěna propojená posuvnými dveřmi s obytnou terasou a přes dřevěnou lávku i s horní úrovní zahrady. Dům s prosklenými plochami po celém obvodu stavby navozuje v centrálním obytném prostoru pocit lehkosti a svobody pohybu, zatímco úsporné místnosti v přízemí skýtají dostatek intimity.

Velmi dobrá izolace umožňuje v létě uchovat v pokojích příjemný chlad, v zimních měsících pak dýchá teplem, a to při nízkých nákladech na atypicky řešené elektrické vytápění.

Ze tří stran prosklený společný obývací prostor je otevřený do krajiny a také...

Ze tří stran prosklený společný obývací prostor je otevřený do krajiny a také vzhůru do krovu. Prosklená posuvná stěna otevírá bezbariérový přechod na krytou terasu. Společný jmenovatel exteriéru i interiéru představuje dřevo.

Místo s příznivou energií

Rodina nestála o domov, který přetéká technologiemi, jak se někdy stává u pasivních domů. Chtěli jednoduchý dům s nízkými náklady a snadnou údržbou, aby nebyli jeho otroky. Je tu jen jeden malý bojler, sálavé panely jsou v podstatě nezničitelné, takže domácnost funguje v podstatě nezávisle na funkci a životnosti zbytných přístrojů.

Kvůli množství prosklených ploch se stavba pohybuje na hranici nízkoenergetického a energeticky úsporného domu, což bývá u kvalitních dřevostaveb standardem. Bytelná konstrukce prověřená třemi zimními sezonami potvrzuje důvěru vloženou do architektonického studia Prodesi.

„Od počátku jsme společnosti věřili, má zkušenosti, které neustále zdokonaluje, i dobré reference. Někteří lidé se během realizace stavby rozhádají, my jsme se jen občas přijeli podívat, jak dům roste, ale stavební otázky jsme neřešili. Vše probíhalo v naprosté pohodě,“ pochvaluje si majitel.

Pásová okna přinášejí bonus panoramatického obrazu krajiny. Velký přesah...

Pásová okna přinášejí bonus panoramatického obrazu krajiny. Velký přesah střechy účinně stíní interiér, v zimě ale nebrání nízkému slunci prohřát obývací prostor.

Svůj podíl na tom má i strategie firmy, která rozplánuje projekt do posledního detailu, takže se během realizace eliminují diskuse nad neoblíbeným termínem „vícepráce“. Mladá rodina tak mohla spokojeně nastartovat ničím nerušený poklidný život v harmonii s přírodní lokalitou, kterou si už staří Slované vybrali pro velkolepé hradiště a již si majitelka domu zamilovala ze sedla na koňském hřbetu.

Autor

Ing. arch. Pavel Horák (* 1978)

Vystudoval Fakultu architektury na ČVUT v Praze. Od roku 2002 spolupracuje s architektem Václavem Zahradníčkem ve společnostech Prodesi a Domesi na vývoji a aplikaci systému dřevostaveb pod stejnojmenným označením. Je hlavním organizátorem Salonu dřevostaveb, ojedinělé přehlídky moderních dřevostaveb realizovaných v České republice. Publikuje odborné články o dřevostavbách a jejich využití v současné výstavbě bytových a komerčních objektů.

Teplo od stropu

„Zvykla jsem si žít v otevřeném zeleném prostoru. Už si neumím představit život v uzavřeném domě, za masivními zdmi. Byla jsem panelákové dítě, ale nic se nevyrovná pocitu, když vyjdu ráno z domu rovnou do zahrady nebo vyhlédnu z oken do okolních lesů bez jediné stavby kolem,“ popisuje majitelka.

Dokonce i panelákový kocour v sobě objevil zděděné instinkty a po počátečním objevování světa přírody se naučil lovit.

„U rodičů jsme našli inspiraci pro neotřelý topný systém. Už několik let úspěšně využívají grafitové sálavé desky, vlastní patent, který firma Sakutus dodává realizačním firmám. Díky speciální stropní instalaci rovnoměrně zahřívají i velký prostor. Rozhodovali jsme se mezi elektrickými přímotopy a touto novinkou, ale mnohonásobně nižší pořizovací náklady a ověřená kvalita fungování nás přesvědčily,“ říká investorka.

A architekt dodává: „Vzhledem k pozitivním zkušenostem majitelů jsme vytápění sálavými panely doporučovali i u dalších projektů. Vhodné je například v situaci, kdy investor nechce klasické radiátory a podlahové vytápění například kvůli dřevěným podlahám nepřipadá v úvahu.“

Technické údaje

Dispozice: 4 + 1
Užitná plocha: dům 119 m2; terasa 18,72 m2
Konstrukce: montovaná dřevostavba, systém two by four s difúzně otevřenou skladbou
Vnější obvodový plášť: obklad z modřínového dřeva
Podlahy: masivní dubová podlaha, hygienické zázemí a zádveří – keramická dlažba
Vytápění: stropní grafitové sálavé panely firmy Sakutus, krbová kamna v hlavní obytné místnosti
Střešní krytina: betonová taška Bramac Tegalit

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Můj dům.

Autor:
  • Nejčtenější

Jak po roce vypadají proměněné interiéry z pořadu Jak se staví sen

Televizní show Jak se staví sen – extra se vrací už v devatenácté sérii. Na začátek si tvůrci připomněli nejzajímavější...

Splněný sen. Krásná roubenka i pozemek byly skvělou volbou

Honza s Irenou se potkali v době, kdy ona bydlela v rodinném domě a on v bytě v paneláku. Po čase začali plánovat...

Dům pro rodinu si navrhla sama. Bylo to nejlepší životní rozhodnutí

Květa od začátku nechtěla jen postavit dům, toužila vytvořit domov. „Nikdy jsem si nemyslela, že bych stavěla...

Vydra proměnil prasečák na penzion a statek v Malčanech na koňský ráj

Pouhých sedm kilometrů od milované farmy v Malčanech žije herec Václav Vydra s manželkou Janou Bouškovou. Žijí na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Postavili si v Praze útulný skandinávský dům. Dominantou je krb

Čistá, jemná, jednoduchá. Taková je jedna z posledních realizací z portfolia architektonického studia Flat White, které...

Premium

Léčil jsem lidi homeopatií. Pak jsem zjistil, že funguje jinak, než mi říkali

Homeopatie je přes dvě stě let stará medicína. Znamená to, že patří do starého železa, nebo má stále co nabídnout?...

Premium

Žádný strach z viru, nejsme Čína, krotí vášně hlavní hygienička

Před sedmnácti lety svět zasáhla epidemie SARS. Viru, který způsobuje náhlý kolaps dýchání. Zemřelo skoro 800 lidí,...

Premium

Do dvou let se ukáže neudržitelnost elektroaut, říká bývalý šéf Škoda Auto

Vadili jsme hlavně značce Volkswagen, když jsme postavili Octavii proti Golfu, říká v rozhovoru pro LN Vratislav...

  • Další z rubriky

Manželé si postavili dřevěný ráj, z luxusního domu jsou nadšeni

Vanessa a Michael jsou velcí příznivci dřeva, navíc se s ním často setkávají i ve svých profesích. Michael je tesař,...

Venkovské sídlo pro single ženu šokuje. Má devět set metrů čtverečních

Architektonické studio SquareWorks LLP v čele s Katsushi Goto a Khushboo Vyas si připisuje autorství neobvyklé stavby...

Byt ve městě a chalupu vyměnili za promyšlený dům s bazénem ve svahu

Dříve bydleli v bytě a každou volnou chvíli jezdívali na valašskou chalupu. Pobyt v přírodě si však zamilovali natolik,...

Navrhla si dům jako lék na psychiku, místo zahrady má terasu z cedru

Architektka Birgitte Bruunová si pro sebe a svou rodinu nechala v Dánsku postavit rekreační objekt, ve kterém mohou...

Najdete na iDNES.cz